Κρύος ιδρώτας έλουσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν πήραν στα χέρια τους λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίουτη λίστα με τις ΔΕΚΟ, αλλά και τους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι επρόκειτο
να μεταβιβαστούν για τα περαιτέρω στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών.
Οι βουλευτές συνειδητοποίησαν ότι αν τελικά η ρύθμιση ψηφίζονταν όχι μόνο δεν θα τηρούνταν οι ιδεολογικές τους δεσμεύσεις περί διατήρησης σε κρατικά χέρια της δημόσιας περιουσίας αλλά και ότι άλλαζαν ιδιοκτήτη, ΔΕΚΟ που αποτελούσαν «σύμβολα» για το κόμμα και τους ψηφοφόρους του, όπως οι Εταιρίες Ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η πίεση ήταν μεγάλη και την κατάσταση δυσκόλευε περαιτέρω η επίθεση της αντιπολίτευσης που καταλόγιζε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι ετράπησαν σε άτακτη φυγή μπροστά στις επιδιώξεις των δανειστών μας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που προσπάθησαν να βγάλουν στο ξέφωτο αλώβητους τους βουλευτές δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν και για αυτό επιστρατεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έφτασε ασθμαίνοντας στη Βουλή για να καθησυχάσει τους ανάστατους βουλευτές και ταυτόχρονα να κόψει τη φόρα της αντιπολίτευσης.
Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι μόνο η πρώτη λίστα που περιείχε ο κατάλογος (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ που μπήκε στην συνέχεια) θα μεταβιβάζονταν στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών ενώ η δεύτερη λίστα που προκάλεσε την αναταραχή (ΕΥΔΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΔΕΗ) τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονταν ότι ο πρώτος κατάλογος με τους 11 φορείς του δημοσίου αποτελούσαν επί της ουσίας ένα εσωτερικό έγγραφο το οποίο εκ παραδρομής μπήκε στο νομοσχέδιο και ότι στην ΕΔΗΣ εντάσσονται μόνο ο ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ.
Για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι μπορούσαν να μπουν στο νέο υπερταμείο κατά το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης το Καλοκαίρι ή κατά το τρίτο στάδιο τα ερχόμενα Χριστούγεννα.
Επιβεβαίωναν επίσης ότι στο ίδια λίστα είναι και η ΕΥΔΑΘ αλλά και η ΕΥΔΑΠ οι οποίες όμως δεν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν καθώς υπάρχει σχετική γνωμάτευση από το ΣΤΕ αλλά μόνο να αξιοποιηθούν.
Νέες πληροφορίες φτάνουν στο μεταξύ και για το σίριαλ αναφορικά με το περιβόητο δημοσιονομικό «κόφτη».
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και ενώ κυβερνητικές πηγές «διέρρεαν» ότι γίνονταν προσπάθειες για κατάθεση από κοινού.
Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές η κυβέρνηση προσπαθούσε να κρατήσει έως τέλος τις «κόκκινες γραμμές» της που ήθελαν να εξαιρούνται από την «λαιμητόμο» οι συντάξεις και οι μισθοί αλλά και οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Επί των ζητημάτων αυτών υπήρχαν άλλωστε δεσμεύσεις από μέλη της κυβέρνησης.
Όπως όμως φάνηκε από το αποτέλεσμα οι εταίροι ήταν ανένδοτοι και τελικά το Μαξίμου έκανε πίσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου