Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Θετικό βήμα στη διαπραγμάτευση - Όχι κλίμα ρήξης

Βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με εποικοδομητική διάθεση μέχρι το επόμενο Eurogroup χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την συμφωνία για έναρξη συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, την οποία ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σενάρια για
χρεωκοπίες που διακινήθηκαν για την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράψει παράταση και ολοκλήρωση του μνημονίου αλλά και σενάρια τρομοκρατίας και χρεοκοπίας αν δεν δεχόταν το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, αλλά τελικά δεν επήλθε καμία καταστροφή. Υπογράμμισε ότι υπήρξε κλίμα συνεννόησης και όχι ρήξης και τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε μνημόνιο, ούτε τρόικα.Τόνισε, επίσης, ότι ήταν κοινή απόφαση της κυβέρνησης η απόρριψη του ανακοινωθέντος και ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε ουσιαστική και τεκμηριωμένη πρόταση για το πώς η χώρα μπορεί να προχωρήσει και να βγει από την κρίση. Ήταν άρτια και καθόλα τεκμηριωμένη η παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Βαρουφάκη, σημείωσε και κάλεσε όποιον θέλει να κάνει επίσης τη δική του εναλλακτική πρόταση.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα ναι το αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων και του νέου Eurogroup σημείωσε ο Α. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται, διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. «Κάναμε σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση, που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες» τόνισε και κατέληξε ότι οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες τους θα διευκολύνουν τη συζήτηση στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι όπως αναμενόταν τοποθετήθηκε στο θέμα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής, η οποία, όπως επεσήμανε εξαρχής, είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και κυρίως την κρίση στην Ουκρανία μετά και από την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τετραμερή συνάντηση στο Μινσκ.
Παρουσίασε, όπως είπε, τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και το σχέδιο της ν' αντιμετωπίσει τις παθογένειες των τελευταίων χρόνων που δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, καθώς και ένα σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση δια μέσου της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου που μπορούν ν' αποφέρουν έσοδα.
Όπως είπε εξήγησε ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, που απέφερε το αποτέλεσμα να καλυφθούν τα ελλείμματα και έφερε πλεονάσματα αλλά είχε και τρομακτικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της χώρας και δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο, που αν δεν αντιμετωπιστεί με κοινή απόφαση για αναγκαία απομείωσή του, δεν μπορούμε να δώσουμε δημοσιονομικό περιθώριο για να γυρίσει η χώρα στην ανάπτυξη. Επανέλαβε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά έχει σχέδιο τεκμηριωμένο που δεν διαταράσσει τους κανόνες της ΕΕ, δηλαδή τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να μην επιστρέψει στην εποχή των ελλειμμάτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κάλεσε τους εταίρους ν' αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, για να γίνουν στη χώρα οι απαραίτητες αλλαγές που θα την καταστήσουν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, γιατί τώρα υπάρχει πολιτική θέληση για σύγκρουση με τα συμφέροντα.
Έκανε λόγο για κλίμα κατανόησης αλλά ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα. Τόνισε ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα αλλά δεν καλύφθηκε όλη η απόσταση αλλά ένα σημαντικό μέρος. «Κυρίως αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών. Που στο τέλος της ημέρας κυριαρχεί όχι η αντίληψη των εκβιασμών αλλά η αντίληψη της αναγκαίας συναίνεσης προκειμένου να βρεθούν λύσεις όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν αύριο. Υπογράμμισε, δε, ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω τέτοιου είδους σκοπιμοτήτων.
Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται να συνεχιστούν από το υφιστάμενο πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο μνημόνιο ήταν φύλλο συκής. Και υπογράμμισε ότι πλέον ούτε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε υπάρχει, ούτε η τρόικα υπάρχει. Αυτά που συνόδευαν τα μνημόνιο και δεν έγιναν, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν, η κυβέρνηση θέλει να τις εξετάσει, να τις υλοποιήσει. Στόχος, όπως επανέλαβε, είναι ν' αποκατασταθεί ένα αίτημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία, γιατί μονομερώς έπεσαν τα βάρη στην μεσαία τάξη και στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ πολλοί που είχαν περιουσία δεν πλήρωσαν μερτικό σε αυτήν την καταστροφή, να διορθωθούν ανισότητες και να εξασφαλιστούν πόροι για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, κάτι που δεν είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, είναι ζήτημα πολιτισμού μιας Ευρωπαϊκής χώρας.
Επανέλαβε ότι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ο συνδυασμός δύο βασικών αρχών που διέπουν την ΕΕ: ο σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία και ο σεβασμός στους κοινούς κανόνες. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με αυτούς τους κανόνες, το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας κλπ, είναι υποχρεωμένη να τους σεβαστεί.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό αίτημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αν και σε όλη την Ευρώπη υπήρξε μια κατεύθυνση πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής και σε μέγεθος και σε χρονική διάρκεια. Συνεπώς δεν μπορεί να συγκριθεί η Ελλάδα με άλλες χώρες, είναι πράγματι μια ειδική περίπτωση, ως προς τη σκληρότητα και το χρόνο των μέτρων λιτότητας και τις ζημιές στον κοινωνικό ιστό. Όσοι εκ των εταίρων θέτουν παρόμοια ζητήματα, και, όπως είπε, δεν είναι πολλοί γιατί οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι είναι ανάγκη να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη, κάνουν λάθος. Πρώτον γιατί ήταν μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και δεύτερον γιατί δεν μπορούν, όπως σημείωσε, να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές πολιτικές τους σκοπιμότητες θέτοντας θέμα κινδύνου της ευρωπαϊκής ενότητας, κάτι που στη συνέχεια εξειδίκευσε στη στάση που τήρησε ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι.
Τόνισε, όμως, ότι ο ίδιος δεν ένιωσε, ασχέτως όσων διακινούνταν, απομονωμένος μέσα στην Σύνοδο. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την Ελλάδα, τα εσωτερικά τους προβλήματα θα συνεχίσουν να τα έχουν. Όπως είπε εξήγησε στους εταίρους ότι είναι κοινό συμφέρον το να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση γιατί αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί για πολύ χρόνο ακόμη ως ειδικό θέμα τις Συνόδους Κορυφής και επιστρέψει στην ανάπτυξη, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για το σύνολο της ευρωζώνης.
Κατέληξε ότι αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί και πολιτική συμφωνία και εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνεί με τους θεσμικούς εταίρους και ότι στόχος είναι να καλυφθεί το έδαφος για το πώς θα βρεθούν κοινοί τόποι ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που ισχύει τυπικά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και στο πρόγραμμα γέφυρα με βάση τις προτάσεις και τα πλάνα της κυβέρνησης. Η συμφωνία και η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο βαθμό που υπάρχουν δανειακές σχέσεις με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία. Και σημείωσε ότι προφανώς με τη συμφωνία-γέφυρα στόχος είναι να συνεχιστεί το «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» με την ΕΚΤ.
Επανέλαβε, δε, ότι η μόνη δύναμη της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις στήριξης που έγιναν προς την κυβέρνηση για να διεκδικήσει, όπως είπε, την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού αλλά με φιλοευρωπαϊκή διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου