Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός- Ποιοι υπουργοί φεύγουν ποιοί έρχονται και ποιοι παραμένουν

Το θολό τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από σήμερα το πρωί εντός της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην κλειστή συνεδρίαση αναμένεται ότι θα διευκρινιστεί η στάση των βουλευτών, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αν δηλαδή προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών», ή να επιλέξουν το
«Οχι» ή και να απουσιάζουν ή αν θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Χουντής επέλεξε το «λιμάνι» της Ευρωβουλής παραιτούμενος από τη βουλευτική του έδρα (και την κυβερνητική) δείχνει ότι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των εσωκομματικών εξελίξεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αν και δηλώνει ότι δεν παραιτείται αναμένοντας τον πρωθυπουργό να κάνει την κίνηση, θα αντικατασταθεί ενδεχομένως (μετά την αποχώρησή του) από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εξακολουθεί να στηρίζει το εγχείρημα Τσίπρα. Στο υπουργείο Εργασίας υπουργοποιείται και φαίνεται ότι αναλαμβάνει τη συνολική ευθύνη η Ράνια Αντωνοπούλου, μέχρι τώρα αναπληρώτρια υπουργός, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο υπουργείο να αποκτήσει ευθύνες υφυπουργού ο Σ. Ρομπόλης.
Αναχωρεί όπως φαίνεται ο Δ. Στρατούλης, ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και αρκετοί άλλοι, όπως οι Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Κ. Ησυχος, Τ. Κουράκης κ.ά.
Το πλάνο δεν προβλέπει μόνο αναχωρήσεις αλλά και αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί σε υπουργό σε παραγωγικό πόστο και ότι για τη θέση του, εκτός απροόπτου, προορίζεται (σ.σ. ο ίδιος δεν είχε κάτι σχετικό) ο Χρήστος Στάικος που ήταν στην επικοινωνιακή ομάδα της Κουμουνδούρου.
Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε την άποψη ότι πρέπει να είναι σαρωτικός ο ανασχηματισμός και να μην περιορίζεται σε εμβαλωματικές κινήσεις. Οι κατακλυσμιαίες βέβαια εξελίξεις διατηρούν ζωντανά και ανοιχτά όλα τα πιθανά σενάρια. Αφού, αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει κυβερνητικές συμμαχίες και ατζέντα, τότε μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω.
Κυβερνητικοί εξηγούν ότι βασικοί πυλώνες στην κυβέρνηση παραμένουν πέραν των άλλων ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό στο «καυτό» ταξίδι των προηγούμενων ωρών στις Βρυξέλλες όπου κρίθηκε η συμφωνία με τους δανειστές. Πιστός στην ανάγκη εφαρμογής της απόφασης για συμφωνία είναι και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ και το επιτελείο του στον ίδιο τομέα φαίνεται ότι θα υποστεί ελάχιστες αλλαγές. Αλλωστε το όνομα του Θόδωρου Δρίτσα όπως και του Δ. Βίτσα ακούγεται για τη διαδοχή στην προεδρία της Βουλής της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εάν και εφόσον βέβαια ο κ. Τσίπρας με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λάβει καταλήξει στο σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα καλέσει σε διάλογο τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση προς το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, πέραν του ότι και η Νέα Δημοκρατία δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει στις κρίσιμες ψηφοφορίες με ψήφο ανοχής αλλά να μη «σκεφτεί» τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... Αντιθέτως, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ναι μεν δεν θέλουν να συζητήσουν συνεργασία και με τους ΑΝΕΛ, αλλά δεν απορρίπτουν εξαρχής την κουβέντα στήριξης της κρίσιμης πολιτικοοικονομικής περιόδου.

Πηγή Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου