Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Γαλλία: Ο Ολάντ αντιμέτωπος με εξέγερση των Αριστερών στο κόμμα

gallia-o-olant-antimetwpos-me-eksegersi-twn-aristerwn-sto-kommaΑντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εσωτερική αντιπολίτευση από την αρχή της θητείας του βρίσκεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεκατέσσερις μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
«Φτάνει πια!»: Η Μαρτίν Ομπρί, πρώην Γενική
Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κόρη του Ζακ Ντελόρ, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Christian Paul και Benoit Hamon αλλά και σειρά προσωπικοτήτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς με άρθρο τους στη Le Monde εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της πολιτικής του γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Στο άρθρο τους οι 18 προσωπικότητες στηλιτεύουν τις ελαφρύνσεις των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις λέγοντας πως «41 δισεκ. ευρώ κινητοποιήθηκαν για το τίποτε», την «απογοητευτική συζήτηση για τη στέρηση της υπηκοότητας» Γάλλων που κρίνονται ένοχοι για πράξεις τρομοκρατίας και «την απρεπή ομιλία» του κ. Βαλς για τους πρόσφυγες. «Δεν διαγράφεται πια απλώς η αποτυχία της προεδρικής θητείας, αλλά η προετοιμασία μιας διαρκούς αποδυνάμωσης της Γαλλίας και προφανέστατα της Αριστεράς», αναφέρουν.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο αυτό που αποκαλούν «περίεργη σιωπή» του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις αιτιάσεις των νυν και πρώην συντρόφων του. Διστακτική ήταν πάντως η απάντηση του γάλλου πρωθυπουργούΜανουέλ Βαλς ο οποίος σημείωσε πως «δεν υπάρχει ούτε η αρχή κάποιας πρότασης».
Η κίνηση των 18 έρχεται ωστόσο να επικυρώσει και τυπικά το όλο και αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα της Κεντροαριστεράς και την ομάδα του Ολάντ την οποία πολλοί κατηγορούν για φιλελεύθερη στροφή. Τους τελευταίους μήνες, πολλά στελέχη της αριστερής πτέρυγας επέλεξαν την οδό της εξόδου από το κόμμα όπως η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά η οποία διαφώνησε με το σχέδιο που αφορούσε τη στέρηση της υπηκοότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου