Κυριακή 1 Μαΐου 2016

«Πόρτα» από ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ, τι λένε για Ποτάμι

Κλείνει οριστικά η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των διεργασιών για την Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Στην Χαριλάου Τρικούπη υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό
τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν την Φ. Γεννηματά στις υψηλότερες θέσεις δημοτικότητας και καταγράφουν μικρή αλλά σταθερή επιστροφή απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο ..σπίτι τους όπως ήταν και το σύνθημα των τελευταίων εκλογών. Παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως άφησε να εννοηθεί ο Μ. Σούλτς κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα όπου συνάντησε την Φ. Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει η Πρόεδρός του για κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης με την συμμετοχή και της ΝΔ σε περίπτωση που οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις. Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η τακτική που έχει ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος έχει αποδώσει, τόσο για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τα ανοίγματα στο Ποτάμι και στο ΚΙΔΗΣΟ όσο και με την άρνησή της να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την εικόνα μία προσπάθειας να ξανακερδίσει κυβερνητικούς θώκους.
Στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί αρχίζουν να επαναπατρίζονται στο κόμμα ενώ οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της κεντροαριστεράς φαίνεται να εκτιμούν τις κινήσεις της Φ. Γεννηματά για άνοιγμα και συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι.
Στο ΠΑΣΟΚ μετά την χάραξη των διαχωριστικών γραμμών τόσο με την ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη στις 14-15 Μαΐου που θα δώσει το πράσινο φως για την διεύρυνση της δημοκρατικής συμπαράταξης. Μετά τις προσπάθειες για προσέγγιση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της Κουμουνδούρου, το κυβερνών κόμμα έχει αλλάξει τακτική ταυτίζοντας εκ νέου την Δημοκρατική Συμπαράταξης με την ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Αυγής με τίτλο «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ετοιμάζονται για συγκατοίκηση» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ ακροβατεί ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο, με τις γνωστές του θέσεις και ευθύνες, και στην κ. Γεννηματά, που προσπαθεί, χωρίς να μπορεί, να ελέγξει το κόμμα της και να το απεγκλωβίσει από τις συντηρητικές πολιτικές που εφάρμοζε μέχρι χθες, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αρχίζει να διαφοροποιείται από τον νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την στάση του Στ. Θεοδωράκη. Αν και στελέχη του κόμματος διαχωρίζουν την πορεία των συζητήσεων με το Ποτάμι απ την διενέργεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, εκφράζουν ερωτηματικά για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε πως «Το Ποτάμι δεν θα πάει ούτε στην ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα όχι να γίνουμε τσόντα του. Η Ελλάδα όμως για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες. Συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι ο κ. Θεοδωράκης αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και επισημαίνουν με νόημα: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρέπει σύντομα να λάβει τις αποφάσεις του. Αυτήν την στιγμή έχει προχωρήσει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστρεράς για κοινή πορεία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για θολά μηνύματα και παλινδρομήσεις. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου