Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Γ. Παπανδρέου: Μονόδρομος το μνημόνιο - Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης και το πρώτο μνημόνιο. Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε στην εκπομπή "Ιστορίες" του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, για το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου, την περίφημη φράση
"λεφτά υπάρχουν", τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κυβέρνησή του, την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα αλλά και την ήττα που γνώρισε στις εκλογές. 

Σχετικά με τη φράση "λεφτά υπάρχουν" που χρησιμοποίησε στην προεκλογική του κόντρα με τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε: "Ας μην έκανε την στατιστική απάτη ο κ. Καραμανλής, ας μας έλεγε ποια ήταν τα πραγματικά νούμερα, ας μας έλεγε και ο κ. Προβόπουλος ότι το 2008, του είπαν στο ΔΝΤ ότι το χρέος θα πήγαινε πιθανώς μέχρι και 800%."
Ερωτηθείς για την απόφασή του να εντάξει τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης, ο πρόεδρος του ΚΗΔΙΣΟ επέμεινε ότι "άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν ευχάριστος μονόδρομος, ούτε δικιά μου απόφαση ήταν" σημείωσε και τόνισε: "Όλοι οι οικονομολόγοι, ακόμη και αν διαφωνούσαν με το μείγμα της θεραπείας του μνημονίου συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε χωρίς μια βοήθεια, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε δηλαδή από τις αγορές και έπρεπε να προσφύγουμε στο μηχανισμό".
Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία στήριξης της χώρας μας. "Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ" απάντησε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως είχε μυστική συνάντηση με τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στο Νταβός. "Εκεί κατάλαβα ότι, ότι και να κάνουμε εμείς, όσα μέτρα και αν παίρναμε, γι' αυτό απαντώ και στην ερώτηση, αν παίρνατε και περισσότερα μέτρα, ότι μέτρα και αν παίρναμε, αν δεν υπήρχε η στήριξη της Ευρωζώνης προς στην Ελλάδα, δηλαδή ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τις αγορές, ότι ξέρετε εμείς στηρίζουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και δεν θα υπάρχουν προβλήματα με τα ομόλογα, με τον δανεισμό της χώρας μας, αν δεν υπήρχε μια τέτοια στήριξη, δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα σπρεντς ή την αγωνία ή το φόβο του ρίσκου, ο πανικός που υπήρχε στις αγορές. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός" σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ως προς το δημοψήφισμα που ο ίδιος επιθυμούσε να διενεργηθεί , ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε στη Σία Κοσιώνη ότι το γεγονός που τον έπεισε να λάβει αυτή την απόφαση ήταν τα όσα σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, να αποχωρεί από την παραλιακή λεωφόρο της πόλης, την οποία και είχαν καταλάβει διαδηλωτές. "Πράγματι αυτά τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος. Η υλοποίηση αυτού του μνημονίου έπρεπε να προχωρήσει με ευρύτατη συναίνεση. Δεν υπήρχε από πλευράς των άλλων κομμάτων καμία τέτοια διάθεση και άρα όχι μόνο αυτό, αλλά εκμεταλλευόντουσαν και δημιουργούσαν καταστάσεις έκρυθμες, βία, αντιπαράθεση, τέτοια που δημιουργούσε πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία" εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.
Σχετικά με εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, ανέφερε ότι αντιμετώπισε μια ανταρσία. "Ήδη απέναντι μου είχε ξεκινήσει μια μικρή ανταρσία θα έλεγα από το καλοκαίρι, με παραιτήσεις, με δηλώσεις κλπ. Άρα βρισκόμουν εν όψει μιας κατάστασης, όπου πιθανώς αν ζητούσα η Βουλή να επικυρώσει, γιατί χρειάζεται η Βουλή να επικυρώσει με πλειοψηφία το δημοψήφισμα να μην γινόταν και να πηγαίναμε σε εκλογές. Ο κ. Σαμαράς αυτό ήθελε. Ήθελε εκλογές στις 4 Δεκέμβρη όταν εκείνη τη μέρα είχαμε πει ότι θα γίνει δημοψήφισμα. Θα έλεγα ότι δεν ήταν μόνο η εσωκομματική...βεβαίως η εσωκομματική αντίθεση δεν μου επέτρεψε να προχωρήσω στην ψήφιση του δημοψηφίσματος" είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για το αν θεωρεί τον εαυτό του αποτυχημένο πολιτικό, ο ίδιος τόνισε ότι έκανε το πατριωτικό του καθήκον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου