Το Βrexit είναι γεγονός και ήδη η πρώτη πολιτική συνέπεια ήρθε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά την παραίτησή του, προσδιορίζοντας την αποχώρησή του τον Οκτώβριο.
Σε αντίθεση με αυτά που έλεγε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δηλαδή δεν θα παραιτηθεί σε ενδεχόμενο Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιάμιση ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος σε διάγγελμά του έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε ουσιαστικά την παραιτήσή του, δίνοντας, μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι δεν θα φύγει αμέσως αλλά ότι θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιηθεί το πλοίο», είπε. «Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία...χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή» και ότι ότι η αρχή θα γίνει με ένα συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.
Παράλληλα είπε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίσει το πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν ίσως η μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στην ιστορία της χώρας. «Ψηφίσαμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και αυτή η επιθυμία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε.
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις αγορές και τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο ότι η οικονομία της Βρετανίας είναι θεμελιωδώς ισχυρή», δήλωσε. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό είπε ότι θέλει να διαβεβαιώσει «τους Ευρωπαίους μετανάστες εδώ και τις επιχειρήσεις ότι δεν θα υπάρξει καμία άμεση αλλαγή», ωστόσο σημείωσε ότι πλέον έχουν μπροστά τους μία διαπραγμάτευση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πάντα πίστευε ότι το μέλλον της Βρετανίας «ήταν πιο ισχυρό, καλό και ασφαλές στην ΕΕ», όπως σχολίασε όμως «ο βρετανικός λαός πήρε ένα διαφορετικό μονοπάτι»..
«Παρόλο που δεν είμαστε τέλειοι, πιστεύω ότι είμαστε μια ποικιλόμορφη, πολυφυλετική δημοκρατία όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει», είπε ο Ντέβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι αγαπά αυτή τη χώρα και ότι θα κάνει ότι μπορεί στο μέλλον για να βοηθήσει την χώρα να επιτύχει.
Ο Φάρατζ είχε ζητήσει την παραίτηση Κάμερον
Σημειώνεται ότι νωρίτερ ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάστησε στην καμπάνια υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, είχε ζητήσει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.
Κόρμπιν: Οι Βρετανοί ψήφισαν θυμωμένοι
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιχειρώντας να εξηγήσει το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit είπε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.
Παγκόσμιο σοκ από το Brexit
Οι Βρετανοί προσήλθαν χθες μαζικά στις κάλπες και επέλεξαν ξεκάθαρα την έξοδο από την ΕΕ. Το 51,9% του βρετανικού λαού ψήφισε υπέρ του Brexit και έθεσε τη Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕΕ. Η διαδικασία εξόδου δεν είναι αυτόματη, θα χρειαστεί η Μεγάλη Βρετανία να ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας περί αποχώρησης μέλους από την ΕΕ, προκειμένου να εκκινήσει η σχετική διαδικασία.
Στις Βρυξέλλες, εντωμεταξύ έχει σημάνει συναγερμός. Για τις 11 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ρούτε, Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς, ενώ ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει κάνει έναν πρώτο κύκλο τηλεφωνικών επαφών. Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ ήρθε δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας ότι οι στιγμές είναι δραματικές, ότι δεν χρειάζονται υστερικές αντιδράσεις καθώς και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για το πλαν Β. Eπίσης, προανήγγειλε άτυπη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τη συμμετοχή του Κάμερον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου