Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Θολό το τοπίο στην έκπτωση φόρου από δαπάνες καρτών

Θολό το τοπίο στην έκπτωση φόρου από δαπάνες καρτών
Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί για το ποιες τελικώς δαπάνες πρέπει να κάνει κάθε φορολογούμενος πολίτης, με το νέο σύστημα αφορολογήτου βάσει αποδείξεων και πληρωμών με κάρτες.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεσή της από τις
αρχές του 2016 να έχει γίνει η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να έχει κάποιος το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνει τις αποδείξεις μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος.
Ήδη έχουν περάσει 4 μήνες και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν το μέτρο θα εφαρμοσθεί. Την ίδια στιγμή, οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 2016, καθώς δεν υπάρχει από τη νομοθεσία σχετική υποχρέωση.
Ταυτόχρονα είχε εκφρασθεί από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η πρόθεση να γίνει υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις συναλλαγές των φορολογουμένων.
Το μόνο σίγουρο που προκύπτει από συνεντεύξεις του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, Τ. αλεξιάδη είναι όλες αδιακρίτως οι δαπάνες που γίνονται από 1.1.2016 και μετά μέσω πιστωτικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής, είτε έγιναν σε σούπερ μάρκετ είτε πχ για αγορά αυτοκινήτου, θα «μετράνε» για τον σχηματισμό το ατομικού αφορολογήτου της χρονιάς, πλην μόνον εκείνων που δηλώνονται ούτως ή άλλως ξεχωριστά στο Ε1 ( όπως των ενοικίων, των ιατρικών δαπανών ή των τόκων στεγαστικών δανείων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου