Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σε εξέλιξη η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής για τα μνημόνια

Αρχισε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή των μνημονίων. Την δική της πρόταση για τη
συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο κατέθεσε η ΝΔ, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, ζητώντας η έρευνα να αρχίσει από το 1981.



Την συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με εισαγωγική της τοποθέτηση η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για καθυστέρηση λόγω του ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την οποία μετέδιδε το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής και άρα έπρεπε να τελειώσει για να ξεκινήσει η συνεδρίαση για την εξεταστική επιτροπή στην Ολομέλεια καθώς είναι υποχρεωτική η μετάδοσή της από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής..
Αμέσως μετά ενημέρωσε το σώμα για την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση και παρακάλεσε οι συνεδριάσεις να ξεκινούν στην ώρα τους. Επίσης, δήλωσε ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση για την δική της πρόταση και δεν συμφωνεί να συζητηθούν οι δύο προτάσεις μαζί.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εξέφρασε τη θέση ότι οι δύο προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν μαζί και για οικονομία χρόνου, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ με τη στάση της, φαίνεται ότι στην ουσία δεν επιθυμεί τη συζήτηση.
Στην πρότασή της η ΝΔ ζητά τη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία από το 1981 μέχρι και σήμερα. «Και αυτό για να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο Μνημόνιο και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Δηλαδή, από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος, και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας», αναφέρει η πρόταση που υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με πρώτους υπογράφοντες τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Στην πρόταση της μάλιστα περιλαμβάνει και την παλαιότερη πρόταση εξεταστικής που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2010 για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων.
Η ΝΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας για την οποία φέρει τεράστια ευθύνη εξαιτίας των αντιφάσεων και παλινωδιών της. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει, πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της «μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης του Μνημονίου που ζήτησε και έλαβε η σημερινή Κυβέρνηση ως τέλη Ιουνίου».
Η συζήτηση πραγματοποιείται σε μία συνεδρίαση και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας. Η Επιτροπή συστήνεται με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας επί των παρόντων και όχι λιγότερων από τα 2/5 της Βουλής, ήτοι το λιγότερο 120 βουλευτών, κάτι που καθιστά βέβαιη τη συγκρότησή της, αφού η πρόταση υπογράφεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που διαθέτουν 149 και 13. Το επόμενο βήμα είναι πως αμέσως μετά το πέρας των εορτών του Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροπή να συγκροτηθεί σε Σώμα και άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης μαρτύρων.
Στόχος της Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην πρόταση για τη σύστασή της, είναι η συγκέντρωση στοιχείων ώστε μεταξύ άλλων να διακριβωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου