Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Νομοσχέδιο 7.500 σελίδων στη Βουλή χωρίς τον «κόφτη»

Χωρίς τον αυτόματο κόφτη δημοσιονομικών δαπανών κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προπαιτούμενα.
Προκειται για ογκωδέστατο νομοσχέδιο, με ειδικό παράρτημα εκατοντάδων σελίδων για το Ταμείο
Αποκρατικοποιήσεων.
Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής ξεκινά το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ η ψήφισή του έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της Κυριακης.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εμφανίζονται αποφασισμένες να περάσουν το σύνολο των μέτρων που αφορούν όχι μόνο τον κόφτη, που θα έρθει με τροπολογία,  αλλά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων καθώς και τα κόκκινα δάνεια μαζί με διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των αγορών σε μία επίδειξη δύναμης απέναντι στην αντιπαράθεση που έχει εξαπολύσει η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κόφτης δημοσίων δαπανών δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς αλλά εξαιρέσεις από κονδύλια που αφορούν ειδικά επιδόματα για ευπαθείς ομάδες υπονοώντας σαφέστατα ότι και οι μισθοί και οι συντάξεις θα ενταχθούν στο μείγμα της περικοπής δαπανών στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έκαναν μασάζ στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.  Μεταξύ άλλων τέθηκαν ερωτήσεις για την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και των ιδιωτικοποιήσεων και για τις ιδιωτικοποιήσεις πρόκειται να γίνουν καθώς και για το άνοιγμα των αγορών. Οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης  εμφάνισαν ως επιτυχία το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

Εμμεσοι φόροι 1,8 δισ, δάνεια και υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων 

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, οι αυξήσεις στο τέλος ταξινόμησης ΙΧ, στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στην τηλεφωνία, στον καφέ και την μπύρα. 
Ακόμη θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στη λειτουργία της γενικής γραμματείας εσόδων, την αγορά ενέργειας κ.α. 

Απελευθέρωση πώλησης φαρμάκων εκτός φαρμακείων 

Στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των πρώτων 216 φαρμάκων εκτός φαρμακείων καθώς το Υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί μια νέα κατηγορία φαρμάκων τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου