Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ποιους βουλευτές φοβάται το Μαξίμου ότι δεν θα ψηφίσουν

Οι διαφωνίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο κυβερνών κόμμα όπως καταγράφηκαν στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σχηματοποίησαν το μπλοκ των υποψήφιων ανταρτών που δεν θα ψήφιζαν μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας
και των δανειστών στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή.
Η Αριστερή Πλατφόρμα σε συνεργασία με την πρώην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι κατέγραψαν 75 ψήφους έναντι 95 της πλειοψηφίας στην τροπολογία που κατέθεσαν, όπου ζητούσαν την ενημέρωση του λαού και την προετοιμασία του κόμματος και της κυβέρνησης για παν ενδεχόμενο. Με την ηχηρή παρουσία της η εσωκομματική αντιπολίτευση έκανε σαφές στην πλειοψηφία του κόμματος ότι είναι παρούσα και πως δεν είναι διατεθειμένη να συγκαταθέσει σε μια οποιαδήποτε συμφωνία που θα υπογραφεί στην προοπτική της παραμονής της χώρας στο ευρώ.  
Η προαναγγελία από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση ότι θα επέλθει ένας έντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές αλλά θα υπάρξει μία επώδυνη συμφωνία, όπως δήλωσε στην Έλλη Στάη στην εκπομπή «Ίντριγκα» την περασμένη Τετάρτη, αλλά και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Φίλη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βουλευτής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα και της κυβέρνησης της Αριστεράς, αποτέλεσαν τα αρχικά μηνύματα της πλειοψηφίας προς του υποψήφιους αντάρτες στο ενδεχόμενο μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στην βουλή. 

Κομματική πειθαρχία 

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς όμως έθεσε το θέμα τηςκομματικής πειθαρχίας για την ΚΟ σε συνέντευξη που παραχώρησε κάνοντας λόγο για αμφισβήτηση της  δεδηλωμένης στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι από τον κυβερνητικό συνασπισμό : «Προφανέστατα θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;» διερωτήθηκε ο Νίκος Παππάς. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών παρά τις δυσκολίες και τις διαφορές που καταγράφονται στα τεχνικά κλιμάκια και προετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη στο εσωτερικό του κόμματος. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με βουλευτές προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους στην βουλή και να αρθούν οι διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα. Αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να λάβει γνώση της συμφωνίας και να εκφράσει την άποψή της,  η οποία θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται διατεθειμένο να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν υπογράψει οι βουλευτές με την ανάληψη των καθηκόντων τους όπου αναφέρεται ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος και της ΚΟ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να «δεσμεύσει» τους υποψήφιους αντάρτες βουλευτές με αποφάσεις συλλογικών οργάνων όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου η πλειοψηφία στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. 

Οι κόκκινες γραμμές της Αριστερής Πλατφόρμας 

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την Αριστερή Πλατφόρμα έχουν ως επίκεντρο την προσωπικότητα του Π. Λαφαζάνη. Στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος χαρακτηρίζεται για την ηθική του και θα ήταν ο τελευταίος που θα συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Π. Λαφαζάνης και τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση(Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Θ Δρίτσας  κα) θα παραιτηθούν από τους υπουργικούς θώκους εάν διαφωνούν με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Λαφαζάνης επηρεάζει περίπου 25 βουλευτές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίοι οι Στ. Λεωτσάκος, Θ. Πετράκος και Κ. Λαπαβίτσας που ανήκουν στην τάση του Αριστερού Ρεύματος και έχουν σηκώσει ψηλά στην σημαία της αντίστασης για τις ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός των εργασιακών και του ασφαλιστικού ψηλά στην ατζέντα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι και να μπει φραγμός στις ιδιωτικοποιήσεις στην ΔΕΗ, στον ΟΛΠ και στα περιφερειακά αεροδρόμια, με τις οποίες διαφωνούν. 

Βουλευτές από την ΚΟΕ και την ΔΕΑ 

Την άποψη ότι μία συμφωνία με τους δανειστές θα είναι επώδυνη και πως πρέπει να εκφραστεί ο λαός έχουν διατυπώσει στελέχη της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλτνται και της ΔΕΑ στην πρόσφατη ΚΕ του κόμματος. Από τις τάξεις της ΚΟΕ προέρχονται οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και Βασίλης Κυριακάκης και από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά του Αντώνη Νταβανέλλου, η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.  
Οι πολιτικοί φίλοι της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η αυτόνομη πολιτική παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου κυρίως ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή. Η Πρόεδρος της Βουλής έχει διαμορφώσει έναν κύκλο βουλευτών με τους οποίους επικοινωνεί μεταξύ των οποίων η Ραχήλ Μακρή, ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Θ. Διαμαντόπουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για την στάση που θα κρατήσει η Πρόεδρος της Βουλής σε μία ενδεχόμενη ψηφοφορία για την συμφωνία. Υπενιθυμίζεται ότι η ίδια είχε ψηφίσει αρνητικά για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γ. Μιχελογιαννάκης όσο και ο Αλέξης Μητρόπουλος έχουν προϊδεάσει για μία ενδεχόμενη αρνητική ψήφο στην περίπτωση που η συμφωνία περιλαμβάνει σκληρά μέτρα. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου