Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σε σύγκρουση οι «γαλάζιες» φατρίες

Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης κλιμακώνει την αντιπολιτευτική ρητορική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στο «γαλάζιο» παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ελέγχου του κόμματος από το νέο ηγετικό σύστημα. Στην κορυφή των σχετικών σχεδιασμών τοποθετούνται το συνέδριο και οι διαδικασίες που προηγούνται της
σύγκλησης του κορυφαίου κομματικού οργάνου. Ωστόσο, πέραν της ομάδας που έχει αναλάβει την εργολαβία της ενίσχυσης του «μητσοτακικού» στοιχείου της Ν.Δ., το δικό τους στίγμα επιθυμούν να δώσουν και οι έτεροι παραδοσιακοί εσωκομματικοί πυρήνες, για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη.
Φυσικά, μετά την τελευταία εκλογική μάχη στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκύψει νέα δεδομένα, με διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τόσο συμμαχιών όσο και προσώπων που βγαίνουν μπροστά σε αυτή τη συγκυρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μέσα από την εσωκομματική διαδικασία απέκτησε ακόμη πιο ισχυρά ερείσματα στους κόλπους του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού. Πλέον, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τον θεσμικό του ρόλο, διεκδικεί συγκεκριμένη ποσόστωση όσον αφορά τα στελέχη της επιρροής του που θα μπουν στη νέα Πολιτική Επιτροπή.
Το ίδιο ισχύει και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, παράλληλα με τις ζυμώσεις για την ανάληψη από τον ίδιο θέσης τρίτου αντιπροέδρου στη Ν.Δ., ζητά το μερίδιο που θεωρεί ότι του αναλογεί εσωκομματικά, μετά την -έστω και σιωπηλή- βοήθεια που παρείχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο της κούρσας των «γαλάζιων» εκλογών. Δίδυμο με τον περιφερειάρχη «παίζει» και ο απερχόμενος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος (ο οποίος, εκτός των άλλων, διατηρεί ισχυρό έρεισμα και στην ΟΝΝΕΔ, μιας και ο νέος πρόεδρος, Βασίλης Γεωργιάδης, θεωρείται της απολύτου εμπιστοσύνης του), που δραστηριοποιείται έντονα αυτό το διάστημα, διαφοροποιούμενος σε ουκ ολίγα μέτωπα από το περιβάλλον Μητσοτάκη.
Αλλωστε, στον κύκλο των στενών συνομιλητών του ανήκουν δύο από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι σύνεδροι στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Α΄ Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο - ανάμεσα στους οποίους ο Βαγγέλης Πάνου και ο πρώην επικεφαλής του Διαγραμματειακού Οργάνου, Αλέκος Κόκκαλης.
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν είναι η επιμονή του νεαρού πολιτικού στη θεσμοθέτηση κομματικών τάσεων, αλλά και οι... ηχηρές απουσίες του από συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ
 Ωστόσο, οι απόψεις του Α. Παπαμιμίκου και της ομάδας στελεχών που τον στήριξαν τα χρόνια της θητείας του ως γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής συγκλίνουν με τις αντίστοιχες μιας μερίδας παλαιότερων «γαλάζιων» κομματικών παραγόντων, οι οποίοι είχαν συγκρουστεί μαζί του στη δίνη της εσωκομματικής διαδικασίας (αλλά και παλαιότερα), καθώς είχαν στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο λόγος για τον Κώστα Ζωντανό, που συνυπογράφει το προαναφερθέν κείμενο, αλλά και τον «γαλάζιο» πάλαι ποτέ αρχισυνδικαλιστή Φίλιππο Ταυρή, που εξέφρασε την αντίθεσή του με την αύξηση των συνέδρων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως, αν και ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. έχει αποστασιοποιηθεί από την κομματική καθημερινότητα, ο κύκλος των συνομιλητών του εξακολουθεί να δηλώνει «παρών» στις υπόγειες προσυνεδριακές διεργασίες. Οπως λένε οι παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, το μεγαλύτερο κομμάτι των εν λόγω στελεχών θα αναζητήσει κατά βάση αναφορές στο «καραμανλικό» μπλοκ. Στο μέτωπο αυτό, θεωρείται βέβαιο πως θα ενεργοποιηθεί και ο πάντα πιστός στον πρώην πρωθυπουργό, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος παραδοσιακά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνομιλητών ανά την περιφέρεια. Είναι δε βέβαιο ότι κεντρικός στόχος όλης αυτής της δραστηριότητας που θα αναπτύξουν οι «καραμανλικοί» πυρήνες θα είναι η εσωκομματική ενίσχυση του Κώστα Καραμανλή junior.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι έντονη κινητικότητα θα αναπτύξει και η παραδοσιακή ομάδα Μπακογιάννη, με τη διαφορά ότι πλέον λειτουργεί ξεκάθαρα ως συγκοινωνούν δοχείο με το σύστημα Μητσοτάκη. Τις δικές του αναφορές στο στελεχιακό δυναμικό θα επιχειρήσει να αυξήσει και ο Μάκης Βορίδης, ενώ σε ανάλογη διαδικασία έχουν μπει και οι λεγόμενοι εν δυνάμει δελφίνοι, Ολγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας.


Τι θα γίνει στα μεγάλα κέντρα
Η σχεδόν ειλημμένη απόφαση του ηγετικού πυρήνα για δραστική μείωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η πολυσυζητημένη αύξηση των συνέδρων στο λεκανοπέδιο, καταδεικνύουν την εμφανή πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει με συνοπτικές διαδικασίες το κόμμα, για να μην υπάρξουν εσωκομματικοί πονοκέφαλοι τους κρίσιμους μήνες που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα του περιβάλλοντος του νέου προέδρου (το παιχνίδι κάνουν κυρίως ο αν. γραμματέας της Π.Ε., Λ. Αυγενάκης, ο γραμματέας Οργανωτικού, Β. Σπανάκης, και ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Θ. Νέζης), αλλά και το ενδιαφέρον των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών να δώσουν όσο το δυνατόν πιο ισχυρά δείγματα γραφής στη νέα ηγεσία έχουν δημιουργήσει εστίες έντασης ανά την περιφέρεια, με φόντο τις διεργασίες για την ανάδειξη συνέδρων και ηγετικών ομάδων στις κατά τόπους «γαλάζιες» οργανώσεις.
Στη Β΄ Αθήνας, παράλληλα με το «πόκερ» των «μητσοτακικών», όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του ανθρώπους επιχειρεί να προωθήσει ο Αδ. Γεωργιάδης, σε ένα δεύτερο επίπεδο ο Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς και οι πυρήνες που πρόσκεινται παραδοσιακά στον Β. Μεϊμαράκη. Στην εξίσωση εμπλέκονται βεβαίως και οι λοιπές παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Γ. Γιακουμάτος (κατεβάζει τη μικρότερη θυγατέρα του ως υποψήφια σύνεδρο) και Σ. Βούλτεψη. Στην Περιφέρεια Αττικής γίνεται μάχη μεταξύ του «καραμανλικού» Γ. Βλάχου και του Μ. Βορίδη, ενώ έχει αυξήσει τις δυνάμεις της και η Γ. Μαρτίνου.
Στην Α΄ Αθήνας, έντονη δράση για την αναχαίτιση της επιχείρησης άλωσης της εν λόγω περιφέρειας από τους «μητσοτακικούς» (δεδομένης και της επιρροής της Ντ. Μπακογιάννη) αναπτύσσει ο Νικ. Κακλαμάνης, ενώ πολύ μεγάλο παρασκήνιο κρύβει η μάχη της Α΄ Πειραιά. Εκεί, απέναντι στον μοναδικό βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Κατσαφάδο, έχει παραταχθεί η συμμαχία του πρώην υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου και του νεαρού αντιδημάρχου Γ. Μελά, υιού του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛ. Μεγάλη μάχη όμως γίνεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Τζιτζικώστας - Παπαμιμίκος επιχειρούν να μπουν σφήνα στο άτυπο μοίρασμα μεταξύ του παραδοσιακά πανίσχυρου στη συμπρωτεύουσα συστήματος Καραμανλή και του… «μητσοτακικού» παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου