Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το απόλυτο θρίλερ:διακοπή και αναμονή νέων προτάσεων στο Eurogroup

Οριστικό το αδιέξοδο, τερματίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σε ετοιμότητα για νέα συνεδρίαση κατά τη διάρκεια του  Σαββατοκύριακου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: είτε δηλαδή  να προκύψει μια συμφωνία σε επίπεδο
Θεσμών είτε να οριστικοποιηθεί η δέσμη μέτρων της συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ ανέφερε πως θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε που συνεδριάζει επίσης στις Βρυξέλλες.
Δήλωσε επίσης πως  η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους Ελληνες προκειμένου να αποδεχθούν τις προτάσεις των δανειστών.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι οι τρεις θεσμοί παραμένουν ενωμένοι στις απόψεις τους και η ίδια θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο μια συμφωνία με την Ελλάδα. Ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως το Ταμείο αναμένει την πληρωμή των δόσεων στις 30 Ιουνίου. 
Νωρίτερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thetoc.gr     

Στο τραπέζι του Eurogroup η πρόταση των Θεσμών και οι σκέψεις των ελλήνων  
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκ των υπουργών οικονομικών ,στην έναρξη της συζήτησης, σημείωσαν με ένταση πως η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στο Eurogroup, ούτε στην Σύνοδο Κορυφής. 
Και ζήτησαν να συνεχιστεί η συζήτηση με τους θεσμούς ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο να υποβληθεί προς έγκριση στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο εκ των υπουργών έθεσαν εξαρχής αίτημα να διακοπεί η συζήτηση στο Eurogroup και να επανέλθει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο. 
 Στο τραπέζι του Eurogroup δεν θα έμπαιναν και τα δυο κείμενα , των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης,όπως έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε τονίζοντας πως η συζήτηση θα γίνει επί της πρότασης των Θεσμών.
Απλώς όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup «θα δούμε που συμφωνεί και που διαφωνεί  η ελληνική πλευρά».                

 Βαρουφάκης και Τσακαλώτος απέναντι και ανάμεσα στους σκληρούς  

 

Από την χωροταξία προκύπτει ότι οι Βαρουφάκης και Τσακαλώτος   κάθονται σχεδόν απέναντι στον γερμανό ομόλογό του B. Σόιμπλε έχοντας εκ δεξιών τον επίσης σκληρό Ισπανό ΥΠΟΙΚ  Ντε Γκίντος και εξ αριστερών τον Ιρλανδό Μάικλ Νούναν ο οποίος σύμφωνα με τον Guardian κατηγορείται ότι καρφώνει πισώπλατα τον ελληνικό λαό, καθώς ανήκει στη σκληρή ομάδα των υπουργών του Eurogroup που επιθυμεί να ακολουθήσει την αυστηρή οδό απέναντι στην Ελλάδα.

 Ντάισελμπλουμ: Η συζήτηση θα γίνει επί του κειμένου των Θεσμών  

 

Εισερχόμενος νωρίτερα στην συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε πως στους Υπουργούς Οικονομικών θα παρουσιαστεί το κείμενο των Θεσμών και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πει που συμφωνεί και που διαφωνεί.
 «Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη.θα ακούσουμε που συμφωνούν και που διαφωνούν» ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.  
Και ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η πρόταση επί της οποίας θα υπάρξει απόφαση είναι των Θεσμών ενώ άφησε να εννοηθεί πως αυτό που θα εξηγηθεί για μια ακόμη φορά στην ελληνική πλευρά είναι τι διακυβεύεται σε περίπτωση που αρνηθεί την συμφωνία.
Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για συμφωνία καθώς η ελληνική πλευρά «μάλλον έκανε βήματα προς τα πίσω» όπως είπε αλλά μετά άλλαξε γνώμη και διαπίστωσε « δεν μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης».
 Στη σκληρή γραμμή κινήθηκε ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών ο ο ποίος δήλωσε Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνεχώς σε μία πίεση, επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν» και κατέληξε κατέληξε αιχμηρά «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της. Με εκπλήσσει η άνεση με την οποία η κυβέρνηση παίζει το μέλλον της χώρα της»
 Η Αθήνα επιμένει στις προτάσεις της αλλά μένει και στη διαπραγμάτευση   
Κυβερνητικοί κύκλοι μετά και τις νέες επαφές Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών νωρίτερα την Τετάρτη τόνιζαν πως η κυβέρνηση επιμένει στις προτάσεις της διότι αυτές αποτελούν « μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» τόνιζαν οι ίδιες πηγές εξηγώντας πως η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί εκ νέου στο τραπέζι του Eurogroup.
 thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου