Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Στις 17 Νοέμβρη η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Στις 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί -όπως όλα δείχνουν- η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και με τον
τούρκο πρόεδρο ΤαγίπΕρντογάν.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Τουρκία. Σημειώνεται  πως Τσίπρας και Νταβούτογλου είχαν ξανασυναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.  
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον τούρκο ομόλογό του για την πρόσφατη εκλογική του νίκη. Επεσήμανε επίσης στον τούρκο ομόλογό του την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το θέμ της προσφυγικής κρίσης.
Το προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του Α. Τσίπρα στην Τουρκία. Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει επισημάνει κατ΄επανάληψη την επιθυμία της Αθήνας να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής προσφύγων στη γείτονα χώρα και να γίνεται η προώθηση τους απευθείας από την Τουρκία έτσι ώστε να αποφευχθούν οι τραγωδίες στο Αιγαίο.
Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού γίνεται σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις από την ΕΕ για την διενέργεια κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -αναφερόμενος στην πρόταση για κοινές περιπολίες- δήλωσε:
«Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Ελληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», είπε και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση εντός του έτους.
Έμμεσο μήνυμα προς την Αθήνα για την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έστειλε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ουσιαστικά ότι μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία κινησης εντός της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το κυπριακό ζήτημα σε μια περίοδο που οι συνομιλίες στο νησί βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου