Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Καραμανλής- Σαμαράς: δυο ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα

karamanlis--samaras-duo-ksenoi-mesa-sto-idio-kommaΣτη σκιά των δυο πρώην Πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά κινείται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαφορετικών φατριών και βαρονιών του κόμματος. 

Οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως «εποχή Κυριάκου» στο κόμμα, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με…«μητσοτακικές δυνάμεις».
Οι δυο είναι σε απόσταση μεταξύ τους και χαρακτηριστικό στοιχείο της ψυχρότητας που υπάρχει είναι ότι προ ημερών στη Βουλή, στο περιθώριο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, δεν αντάλλαξαν ούτε…λέξη! 
Ο μεν Κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός και εμφανίζεται προβληματισμένος για τα όσα συμβαίνουν, ο δε Αντ. Σαμαράς είναι πιο ενεργός και λαλίστατος, κάνοντας συνεχώς παρεμβάσεις για μια σειρά από ζητήματα. 
«Έχει δρόμο ακόμα. Είναι πολύ νωρίς να τον κρίνει κανείς…», λέει ο Κ. Καραμανλής για τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που οι «καραμανλικοί» εμφανίζονται πολύ σκεπτικοί και επιφυλακτικοί με τις κινήσεις του προέδρου της Ν.Δ. και θεωρούν ότι όλα θα κριθούν από τις κινήσεις του την επόμενη περίοδο.


«Νομίζω ότι μέχρι στιγμής ο Κυριάκος το πάει καλά και ισορροπημένα. Όπως πρέπει…» ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», εν αντιθέσει με τον Κ. Καραμανλή που είναι πολύ προσεκτικός στις διαρροές του.
Εξάλλου, ο Κ. Καραμανλής ήταν υπέρμαχος της εκλογής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Ν.Δ., ενώ ο Αντ. Σαμαράς θεωρούσε καλύτερη επιλογή τον Κυρ. Μητσοτάκη και όπως είπε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για τον Μεσσήνιο πολιτικό: «κράτησε έντιμη στάση».
 
Ο Κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι το κόμμα σταδιακά «αποκαραμανλοποιείται» και αυτό ήδη φαίνεται και από τις πρώτες επιλογές που έχουν γίνει στη στελέχωση του κόμματος, το οποίο διαμορφώνεται κατά τη βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος και επιχειρεί να το στήσει εξ αρχής, βάζοντας τη δική του σφραγίδα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί καμία ενεργό ανάμειξη υπό τις παρούσες συνθήκες και ουσιαστικά είναι σε φάση περισυλλογής τόσο ο ίδιος όσο και οι καραμανλικοί που βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής τους.
«Εμείς σεβόμαστε την παράταξη και θα κινηθούμε παραταξιακά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα τα δεχθούμε όλα. Εάν διαπιστωθεί απόκλιση από τις βασικές αρχές της παράταξης, θα κινηθούμε και εμείς αναλόγως» λένε κεντρικά στελέχη του καραμανλισμού.
Ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει παρών στις εξελίξεις και δείχνει ότι δεν το βάζει κάτω και παρά το γεγονός πως προτίμησε Κυρ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Ν.Δ., αφήνει τα πάντα ανοικτά για το μέλλον. Μάλιστα ο ίδιος προσδιορίζει ως νέο πεδίο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, τις μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατισμού.
«Θα μπορούσα να πω σήμερα ότι έκανα το χρέος μου, τώρα αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου» ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς και ο νοών νοείτο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου