Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Υπόγειες κινήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ,τα πρόσωπα οι επιδιώξεις

Το προσφυγικό, η αξιολόγηση και το ασφαλιστικό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που αφορά την πολιτική επικαιρότητα με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να έχει ρίξει το βάρος του στην λειτουργία της κυβέρνησης.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όμως παρατηρείται μία
έντονη κινητικότητα στελεχών, τάσεων και πρώην συνιστωσών αναδιατάσσοντας τις εσωτερικές ισορροπίες και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του κόμματος που θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων που έρχονται με αιχμή το ασφαλιστικό και το μεσοπρόθεσμο. 
Σε αυτό το πλαίσιο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει ένα αυτόνομο πολιτικό προφίλ αξιοποιώντας την θέση της στην περιφέρεια. Παράλληλα η κίνηση των 53+ επανεμφανίζεται μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα ..απουσίας από δημόσιες παρεμβάσεις διεκδικώντας τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενώ την ίδια στιγμή οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ …ανοίγονται σε στελέχη και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ διευρύνοντας το κύκλο επιρροής τους στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Στο νέο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν και αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου αφού ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμένεια καθώς απουσιάζει από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. 

Κάτι τρέχει με τη Ρένα 


Πρόσφατα δημοσιεύματα έφεραν τη Ρένα Δούρου ως βασικό συντελεστή στην διοργάνωση εκδήλωσης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση την περασμένη Παρασκευή όπου συμμετείχαν ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένος την οποία συντόνιζε  ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ επί ηγεσίας του Φ. Κουβέλη, Χρ. Μαχαίρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν τις κινήσεις των στελεχών της τάσης «Πλατφόρμα 2010» στην οποία ανήκουν η κ. Δούρου και ο κ. Μπαλάφας, οι οποίοι εμφανίζονται ως προνομιακοί συνομιλητές με στελέχη του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας όπως είναι ο Στ. Μπένος αλλά και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που ανήκουν στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.
Η περιφερειάρχης Αττικής διαμορφώνει αργά αλλά σταθερά το πολιτικό της προφίλ – για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για …ηγετικές τάσεις- που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και το άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο η περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από την κυβέρνηση πρωταγωνιστικό ρόλο για τον β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαχείριση του προσφυγικού, ανέλαβε την πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί το γήπεδο της ΑΕΚ κλείνοντας τους… λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους φιλάθλους και την διοίκηση της δημοφιλούς ομάδας και τέλος δημιούργησε το πρώτο σταθμό συλλογής αγαθών και φαρμάκων για τους πρόσφυγες στην επικράτεια σε συνεργασία με την Γ.Γ. Εμπορίου.
Σε κάθε περίπτωση η κ. Δούρου εμφανίζεται ως …χρυσή εφεδρεία για το κυβερνών κόμμα αξιοποιώντας την θέση του περιφερειάρχη που της δίνει την δυνατότητα να διατηρεί αποστάσεις από την καθημερινότητα και την φθορά της κυβέρνησης ενώ παράλληλα συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο στο εσωτερικό του κόμματος ο οποίος αποτελεί γέφυρα και χώρος υποδοχής στελεχών από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς. 

Η κίνηση των 53+ 

Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έδειχνε να εγκλωβίζεται στην διαχείριση του κυβερνητικού έργου με την παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου στην θέση του υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα βρέθηκε σε θέση άμυνας μετά την αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την εμπλοκή του στελέχους της Π.Γ. Π.Λάμπρου στην υπόθεση των επαφών με έγκλειστους των φυλακών για τρομοκρατία όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύεται σε ισχυρή δύναμη στο εσωτερικό του κόμματος μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, διοργάνωσε πανελλαδική σύσκεψη μία μέρα πριν από την σύγκληση της ΚΕ προκειμένου να συζητήσει και να καταγράψει τις απόψεις της στην επερχόμενη συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της τάσης εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για το προσφυγικό και το ασφαλιστικό οι οποίες όμως είχαν περιοριστεί λόγω της παρουσίας του στελέχους της τάσης Ευ. Τσακαλώτου στην καίρια θέση του υπουργού Οικονομικών.
Η βουλευτής Β.Κατριβάνου είχε εκφράσει πρόσφατα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την άποψή της ότι τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν και να υποδέχεται η Ελλάδα όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους συναδέλφους της. Εκτός από την διαφορετική προσέγγιση που έχει η τάση των 53+ στο προσφυγικό από τον …κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ δεν απουσιάζουν και οι φωνές που αντιδρούν στο ασφαλιστικό αλλά και στην συνολική κυβερνητική πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέλος της Π.Γ. Πάνος Λάμπρου σε πρόσφατη συνεδρίαση είχε καταθέσει τον προβληματισμό στην συνεδρίαση του οργάνου για έξοδο του κόμματος από την κυβέρνηση μέσω εκλογών προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή από τον ΣΥΡΙΖΑ της πολιτικής που επιβάλλει το νέο Μνημόνιο και οι δανειστές. 

Τρείς ομάδες οι …ΠΑΣΟΚογενείς με αναφορές στον Τσίπρα 

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται και στον χώρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι όμως έχουν χωριστεί σε τρείς ομάδες. Στην μία ομάδα επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος επηρεάζει ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών απ΄ ολη την επικράτεια και έχει επιλέξει να βάλει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική σε μία προσπάθεια να αναδειχτεί ο χώρος ως πόλος ενόψει και του επόμενου Συνεδρίου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονη αντιπαράθεση στο παρασκήνιο για την τοποθέτηση του Δ. Βίτσα στην θέση του συντονιστή για το προσφυγικό την οποία διεκδικούσε ο υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.
Ο κ. Κουρουμπλής διαθέτει προνομιακές σχέσεις με τους δημάρχους ανά την επικράτεια καθώς τους γνωρίζει από την εποχή που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να …διεμβολίσει τον χώρο των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνοντας έναν διακριτό πόλο στο κόμμα και την κυβέρνηση που υπερασπίζεται τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης που βρίσκεται στο επιτελείο των στενών συνεργατών του του Αλέξη Τσίπρα, διευρύνει τον κύκλο επιρροής του με την προσέγγιση στελεχών που είχαν δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ και στην νεολαία του κόμματος. Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς διατηρεί έναν κύκλο επιρροής από βουλευτές και στελέχη στο κόμμα στον οποίο ανήκουν ο Μ. Μπόλαρης, η Θ. Τζάγκρη και η βουλευτής Γ. Γεννιά.
Στον κομματικό μηχανισμό βλέπουν με επιφύλαξη τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο παρασκήνιο ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το κόμμα σε νέο ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Τσίπρα ανοίγοντας μέτωπο με τους ΠΑΣΟΚογενείς. 

Το «πάγωμα» Φλαμπουράρη 

Η απουσία από τις συνεδριάσεις του στενού επιτελείου του Πρωθυπουργού, του μέντορα του Αλέξη Τσίπρα και υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη ο οποίος είχε αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, έχει προκαλέσει έκπληξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φλαμπουράρης είναι σε δυσμένεια καθώς κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του καταλογίζουν ευθύνες και καθυστερήσεις στον συντονισμό για το προσφυγικό. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Επικρατείας δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του στενού επιτελείου του Μαξίμου τον τελευταίο καιρό με τις φήμες να φουντώνουν για αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου