Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά «έχασαν» άλλα 200 εκατ. από τις καταθέσεις

Με νέες απώλειες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ έκλεισε ο Σεπτέμβριος για τα νοικοκυριά. Το υπόλοιπο των καταθέσεών τους, περιορίστηκε στα 99,764 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 99,958 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Προφανώς, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να σηκώνουν χρήματα είτε μέσω των ΑΤΜs –με το γνωστό όριο των 420 ευρώ- είτε μέσω των εμβασμάτων και των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Η τάση μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών αναμένεται να συνεχιστεί και στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου κυρίως λόγω των «χτυπημάτων» της εφορίας: όσοι φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που παραμένουν «εγκλωβισμένα» στις τραπεζικές καταθέσεις και όχι τα μετρητά που ενδεχομένως έχουν στο σπίτι.
Τον Σεπτέμβριο συνεχίστηκε μια ακόμη τάση: η μείωση των καταθέσεων προθεσμίας.
Το σύνολο πάντως των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο κινήθηκε ανοδικά γεγονός που επέτρεψε και στην ΤτΕ να συμφωνήσει τη μείωση της έκθεσης των τραπεζών στον ELA
Το υπόλοιπο περιορίστηκε στα 43,851 δις. ευρώ από 45,387 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Όποιες προθεσμιακές λήγουν, δεν ανανεώνονται με αποτέλεσμα τα ποσά να μεταφέρονται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Το υπόλοιπο των απλών λογαριασμών, διαμορφώθηκε στα 48,982 δις. ευρώ από τα 47,795 δις. ευρώ τον Αύγουστο.
Το σύνολο των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο κινήθηκε ανοδικά γεγονός που επέτρεψε και στην Τράπεζα της Ελλάδας να συμφωνήσει τη μείωση της έκθεσης των τραπεζών στον ELA.
Υπεύθυνες για την αύξηση των καταθέσεων είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες μοιράστηκαν 14,457 δισεκατομμύρια ευρώ από 13,754 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Έτσι, το άθροισμα επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκε στα 121,669 δις. ευρώ από 121,138 δις. ευρώ τον Αύγουστο. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου