Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Βουλευτές, δήμος και φορείς της Θεσσαλονίκης ενωμένοι για το Μετρό

Έκτακτη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το μετρό της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, με προσκεκλημένους φορείς και βουλευτές της πόλης.
Την συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας μεταξύ

άλλων, την ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση για το ζήτημα (Δείτε ΕΔΩ).

Οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση συμφώνησαν σε ένα κοινό μέτωπο για το καλό της πόλης και την ολοκλήρωση του έργου.
Οι παρατάξεις του δήμου Θεσσαλονίκης
«Μόνο μέσα στη Βουλή μπορεί να λυθεί το ζήτημα του μετρό Θεσσαλονίκης» τόνισε στην εισήγηση του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης με αποκλειστικό θέμα το μετρό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε πως πρέπει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση στην βουλή με θέμα το μετρό που θα συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές.
«Συμφωνώ ότι το θέμα είναι πολιτικό .Με την δικιά σας συμπεριφορά βάλατε πολιτική διάσταση στη δική σας συμμετοχή . Αντί να λειτουργήσετε ως μέρος της λύσης, γίνατε μέρος του προβλήματος» πρόσθεσε ο Στ. Καλαφάτης»
Την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις έριξε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφάκακου, τονίζοντας πως τα τελευταία οκτώ χρόνια που τρέχει το έργο έχει ολοκληρωθεί μόλις το 35%.
Την ολοκλήρωση του έργου από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών πρότεινε ο επικεφαλής της Λαικης συσπείρωσης Γιάννης Δελής.
Την πεποίθηση της πως το μετρό σχεδιάστηκε και μελετήθηκε πρόχειρα και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιέςσε Δράση», Ελεάννα Ιωαννίδου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς, πρότεινε τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου που θα απαιτεί από τους υπευθύνους να δωθεί άμεσα λύση.
Οι βουλευτές
«Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι υπόδειγμα παθογένειας που ταλανίζουν τον τόπο», δήλωσε ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης προσθέτοντας πως η λύση μπορεί να δοθεί από την Βουλή ενώ ζήτησε και την άμεση πρόσληψη των εργαζομένων.
«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ολοκλήρωση του έργου και το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Την ανάγκη να ξεμπλοκάρει το έργο τόνισε η βουλευτής του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου, σχολιάζοντας παράλληλα πως δεν αφορά τους παρευρισκόμενους αν θα γίνει επαναδημοπράτηση από αυτόν ή τον άλλον εργολάβο.
«Για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να βρούμε την πολιτική αιτία του προβλήματος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής .
Για τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις στην πόλη από το Μετρό μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Αρνητική με την πρόταση του δημάρχου να αποφευχθεί η επαναδημοπράτηση του έργου και να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Οι φορείς
Στη συζήτηση συμμετείχαν και φορείς της πόλης που πρότειναν λύσεις να ξεκολλήσει το έργο κατακευρανώνοντας παράλληλα τους υπευθύνους που έχουν φτάσει το μετρό Θεσσαλονίκης σε αυτό το σημείο.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την απορία πως «ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, ενώ έκανε επίθεση και στον διευθύνων σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα, τονίζοντας πως ««Μας έχει φλομώσει στο ψέμα και τις ανακρίβειες ο κ. Τσίτουρας. Είμαι ευτυχισμένος που αυτός ο άνθρωπος δεν είναι εδώ σήμερα»
«Χρειάζεται ένας έντιμος συμβιβασμός. Το έργο ουσιαστικά οδηγήθηκε στα βράχια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας. «Πολιτική βούληση για να ξεβαλτώσει το έργο» ζήτησε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ μιλώντας για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην οικονομικά της πόλης.
Υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Υπάρχουν ποινικές ρήτρες. Υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει την πρωτοβουλία. Να κάνει μια διαπραγμάτευση με τον εργολάβο και να καταλήξει κάπου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Βαλεργάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κατέθεσε τον φάκελο με τις διαμαρτυρίες που έχει καταθέσει το Επιμελητήριο από το 2007 μέχρι σήμερα με τα προβλήματα που υπέστησαν οι επιχειρήσεις γύρω από τα εργοτάξια για πάνω από 8 χρόνια.
«Να πείτε στον κ. Σταθάκη ότι καταστρέφονται άνθρωποι στην γραμμή του δρόμου και όο καθυστερεί καταστρέφονται κι άλλοι» είπε απευθυνόμενος στον Γ. Μπουτάρη ο Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ζήτησε παράλληλα και την κατάργηση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις γύρω από το Μετρό.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συντάξει ψήφισμα το οποίο θα παραδώσει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στον κ. Σταθάκη.

Στο ψήφισμα θα υπάρχουν οι εξής προτάσεις:

- Nα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου κατά τον προσφορότερο και πλέον συμφέροντα τρόπο

- Να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση η χρηματοδότηση του έργου
- Να μην διευθύνεται εξ αποστάσεως (από την Αθήνα) το έργο
- Να εξωραϊστούν τα εργοτάξια
- Να εφαρμοστούν μέτρα ανακούφισης για τους "Μετρόπληκτους"
- Να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου

Ο Γιάννης Μπουτάρης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη την Μεγάλη Δευτέρα.

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου