Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Γράφεται μετ' εμποδίων η συμφωνία -Ολα τα νεότερα στοιχεία

Όλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση, με στόχο έστω μια... υποψία συμφωνίας εντός των επόμενων 48 ωρών, έτσι ώστε να δοθεί ανάλογο σήμα και στις αγορές και πολύ περισσότερο στην ΕΚΤ που περιμένει με το... δάκτυλο στη σκανδάλη.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού
Τύπου για ένα «προσχέδιο» συμφωνίας που συντάσσει το Μαξίμου, με στόχο να επιτευχθεί πολιτική λύση εντός των επόμενων ημερών, με την παρέμβαση και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αλλά και του Φρανσουά Ολάντ και ως συνέχεια της επικοινωνίας που είχαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Ρίγα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς άνωθεν πολιτική παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, με δεδομένες τις διαφωνίες κυρίως στο δημοσιονομικό άρα και στο πόσα μέτρα χρειάζεται να πάρει η Ελλάδα.
Οπως ανέφερε το Mega, φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη κειμένων που βασίζονται πάνω στα κοινά σημεία που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και στα σημεία που θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς εντοπίζεται διαφορά πολιτικής προσέγγισης.
Το σχέδιο συμφωνίας
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα είναι στο 0,7- 0,8% ΑΕΠ, αντί 3%. αυτό που μένει, ωστόσο, να απαντηθεί είναι κατ' αρχάς πόση απόσταση πρέπει να διανύσει η Ελλάδα για να φτάσει σε αυτό το πλεόνασμα αλλά και το κατά πόσο είναι διατεθειμένο το ΔΝΤ να συνυπογράψει μια αξιολόγηση που θα κάνει χίλια κομμάτια το σχέδιο βιωσιμότητας του Χρέους.
Μεγάλο «αγκάθι» ο ΦΠΑ
Στο πεδίο του δημοσιονομικού εντάσσεται και η συζήτηση για το ΦΠΑ, που εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι», καθώς οι δανειστές επιμένουν σε ριζική ανατροπή συντελεστών, εξαιρέσεων και απαλλαγών, που φέρνουν επιβαρύνσεις. Η Αθήνα επιμένει σε χαμηλό συντελεστή 6% ή το πολύ 7%, όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, Τύπος, θέατρα. Μεσαίο συντελεστή 11- 12%, όπου θα υπάγονται τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση. Βασικό συντελεστή 23%, δηλαδή στα σημερινά επίπεδα, όπου θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα άρα και οι μεταφορές, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Το Φθινόπωρο θα καταργηθούν και οι ειδικοί συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου. Με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από το στρατόπεδο των δανειστών, ακόμα κι αυτές οι αλλαγές δεν θεωρούνται αρκετές, αφού δεν είναι καν σίγουρο ότι έχουν θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο» του Ασφαλιστικού
Το «πακέτο» του Ασφαλιστικού περιλαμβάνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων- αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα αποφύγουν τη «βίαιη» παράταση του εργασιακού τους βίου κατά τουλάχιστον 4 χρόνια- ενοποιήσεις Ταμείων, το «πάγωμα» και όχι την κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης ή «ψαλίδισμα» του ποσού και των δικαιούχων και νέες αναλογιστικές μελέτες πριν από το δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν μπορούν να αφορούν σε «τυφλές» μειώσεις συντάξεων.
Βέβαιη η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
Βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, με μόνη διόρθωση αυτή που μπορεί να προέλθει από την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης αλλά και με πολλές στρεβλώσεις. Μέρος του δημοσιονομικού "κενού" θα καλυφθεί από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα, για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ.
Τι προτείνει η Αθήνα για το Εργασιακό
Όσον αφορά στο Εργασιακό, η Αθήνα προτείνει νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, ενώ σε 2η φάση θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η ελληνική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούν μετ' επιτάσεως οι δανειστές.
Πιθανή ακόμη και νέα συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ-Ολαντ
Τα επόμενα 24ωρα επίκειται νέα τριμερής τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποτιμηθεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως να δρομολογηθούν νέες πολιτικές παρεμβάσεις συνυπολογίζοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης και το τι θα επιφέρει μια προοπτική ρήξης.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανό μετά την τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ να προγραμματιστεί και κατ' ιδίαν συνάντησή τους καθώς έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο να γίνει στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η συνάντηση να γίνει στο Βερολίνο τη Δευτέρα όταν και θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς, όμως, να αποκλείεται και το να γίνει αργότερα. 
Καμία δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης
Εντωμεταξύ, η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, που είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι κράτησε πάνω από οκτώ ώρες, με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση να αποχωρούν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Την αρχή είχε κάνει λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ λίγο πριν τις 9 με τον ίδιο τρόπο αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά από την πορεία των διαπραγματεύσεων
Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα τα στελέχη του Brussels Group. Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν το απόγευμα ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου