Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, σύσσωμης της αντιπολίτευσης, βρέθηκε η κυβέρνηση στην σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης στην επιτροπή του πολυνομοσχεδίου «μαμούθ» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μάλιστα η σημερινή συζήτηση ανέδειξε και τις κυβερνητικές αβλεψίες- λάθη στο 7.500 σελίδων νομοθέτημα που το Μαξίμου έφερε άρον - άρον στη Βουλή προκειμένου να προλάβει το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης και να αποσπάσει μια θετική λύση-δήλωση για το χρέος.
Μήλον της Έριδος το νέο υπερταμείο και το σύνολο των «ασημικών» της χώρας που περνάνε σε αυτό. Οι σχετικές ρυθμίσεις συγκέντρωσαν την πλειοψηφία της κριτικής των περισσοτέρων βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ βρίσκονται μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ. Οι «ναυαρχίδες» δηλαδή της αριστερής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικοποιήσεων στο πρόσφατο παρελθόν.
Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε αφαίρεσε τη δεύτερη λίστα κρατώντας την πρώτη και προσθέτοντας σε αυτήν μόνο τον ΟΣΕ. (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ).
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονταν ότι ο πρώτος κατάλογος με τους 11 φορείς του δημοσίου αποτελούσαν επί της ουσίας ένα εσωτερικό έγγραφο το οποίο εκ παραδρομής μπήκε στο νομοσχέδιο ενώ για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι μπορούσαν να μπουν στο νέο υπερταμείο κατά το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης το Καλοκαίρι ή κατά το τρίτο στάδιο τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Όσο για τις ΕΥΔΑΘ και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν καθώς υπάρχει σχετική γνωμάτευση από το ΣΤΕ αλλά μόνο να αξιοποιηθούν.
Η «προίκα» του νέου υπερταμείου αλλά και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τη Ντόρα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για «έκτρωμα» σημειώνοντας πως «Αν οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου δεν κοιτάξουν το άρθρο και δεν το αλλάξουν κάποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί».
Καυγάς και για τα παραρτήματα
Η συζήτηση ξεκίνησε με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί έφερε το ν/σ χωρίς τα παραρτήματα με τη δημόσια περιουσία που θα ενταχθεί στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Η παράλειψη προκάλεσε έκρηξη από πλευράς αντιπολίτευσης με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο να ζητά από τους παριστάμενους υπουργούς εξηγήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάτε για παραρτήματα Β, Γ και Δ αλλά δεν τα έχετε βάλει στο νομοσχέδιο που μας δώσετε», ενώ ο Μάκης Βορίδης από πλευράς της ΝΔ δήλωσε πως «Πρόκειται για ξεφτίλα».
Μετά την ένταση ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΓιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι κατέθεσε τα σχετικά παραρτήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου