Πάμε λίγο πίσω- στα του ΠΑΣΟΚ. Για μια μακρά περίοδο η δημοτικότητα του Γ. Παπανδρέου όλο και ανέβαινε, αλλά η απήχηση του ΠΑΣΟΚ έμενε στάσιμη. Το θέμα απασχόλησε πολλές συσκέψεις νεοπαπανδρεϊκών της εποχής. Κάποιος εκεί είπε μια φράση: «Είναι η εκπροσώπηση, ηλίθιε».
Εννοούσε ότι ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπασχε στα πρόσωπα που εμφανιζόταν στη θέση του στις τρέχουσες υποθέσεις. Ειδικά τον τότε εκπρόσωπο τύπου και πορτ παρόλ του.
Πράγματι ήταν θέμα απλής εμπειρικής παρατήρησης για να το εντοπίσει κανείς. Κάθε βράδυ στην τηλεόραση η ΝΔ ως κυβέρνηση, εμφανίζονταν με το -συγκροτημένο και συγχρονισμένο με την επικοινωνιακά δεδομένα της εποχής- πρόσωπο του Θοδωρή Ρουσσόπουλου.
Αμέσως μετά έπεφτε η σκυθρωπή και παλαιομοδίτικη μορφή του μυστακοφόρου Νίκου Αθανασάκη- φωτογραφία του βαθέως ΠΑΣΟ Κ. Ό,τι και αν έλεγαν ο Ρουσόπουλος έκλεβε από εκκλησία.
Ο Παπανδρέου το κατάλαβε. Πρώτα με τον Γιάννη Ραγκούση που έφερε επί τούτοις από την Πάρο και μετά με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, καθάρισε το παιχνίδι και ένα από τα ισχυρά όπλα του Κ. Καραμανλή εξισορροπήθηκε, αν δεν εξουδετερώθηκε.
Είναι ένα μάθημα για τις σχολές πολιτικής επιστήμης και επικοινωνίας: το πρόσωπο είναι το μήνυμα.
Η Φώφη και οι πέριξ
Αυτό το μάθημα δεν έφτασε ποτέ στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Πήρε το ΠΑΣΟΚ στο χείλος του γκρεμού, μια ανάσα πριν από το τέλος , στα ίχνη του παλαιού ΚΚΕ εσωτ. Μόλις ανέδειξε γυναίκα πρόεδρο, έμεινε εκτός Βουλής, καθώς η Μαρία Δαμανάκη δεν έπιασε το 3%.
Η Φώφη διάψευσε την παράδοση, για πολλούς λόγους: το όνομα, το λογότυπο, η συμμετοχή, κλπ τη διευκόλυναν να αυξήσει κατά 50% την ποσοστιαία δύναμη του κόμματος. Όχι και άσχημα για αρχή.
Αλλά η συνέχεια υπήρξε απογοητευτική.
Ο ένας λόγος είναι γνωστός: ενώ οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ την επέλεξαν για να το ξανακάνει ΠΑΣΟΚ , απαλλαγμένο από τις αλλοιώσεις που επέφεραν ο Γ.. Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, αλλά και ο Σημίτης εν μέρει, τσίμπησε το δόλωμα της «νέας κεντροαριστεράς» -που θα δουλεύει για τον … Μητσοτάκη- και άρχισε να συζητάει με πρόσωπα που δεν είχαν καμιά αξιοπιστία.
Ο άλλος λόγος είναι ίσως σημαντικότερος για την σημερινή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ξεκολλήσει: είναι η εκπροσώπηση. Ποιος εκπροσωπεί το κόμμα στο δημόσιο χώρο.
Η Φώφη έχει ίσως το κοινό της σε κάποια στρώματα ψηφοφόρων, αλλά δεν παύει η ίδια να αντιπροσωπεύει το παλαιό και το κληρονομικό ΠΑΣΟΚ. Με προφίλ οικείο σε κάποιους νοσταλγούς των παλαιών ημερών, αλλά μακριά από τη σύγχρονη πολιτική, τον φρέσκο λόγο και τις νεωτεριστικές προσεγγίσεις της εποχής.
Η κοινή λογική επιβάλλει να καλύψει αυτή την αδυναμία της τοποθετώντας δίπλα της φρέσκα πρόσωπα, νέους ανθρώπους με λόγο και προφίλ που ελκύει.
Υπάρχουν ανάλογες φιγούρες στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη τις παρακάμπτει και κάνει το αντίθετο από, ότι επιβάλλει η σύγχρονη πολιτική αντίληψη και επικοινωνιακή πολιτική: περιστοιχίζεται από το παλαιό, το αποτυχημένο, το ηττημένο και το αποκρουστικό. Με ονοματεπώνυμο.
Δίπλα της εμφανίζονται τελειωμένα κομματικά στελέχη κατά κύριο λόγο. Αρκετοί από όσους χειρίζονται για λογαριασμό της τρέχουσες υποθέσεις της πολιτικής ζωή, από μόνοι τους λειτουργούν απωθητικά. Αρκεί να δει κανείς την υπόθεσης της περίφημης Κεντροαριστεράς.
Στο παρασκήνιο η Γεννηματά έχει την υποστήριξη έμπειρων πολιτικών στελεχών, όπως ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο Κ. Γείτονας, ο Θαν. Τσούρας, ο Κ. Λαλιώτης, οι οποίοι πολύ σωστά δεν εμπλέκονται στην επικαιρότητα . Αυτό το «επιτελείο» είναι πλεονέκτημα για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ακυρώνεται όπως όταν η ίδια στο προσκήνιο δεν τολμάει να ανοιχτεί το καινούργιο και το ανανεωμένο, ακόμη και όταν βρίσκεται στη διάθεσή της.
Π.χ. τοποθέτησε ένα νέο άνθρωπο στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Και ενώ όλοι λένε ότι ο Π. Χρηστίδης, «γράφει» στα μίντια, στην ουσία τον κρύβει και… κάνει η ίδια τη δουλεία του.
Αντί ως πρόεδρος του Κινήματος να εμφανίζεται επιλεκτικά και σε κρίσιμα θέματα, αναλαμβάνει προσωπικά την καθημερινή επικοινωνιακή λάντζα. Έτσι όχι απλώς δεν προσθέτει κάτι, αλλά εμποδίζει και να προστεθεί κάτι από κάποιον άλλον.
Άλλο παράδειγμα είναι ότι -για λόγους αδρανούς ισορροπίας- διαμόρφωσε μια ηγετική ομάδα απερχόμενων, αντί να βάλει στο Πολιτικό Γραφείο ό,τι πιο νέο και δραστήριο μπορεί να βρει και να διευκολύνει την παρουσία του στα ΜΜΕ. Ποιοι ακριβώς είναι σήμερα οι «κορυφαίοι» του ΠΑΣΟΚ; Οι άλλοι αρχηγοί το κάνουν.. Η Φώφη φοβάται…
Το μόνο τεκμήριο ανανέωσης που τη συνοδεύει είναι η συνεργασία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο που προέρχεται από πραγματικές διεργασίες ανανέωσης στο χώρο του.
Οι φωτογραφίες της παρακμής
Κανείς δεν ξέρει αν έχουν αξιολογηθεί αυτά τα θέματα στο επιτελείο της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως συνεχίσει να υπάρχει στο δημόσιο βίο μόνο με τη δική της φωτογραφία και τις φωτογραφίες των παρηκμασμένων που την περιβάλλουν, πολύ σύντομα το δίλημμα των ψηφοφόρων για τη σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ θα απαντηθεί αρνητικά.
Αυτοί που έφυγαν γιατί δεν άντεχαν κάποιες φιγούρες, δεν θα ξαναγυρίσουν αν είναι να τους ξαναβρούν μπροστά τους.
Αυτό που χρειάζεται η Φώφη δεν είναι μεγάλα λόγια και κοινοτυπίες σαν αυτές που εκστομίζει. Χρειάζεται έναν κύκλο προσώπων που να κινούνται στην πολιτική σκηνή για λογαριασμό της, κατά τρόπο που να δείχνει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και όχι το χειρότερο παρελθόν του.
Δεν χρειάζεται μουχλιασμένους πρώην εκσυγχρονιστές , αλλά νέα παιδιά με γνώση, εξυπνάδα και όρεξη. Το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αναμάρτητους για να ανασάνει.
Ο Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου το είχαν καταλάβει και το έκαναν στον καιρό τους, ο Βενιζέλος θεωρούσε ότι δε το έχει ανάγκη και η Γεννηματά δείχνει να μην το σκέφτηκε καν. Έχει λίγο χρόνο να το σώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου