Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σε αυξημένη "εποπτεία" για το χρέος 6 χώρες της ΕΕ

Σε αυξημένη "εποπτεία" για το χρέος 6 χώρες της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μειώσουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά τη διάρκεια της φετινής και της επόμενης χρονιάς, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση και για τις
δύο χώρες στις αρχές Ιουλίου.

Η Κομισιόν υπογράμμισε επίσης, ότι εκτός της Ελλάδας, παραμένει το καθεστώς "εποπτείας" το έλλειμμα  άλλων πέντε χωρών. Πρόκειται για την Κροατία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, ετο έλλειμμα των οποίων παραμένει άνω του του 3% του ΑΕΠ. 
Στον αντίποδα, εκτός του καθεστώτος αυξημένης εποπτείας τέθηκαν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, καθώς το έλλειμμά τους, κατά τη διάρκεια του 2015, υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Κομισιόν τις κάλεσε να περιορίσουν τα «υπερβολικά δημοσιονομικά» τους ελλείμματα, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017.
Αναφορικά με την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Φιλανδία η Κομσιόν διαπιστώνει συμμόρφωση των δημοσιονομικών στοιχείων με τους κανόνες της Ε.Ε. για το δημόσιο χρέος.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά, να προχωρήσουμε σε επιτάχυνση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ισπανία και την Πορτογαλία» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Οι δύο χώρες έχουν αποκλίνει σημαντικά από τον στόχο του ελλείμματος, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, παρά τις συστάσεις της Κομισιόν το προηγούμενο διάστημα και πολλοί αναλυτές περίμεναν κυρώσεις το ευρωπαϊκό όργανο, ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι δίνεται παράταση ενός χρόνου για τις δύο αυτές χώρες για να πετύχουν τους νέους στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου