Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

''ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ'' ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

...ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ...
Τις αποφάσεις για τη λήξη θητείας σχεδόν όλων των διοικητών και αναπληρωτών...
διοικητών των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η αποστολή τους στους αξιωματούχους του ΕΣΥ θα ξεκινήσει ίσως και σήμερα,

και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη.

Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η απομάκρυνση  διοικητών και αναπληρωτών της 2ης ΥΠΕ και των υπόλοιπων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, οι διοικητές και οι αναπληρωτές κάθε ΥΠΕ υποβάλλονταν στην περίφημη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών, τα οποία είχαν επίσης στη διάθεση τους και τις  εκθέσεις αξιολόγησης από τους επικεφαλής των ΥΠΕ.

Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, τουλάχιστον στην 1η ΥΠΕ, καθώς την πόρτα της εξόδου θα περάσουν σχεδόν όλα τα στελέχη του ΕΣΥ που είχαν τοποθετηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λυκουρέντζου και Άδωνι Γεωργιάδη με βάση και πάλι την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Κατά πληροφορίες, τρεις είναι οι διοικητές που θα παραμείνουν στις θέσεις τους - πρόκειται για διοικητές μεγάλων και νευραλγικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.


Πάντως, οι δύο Κρητικοί γιατροί που βρίσκονται στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας, τόσο ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής κ. Παύλος Πολάκης, είχαν προδικάσει το αποτέλεσμα και της έκθεσης αξιολόγησης και της προσωπικής συνέντευξης.

Ο κ. Πολάκης είχε προτάξει κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του στην Αριστοτέλους τον περασμένο Σεπτέμβριο ως «μέτρο επείγον και αναγκαίο για το ΕΣΥ τον διορισμό νέων διοικήσεων», επιλέγοντας όμως απαξιωτικό, απορριπτικό λόγο: «τα νοσοκομεία πρέπει να διοικηθούν τώρα» είχε πει, υπονοώντας ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα είχαν αφεθεί στην τύχη τους από τους μνημονιακούς όπως τους χαρακτήριζε διοικητές.

Αλλά και ο κ. Ξανθός δεν έχανε ευκαιρία να απαξιώνει τους διοικητές. Η πιο προςφατη αρνητική τοποθέτηςή του έγινε από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση για τον προυπολογισμό, όπου σε σχετική αναφορά του, συνέδεσε το θέμα με τις ελλείψεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας επέρριψε την ευθύνη στους διοικητές όχι μόνο για τις ελλείψεις των φαρμάκων (κι αυτό την ώρα που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχουν μειωθεί οι πιςτώςεις προς τα νοςοκομεία) αλλά και για τη δημοσιοποίηση των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.


Το χρονικό των προαναγγελθέντων αποχωρήσεων 

Έπειτα από μια δεκάμηνη «ανάδρομη» πορεία κατά την οποία επιχειρήθηκε παντοιοτρόπως η αποπομπή των διοικήσεων του ΕΣΥ χωρίς αιτιολογία και η τοποθέτηση άλλων επιλογής του υπουργού Υγείας, ενεργοποιήθηκε τελικά  η διαδικασία της αξιολόγησης των μάνατζερ των δημόσιων νοσοκομείων. Κάθε διοικητής αξιολογούνταν από τον επικεφαλής της ΥΠΕ (έκθεση αξιολόγησης) και στη συνέχεια περνούσε από προσωπική συνέντευξη.

Η απουσία κριτηρίων μετέτρεψε την συνέντευξη σε  μια εξαιρετικά ρευστή διαδικασία. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι αξιωματούχοι του ΕΣΥ έμειναν ενώπιον της Επιτροπής για περίπου 15 λεπτά και κάποιοι άλλοι αποχωρούσαν μέσα σε πέντε λεπτά, κάποιοι βομβαρδίζονταν με ερωτήσεις για τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες του νοσοκομείου και άλλοι καλούνταν να απαντήσουν γιατί υπάρχουν…αδέσποτα σκυλιά και περιστέρια στον προαύλειο χώρο του νοσοκομείο ή να περιγράψουν γενικώς το όραμά τους για το δημόσιο νοσοκομείο.

Πολλοί διοικητές κλήθηκαν δε να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, παρότι αυτά αποτελούν θέματα που άπτονται της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης και εξαρτώνται ελάχιστα έως καθόλου από τη διαχείριση του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αυτή η «δημιουργική ασάφεια» θα αποτελέςει τη βάση της Επιτροπής Αξιολόγησης και για τους νέους διοικητές, και αυτή που θα ανοίξει τις πόρτες των νοσοκομείων στα στελέχη και τους πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου