Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η «υπόθεση Φλαμπουράρη» φέρνει πολιτικές καταιγίδες

Σειρά ερωτημάτων προκύπτει από τις νέες δηλώσεις-απαντήσεις που έσπευσε να δώσει χθες και σήμερα ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για την πολύκροτη υπόθεση της συμμετοχής του στην τεχνική εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ η οποία έλαβε έργα,
από την περιφέρεια Πελοποννήσου, αξίας 3,9 εκατ. Ευρώ.
Χθες ο κ.Φλαμπουράρης δήλωνε πως «(σ.σ. Η εταιρεία μου) το πήρε με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε πριν από ένα - ενάμιση χρόνο... Κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρίες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρίες ούτε ο υπουργός. Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρεία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο και υπέβαλα τα χαρτιά μου για την σύνταξή μου», απέφευγε να απαντήσει αν εξακολουθεί να κατέχει μετοχές της ΔΙΑΤΜΗΣΗ.
Σήμερα το πρωί, δήλωνε στο Βήμα fm: «Λίγο πριν ή μόλις μου ανακοινώθηκε ότι θα γίνω υπουργός (μεταβίβασα τις μετοχές μου) στον υπάρχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο. Στον Γιάννη Κοτταρίδη. Στην εταιρεία αυτή, που την είχα φτιάξει εγώ, είμαστε τρεις συνεταίροι. Στον ένα από αυτούς τους συνεταίρους μου μεταβιβάστηκαν οι μετοχές. Είναι δυνατόν να συζητήσω αυτό το θέμα τώρα; Όταν εγώ δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία; Την πήραν άλλοι. Τι να πω, να φοβηθώ; Ότι μεταβιβάζω την εταιρεία; Πού να μεταβίβαζα τις μετοχές, σε κάποιον άγνωστο; Αυτός ήταν διατεθειμένος να τις αγοράσει, τις αγόρασε, θα τις πληρώνει με δόσεις, δεν είναι και εύκολο. Μια εταιρεία, η οποία είναι ουσιαστικά οικογενειακή, δεν μεταβιβάζεται σε κανέναν άγνωστο. Τρεις συνεταίροι είμαστε, δεν είναι οικογενειακή; Τι είναι; Δηλαδή έχεις μια ταβέρνα, τρεις συνεταίροι και θα πάει να μεταβιβάσει ο ένας τις μετοχές του σε έναν από τη Γαλλία; Όποιος σκέφτεται έτσι, σκέφτεται κακόπιστα. Τις μεταβίβασα...»
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έως και σήμερα το πρωί ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθούσε να είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ με ποσοστό 50,01%, κατέχοντας 650.130 μετοχές. 
Αυτό αποτυπώνεται και στο μόνο διαθέσιμο έγγραφο που υπάρχει και είναι η αναλυτική κατάσταση των μετόχων της Διάτμηση ΑΤΕ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
Σημειώνεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, όταν γίνεται μεταβίβαση μετοχών σε μια τεχνική εταιρεία με ιδιωτικό συμφωνητικό ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο πωλητής υποχρεούται εντός 3 μηνών και 20 ημερών να καταθέσει τις αλλαγές στην εφορία.
Για την ώρα, η πλευρά Φλαμπουράρη δεν έχει προσκομίσει έγγραφο που να πιστοποιεί ότι δεν είναι μέτοχος στην τεχνική εταιρεία. Και πέραν αυτού, για να ολοκληρωθεί μεταβίβαση μετοχών απαιτείται να έχει αποτιμηθεί η αξία των μετοχών, να έχει καταβληθεί φόρος μεταβίβασης και να υφίσταται συμφωνητικό πώλησης.
Ανακύπτει ευλόγως το ερώτημα: Διαθέτει κάποιο τέτοιο έγγραφο ο κ. Φλαμπουράρης; Κι αν ναι, γιατί δεν το παρουσιάζει;
Γιατί ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2014, φέροντας την υπογραφή του κυρίου Φλαμπουράρη, ενώ έκτοτε δεν υπάρχει ισολογισμός, ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε -όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία- σε site στο διαδίκτυο;

Θύελλα αντιδράσεων για το θέμα Φλαμπουράρη

Όπως ήταν επόμενο, το όλο θέμα σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στο Newsit, άφησε ευθείες βολές κατά του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «Δεν θέλω να δηλητηριάσω την προεκλογική περίοδο. Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει την δικιά του λίστα Λαγκάρντ πλέον».
 
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, σήμερα το πρωί δήλωσε με νόημα πωςυπουργοί δεν πρέπει να μετέχουν σε διαγωνισμούς.
Η Ραχήλ Μακρή έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter:«Αλέκος, ο νέος διαπλεκόμενος Μακιαβέλι του Τσίπρα που έδινε δημόσια έργα στον εαυτό του».
Υπονοούμενα ότι ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τον Αλέκο Φλαμπουράρη επικεφαλής στο Επικρατείας για να του παράσχει ασυλία, άφησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας «την μάχη κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να την δώσουν αυτοί που ενέδωσαν στην ευρω-διαπλοκή και καλύπτουν την εγχώρια νέο-διαπλοκή για να τους καλύψει και αυτή με την σειρά της τις δικές τους παρασπονδίες».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου