Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Toυ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ : Η... εκδίκηση του Βενιζέλου

Είναι σύνηθες στην πολιτική οι αποχωρήσεις να συνοδεύονται από εγκαρδιότητες και φιλοφρονήσεις εχθρών τε και φίλων. Ο χρόνος κρίνει τι από αυτά ήταν αληθινό και τι κατά συνθήκη. Για τον αποχωρούντα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τα χειροκροτήματα προηγήθηκαν της αποχώρησης καθώς και η αναγνώριση του πολιτικού του διαμετρήματος. Ο κ. Βενιζέλος αν και
νέος ακόμη έχει πολλά ένσημα στην πολιτική και μάλιστα από τα λεγόμενα «βαρέα» και ενίοτε «ανθυγιεινά». Μπήκε στο ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή του μέχρι τότε, το 1989, και στάθηκε πλάι στον ιδρυτή του σε μια μάχη επιβίωσης, από την οποία κέρδισε με το σπαθί του την αναγνώριση ακόμη και εκείνων που λάτρευαν να τον μισούν.
Ανθρωπος με βαθιά μόρφωση, χιούμορ και ταχύτητα στη σκέψη όσο ελάχιστοι, έπεφτε συχνά στην παγίδα της αυτάρκειας υποτιμώντας τους αντιπάλους του και όχι σπάνια αδιαφορώντας για τις συνέπειες χάριν μιας πρόσκαιρης ικανοποίησης ακόμη και στο λεκτικό επίπεδο μιας αντιπαράθεσης. Η πορεία του στην πολιτική προφανώς δεν μπορεί και δεν θα αποτιμηθεί τώρα που όλα τα πάθη είναι ακόμη τόσο ζωντανά, αλλά το βέβαιον είναι πως αυτός ο κύκλος κλείνει με μια γλυκιά εκδίκηση για εκείνους που βιάσθηκαν να τον ξεφορτωθούν. Τώρα που φεύγει, η μελαγχολία κυριαρχεί στο κόμμα του και οι περισσότεροι από μέσα τους (πολλοί και δημοσίως) παρακαλούν να γίνει ένα θαύμα και να επιστρέψει ανεξαρτήτως του ποιος θα τον διαδεχθεί. Οι αγορεύσεις του στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και οι συνεντεύξεις του αποτελούν εγχειρίδιο πολιτικής άνεσης, γνώσης και ωριμότητας πέραν της ρητορικής δεινότητας που έτσι και αλλιώς πάντα διέθετε.
Η θητεία του μετά τον Ιούνιο του 2011 όσο και αν δεν του αναγνωρίζεται υπήρξε πράξη πολιτικής αυτοθυσίας και κάποτε θα αποκατασταθεί η πραγματικότητα και θα εκτιμηθεί το μέγεθος της συμβολής του στη διάσωση του τόπου, αν στο μεταξύ δεν έχει επέλθει η καταστροφή. Η... διόρθωση της ιστορίας είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρει τον κ. Βενιζέλο, καθώς ο κύκλος που κλείνει δεν αποκλείει νέες περιπέτειες και συγκινήσεις στο μέλλον που ενδέχεται να μην αργήσει και τόσο.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου