Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα χρήματα των Περιφερειών από το ΕΣΠΑ

Την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ, ζητά η κυβέρνηση, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων στους περιφερειάρχες που τους ζητάται μέσα σε τρεις μέρες να τιμολογήσουν τα έργα,
προκειμένου να μην τα χάσουν...
Το έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων ΕπενδύσεωνΑλέξανδρου Χαρίτση, προς όλες τις Περιφέρειες ενημερώνει ότι τα χρήματα θα μαζευτούν και θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Περιφερειάρχες εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό των χρημάτων αυτών μπορεί να είναι 150 εκατομμύρια ευρώ. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι:
  • Τα υπόλοιπα των λογαριασμών των έργων κατά την 31/12/14 έχουν κατά 74% παραμείνει αναξιοποίητα από τους δικαιούχους
  • Οι καταχωρημένες μετά την 1/1/15 δαπάνες στο ΟΠΣ αφορούν κατά 77% πληρωμές δικαιούχων που καταβλήθηκαν πριν την 31/12/14
  • Οι καταχωρημένες μετά την 1/1/15 δαπάνες στο ΟΠΣ που αφορούν και πληρωμές δικαιούχων μετά την 1/1/15 αποτελούν μόλις το 11% των διαθέσιμων πόρων στους δικαιούχους των πράξεων κατά την περίοδο 1/1/15 - 28/2/15.
Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο.
Περιφερειάρχες: «Ταφόπλακα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Οι Περιφερειάρχες συναντώνται εκτάκτως με τον υπουργό Γ. Σταθάκη.
«Αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ' αυτού θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Ράδιο-Ένα 102,5, σημειώνοντας ότι μόνο στην περιφέρειά του το ποσό φθάνει τα 26 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το θέμα πρωτόγνωρο και υποστήριξε ότι κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. «Εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Μάρδας: «Οταν περισσεύουν χρήματα, τα βάζουμε κάπου αλλού»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΔημήτρης Μάρδας, είπε ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα χρήματα για το ΔΝΤ. «Εδώ είναι μια αναδιάταξη των χρημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, που έτσι θέλει να το ρυθμίσει ο κ.Σταθάκης. Και μπορώ να σας πω πολύ καλά κάνει. Οταν περισσεύουν χρήματα, τα βάζουμε κάπου αλλού για να έχουμε μια καλύτερη χρήση», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου