Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Παίρνει… φωτιά η κεντροαριστερά – Εξελίξεις με δυο συνέδρια

Δυο δηλώσεις, ένα άρθρο και η πρώτη καταγραφή των συσχετισμών δυνάμεων με την εκλογή των μελών του Συνεδρίου της Χαριλάου Τρικούπη επιτείνουν το κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι πρόεδροι παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης και οι φιλοδοξούντες να παίξουν έστω και μεταβατικό ρόλο καλούνται στο
παρά πέντε να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Όσο και εάν η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ικανοποιημένη από την προσέλευση μελών στην εκλογική διαδικασία, η ΕΚΑΠ υποστηρίζει ότι προσήλθαν περίπου 30.000, τόσο η πραγματικότητα δείχνει σημάδια αποσύνθεσης της οργανωτικής βάσης του κινήματος. Χαρακτηριστική ήταν η φράση οργανωτικού στελέχους όταν ρωτήθηκε για την προσέλευση: «Νίκησε η δημοκρατία, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες με τα εκατοντάδες χιλιάδες μελή και φίλους». Τουτέστιν με την εκλογή περίπου 2.000 σύνεδρων διασώθηκαν τα προσχήματα και το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στο συνέδριο την επομένη εβδομάδα.
Σε ότι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των υποψηφίων πρόεδρων, η εικόνα παραμένει θολή χωρίς πλειοψηφικό προβάδισμα κάποιου εκ των διαδόχων του Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές της κ. Γεννηματά αριθμουν περίπου το 40% των συνέδρων, οι του κ. Λοβέρδου ανέρχονται κάτι παραπάνω από το 15%, οι επηρεαζόμενοι από τον κ. Ανδρουλάκη προσμετρώμενοι και οι του κ. Σκανδαλίδη αγγίζουν ένα ποσοστό μεταξύ 20%-25%, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος διασφάλισε τα τυπικά της υποψηφιότητας του αφού διαθέτει τουλάχιστον το 15% των συνέδρων.
Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ
Αν και η Φώφη Γεννηματά προηγείται στην κούρσα διαδοχής, το θέμα του τρόπου εκλογής της νέας ηγεσίας παραμένει ρευστό. Η κ. Γεννηματά έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι δεν δέχεται καμία αλλαγή και σε δήλωση της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης είτε μεταβατικής ηγεσίας, είτε εκλογής από το Συνέδριο. Αυτή η προειδοποίηση αφορά κυρίως τους κ.κ. Σκανδαλίδη και Ανδρουλάκη, ενώ οι υποστηρικτές της εκτιμούν ότι οι φωνές όπως αυτή του κ. Γρηγοράκου περί αναβολής συνεδρίου και εκλογής νέου πρόεδρου δεν έχουν καμία τύχη. Η πλευρά της κ. Γεννηματά, στην οποία έχουν προσχωρήσει στελέχη όπως οι κ.κ. Κουκουλόπουλος, Πρωτόπαπας, Κεγκέρογλου, Πανταζής, ο γραμματέας της Νεολαίας Παύλος Χρηστίδης και η Τόνια Αντωνίου, εκτιμά ότι δύσκολα μετά τα αποτελέσματα εκλογής συνέδρων μπορεί να τεθεί το θέμα ανάδειξης νέας ηγεσίας. Προς ενίσχυση της εκτίμησης τους αναφέρουν ότι και ο κ. Λοβέρδος έχει συμφωνήσει για την άμεση εκλογή προέδρου και προτείνει δημιουργία θέσης δεύτερου ισχυρού πόλου με την εκλογή γραμματέα από το Συνέδριο. Στο πλευρό του έχει τους Δ. Κωνσταντόπουλο και ενδεχομένως τον Γ. Αρβανιτίδη, καθώς και στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
Ο Ευ. Βενιζέλος αν και έχει καταστήσει σαφές ότι αποχωρεί από την ηγεσία, δηλώνει «παρών» με την δήλωση του ότι θα παραμείνει στην πολιτική αναζητώντας ευρύτερο πολιτικό ρόλο. Ευελπιστεί ότι οι εξελίξεις θα του δώσουν άλλη μια ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση πιέζεται από συνεργάτες του να παραμείνει ενεργός έχοντας υπό εποπτεία τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, κοινό μυστικό είναι στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ότι επιθυμεί διακαώς μια μεταβατική ηγεσία που θα έβγαζε εκτός παιχνιδιού τη Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο χωρίς κραδασμούς στη δημιουργία ενός νέου κεντρώου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Την προτίμηση του σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση του Αλέξη Τσίπρα εκδήλωσε και ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για το τέλος του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη να εκφραστούν οι σημιτικές δυνάμεις μέσα από ένα νέο κεντρώο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα.
Οι ανοικτοί διαχρονικοί λογαριασμοί μεταξύ πρώην και νυν ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα τεθούν επί τάπητος στο Συνέδριο την επομένη εβδομάδα και θα κλείσουν με την αναμενόμενη εκλογή της νέας ηγεσίας, η οποία θα κληθεί να απαντήσει στο δίλλημα: «Με ποιους και με ποιον φορέα θα επανενοποίηση την παραπαίουσα και κατακερματισμένη κεντροαριστερά;»
Ενωτικές κεντροαριστερές κινήσεις
Πρόβες ενότητας στον χώρο της κεντροαριστεράς μπορούν να χαρακτηριστούν δυο εκδηλώσεις με σηματοδότηση ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η Ενωτική Κίνηση υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Αργυρούπολη, στην οποία μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Στόχος της κίνησης η προσέγγιση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ και η επανενοποίηση του ευρύτερου χώρου. «Η Ενωτική Κίνηση δεν είναι ένα καινούριο κόμμα. Αντίθετα, επιδιώκει τη συγκέντρωση εκ νέου των δυνάμεων της παράταξης, προκειμένου να μην συνεχιστεί το σημερινό “σκορποχώρι”, που εξυπηρετεί ματαιοδοξίες ή άλλες ιδιοτέλειες προσώπων και συμφέροντα ξένα προς τα εθνικά και τα λαϊκά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μαγκριώτης, οργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Οι Μεταρρυθμίσεις απάντηση στην κρίση» προσελκύοντας εκπροσώπους από όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δραστηριοποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα και σε επαφές του με υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι στόχος πρέπει να αποτελεί η διαμόρφωση ενός συλλογικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στα πρότυπα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν από το Ποτάμι, ο Γεράσιμος Γεωργάτος, το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Φίλιππος Σαχινίδης και τη ΔΗΜΑΡ ο Γιώργος Σιακαντάρης.
Ένα έντιμο τέλος στο ΠΑΣΟΚ  προτείνει να δοθεί στο  επικείμενο Συνέδριο, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος καλεί τους συντρόφους του να λάβουν «γενναίες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές, για να αναδειχθεί μια καινούργια γενιά στελεχών και ανθρώπων που θα συμβάλλει σ’ αυτή τη διαδικασία της μετεξέλιξης» και προσθέτει ότι «η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ στον εαυτό του ένα έντιμο, ιστορικό τέλος».

ΠΑΙΡΝΕΙ… ΦΩΤΙΑ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα κλείσουν οι λογαριασμοί στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, καθώς εκτός του ΠΑΣΟΚ, που θα εκλέξει νέα ηγεσία, και η εξωκοινοβουλευτική ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει για την τύχη της. Και όλα αυτά με φόντο τις παρασκηνιακές διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς μέσα από έναν νέο πολιτικό φορέα. Η ηττηθείσα ΔΗΜΑΡ, μετά την οριστική απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει, στις 5 Ιουνίου αναζητά νέο επικεφαλή και τον δρόμο για τον διάλογο με τις όμορες δυνάμεις. Η αμφιταλάντευση του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ με τις έντονες αριστερίστικες φωνές, το μαρτύριο της εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και η υποβόσκουσα αμφισβήτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Ποτάμι δημιουργούν για τα εναπομείναντα στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου ένα κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας για τις επόμενες κινήσεις.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
Η υποψηφιότητα του Θανάση Θεοχαρόπουλου σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι «με βάση την πορεία των πολιτικών εξελίξεων αξίζει να ξαναπροσπαθήσουμε! Αξίζει μια ακόμη ευκαιρία στο κόμμα μας! Να γυρίσουμε σελίδα! Να τα αλλάξουμε όλα! Με υπέρβαση της σημερινής κατάστασης!». Την υποψηφιότητά του στηρίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Θ. Μαργαρίτης, ο Δ. Χατζησωκράτης, ο Ν. Τσούκαλης και ο Θρ. Φωτεινός, που προσβλέπουν σε ένα άνοιγμα του κόμματος στις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο. Στη μάχη της διαδοχής του κ. Κουβέλη ρίχνεται και η Μαρία Γιαννακάκη, η οποία δηλώνει ότι «η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τα λάθη και τις αστοχίες της, που την οδήγησαν στην εκλογική απίσχνανση, παραμένει πιστή στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της για να συμβάλει στην έκφραση των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής Αριστεράς». Η παρουσία της εκφράζει εκείνα τα στελέχη τα οποία θεωρούν ότι πρέπει η ΔΗΜΑΡ να ξανασταθεί στα πόδια της μέσα από μια οργανωτική διαδικασία, στην οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας. Η υποψηφιότητά της υποστηρίζεται από τους Σ. Παπαθανασίου, Χρ. Μαυροκεφαλίδη, Π. Παναγιώτου και άλλα οργανωτικά στελέχη.
ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΔΗΣΟ
Ανεξαρτήτως των διαφορετικών εκτιμήσεων στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, όλοι αναμένουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά και την οριστική αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου. Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πυροδοτήσει εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια πρωτοβουλία διαλόγου από τη Χαριλάου Τρικούπη, που θα περιλαμβάνει όλες τις κινήσεις και τα κόμματα στην Κεντροαριστερά, συμπεριλαμβανόμενου και του ΚΙΔΗΣΟ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως σε ανύποπτο χρόνο έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα μιας γενναίας πρωτοβουλίας επανενοποίησης του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.
«ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ» ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις του Ποταμιού, καθώς στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ ασκούν ήδη κριτική στην τακτική της ηγεσίας, η οποία αποκλείει οποιαδήποτε προοπτική διαλόγου στην Κεντροαριστερά. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι η τακτική του κ. Θεοδωράκη θα οδηγήσει τον πυρήνα των στελεχών του Ποταμιού στο να αμφισβητήσουν ευθέως την παρουσία του στην ηγεσία του κόμματος. Η σιωπή του κ. Λυκούδη σε αυτή τη φάση είναι ενδεικτική των διεργασιών, καθώς θεωρείται ότι αναμένει το πολιτικό timing για να θέσει ζητήματα συμμαχιών.
Και όλα αυτά υπό το φως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη της ΔΗΜΑΡ δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της «Πλατφόρμας 2010», όπως τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος προσφάτως εισέπραξε θετικά σχόλια για τη στάση του από τον κ. Μαργαρίτη. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου εκτιμούν ότι το κλίμα αναμονής για τις πολιτικές εξελίξεις τροφοδοτείται από την αναποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα να υπερβεί το εμπόδιο των αριστερίστικων φωνών διαμαρτυρίας.

Του Γιώργου Γερόπουλου
karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου