Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Η Αμερική αγοράζει απο Ρωσία τεχνολογία

Η Αμερική αγοράζει απο Ρωσία τεχνολογίαΜέσα στην επόμενη εξαετία, το Πεντάγωνο θα χρειαστεί να προμηθευτεί έως και 18 ρωσικής κατασκευής προωθητικές μηχανές RD-180 για τους πυραύλους που μεταφέρουν αμερικανικούς δορυφόρους στο διάστημα.
Αυτό παραδέχθηκε σε συνέντευξη ο υφυπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γουόρκ. Το Κογκρέσο έχει
απαγορεύσει τη χρήση των εν λόγω ρωσικών προωθητικών μηχανών για στρατιωτικούς σκοπούς έως το 2019, ως αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ομως, όπως δήλωσε ο Γουόρκ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον «δύο διαθέσιμα κι αξιόπιστα μέσα στο διάστημα» κι εξήγησε πως οι ρωσικές μηχανές θα χρειασθούν μόνον κατά την μεταβατική (όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος) περίοδο για την ανάπτυξη εγχώριων τέτοιων μηχανών.
«Δεν βλέπουμε πώς θα μπορέσουμε να διαθέτουμε μία νέα μηχανή σε λιγότερο από έξι χρόνια», δήλωσε. «Συνεπώς, για τούτη τη μεταβατική περίοδο, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τις διαστημικές μηχανές RD-180. Οχι όμως περισσότερες από 18».
Ομως, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Σώματος, ασκεί πιέσεις για να τερματισθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ρωσικές μηχανές, που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της Ενωμένης Συμμαχίας Εκτοξεύσεων (United Launch Alliance) για την εκτόξευση των πυραύλων Atlas 5. Ο Μακέιν τόνισε πως δύο Ρώσοι που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων των ΗΠΑ, έπειτα από τα όσα έγιναν στην Ουκρανία, είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας Roscosmos, που συνεργάζεται για την κατασκευή των RD-180.

egiakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου