Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Συμπληρώνει το παζλ της ανανέωσης με το Μητρώο Στελεχών

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κοινωνία έχει ως στόχο να εμπλουτίσει τη γαλάζια παράταξη με νέα αξιόλογα στελέχη.Με στόχευση απευθείας σε εκείνους «που δεν έχουν τρόπο να έρθουν σε επαφή με το κόμμα ώστε να ενεργοποιηθούν και να αξιολογηθούν», όπως είπε στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης,
η ΝΔ αποκτά διεύθυνση διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων προκειμένου να εμπλουτίσει την παράταξη με νέο αίμα αλλά και να διασφαλίσει την αξιολόγηση στελεχών και εθελοντών με διάφανο και αξιοκρατικό τρόπο.
Ηδη από τις αρχές της εβδομάδας λειτουργεί στο Διαδίκτυο πλατφόρμα όπου μπορούν να εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να γίνει η επιλογή μέσα από συγκεκριμένα βήματα, που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Κεντρικό σύνθημα είναι το «Γίνε κομμάτι της Ανανέωσης» και οι? κοινωνοί πρέπει να μπουν στη διεύθυνση ananeosi.nd.gr και να ξεκινήσουν συμπληρώνοντας μια σχετική αίτηση, που περιλαμβάνει στοιχεία βιογραφικού αλλά και ερωτηματολόγιο, με στόχο την εξαγωγή κατά το δυνατόν ασφαλών συμπερασμάτων. Μετά την πρώτη επιλογή, το δεύτερο βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει μια «δομημένη συνέντευξη», από επιτροπή την οποία θα συνθέτουν «έμπειρα στελέχη από την πολιτική, την αγορά και τον ακαδημαϊκό χώρο». Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η δημιουργία Μητρώου Πολιτικών στελεχών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Ως κριτήρια αξιολόγησης περιγράφονται η επιρροή, η συνέπεια, η δημιουργική σκέψη, η κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, η προσήλωση στο αποτέλεσμα και η επικοινωνία.
Ανανέωση με αξιοκρατία και άνοιγμα στην κοινωνία με ένα κάλεσμα «στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων και πολιτικό εκφραστή της Νέας Δημοκρατίας» είναι η ουσία πίσω από την κίνηση.
Ακαρπες προσπάθειες
Η πρωτοβουλία, ακόμη κι αν ξενίζει παραπέμποντας περισσότερο στη δομή λειτουργίας σύγχρονης εταιρείας παρά κόμματος, έχει πολλά θετικά στοιχεία και βεβαίως, μετά την πρώτη εντύπωση, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι όχι μόνο υπάρχει πολιτικό ειδικό βάρος, αλλά και αυτή η ίδια η κίνηση είναι εστιασμένη στο να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες σε ένα κόμμα που επιδιώκει την ανανέωση αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να τη διαχειριστεί.
Η ΝΔ προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της συμμετοχής του Κ. Μίχαλου και του Κ. Αγοραστού στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η ΝΔ προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της συμμετοχής του Κ. Μίχαλου και του Κ. Αγοραστού στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η επιχείρηση προσέλκυσης αξιόλογων μελών της κοινωνίας, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει τόσο από την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή όσο κι από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί τότε να μην υπήρχαν φόρμες στο Διαδίκτυο, αλλά υποβολή εκτυπωμένων βιογραφικών σημειωμάτων, ωστόσο ο σκοπός ήταν ακριβώς ο ίδιος: να βρεθούν αξιόλογα στελέχη που για δικούς τους λόγους παρέμεναν ως τότε μακριά από τα κόμματα και ιδιαίτερα από τη Νέα Δημοκρατία και να πειστούν να εμπλακούν στη γαλάζια κομματική ζωή. Οι προσπάθειες αυτές είχαν περιορισμένη απήχηση, κυρίως γιατί πάντοτε το πρόβλημα της ΝΔ δεν ήταν ότι την αναζητούσαν οι αξιόλογοι αλλά δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να καταθέσουν τα βιογραφικά τους. Το πραγματικό πρόβλημα, που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, είναι ότι ένας επιτυχημένος, αναγνωρίσιμος και δραστήριος πολίτης δύσκολα εγκαταλείπει την καριέρα του για να εμπλακεί με τη σημερινή πολιτική, η οποία -στην καλύτερη περίπτωση- του εξασφαλίζει ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον...
Το προφίλ των ενδιαφερομένων
Για την ώρα πάντως στην Πειραιώς εμφανίζονται υπεραισιόδοξοι, ενθαρρυμένοι από τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα του προέδρου τους. Από τη στιγμή που η πλατφόρμα ήταν διαθέσιμη διαδικτυακά, το σύστημα κέρδισε το ενδιαφέρον εκατοντάδων νέων ανθρώπων σε μια ηλικιακή ομάδα όπου παραδοσιακά η ΝΔ δεν έχει ιδιαίτερη πρόσβαση.
Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που αναλύονται μέρα μέρα δίνουν μια εξίσου καλή εικόνα. Οσον αφορά το εκπαιδευτικό υπόβαθρο εκείνων που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το 55% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, το 25% κάτοχοι διδακτορικού και το 20% κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ.
Επίσης κατά ένα ποσοστό 62% οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από τη δεξαμενή των μελών ενώ κατά 38% είναι μη μέλη. Τα στοιχεία δείχνουν όμως και ότι το 19% έχουν μικρή ή και καθόλου επαγγελματική εμπειρία ενώ σε συντριπτικό ποσοστό 81% οι άνθρωποι αυτοί έχουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία.Το βέβαιο είναι ότι η ιδέα της δημιουργίας του Μητρώου, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες, θέτει ποιοτικά κριτήρια επιλογής στελεχών.
Αλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δέχεται συχνά σχόλια και ερωτήματα όπως «βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη ΝΔ», «πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε» ή «δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι, ικανοί, έξω από το γνωστό σύστημα;». Αυτό σημαίνει πως στην πράξη η ίδρυση του Μητρώου πολιτικών Στελεχών θα βοηθήσει την κεντροδεξιά παράταξη να διεισδύσει σε πληθυσμιακές ομάδες που δυσφορούν με το παραδοσιακό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων. Ενα πρώτο «δοκιμαστικό» έγινε και στις εσωκομματικές εκλογές, όταν κινητοποιήθηκαν από τον σημερινό πρόεδρο εθελοντές, που προσφέρθηκαν να συνδράμουν χωρίς να είναι μέλη του κόμματος. Κατ’ επέκταση, αφορά επίσης νέους -κυρίως- που πιστεύουν και αξιοποιούν ένα ανοιχτό μοντέλο επικοινωνίας, χωρίς στεγανά και περιορισμούς.
Εκείνο που μένει να αποδειχθεί στην πράξη είναι κατά πόσο η ανανέωση της ΝΔ με αυτούς τους όρους θα προχωρήσει ουσιαστικά, παράλληλα με το εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας των κατά τόπους κομματικών οργανώσεων και γενικότερα ενός παλιού συστήματος του οποίου οι εκφραστές έχουν τους δικούς τους λόγους να αντισταθούν.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ - ΜΙΧΑΛΟ
Η αρχική ενόχληση και η... μεγαλοψυχία
Η επίσημη Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός της συμμετοχής στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, δύο επιφανών στελεχών της, όπως ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Ωστόσο, στελέχη που κινούνται εντός, εκτός και γύρω από την Πειραιώς, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την έμμεση νομιμοποίηση εκ μέρους των δύο «γαλάζιων» μιας επιτροπής που, όπως λένε, «ένας πρόεδρος αρνήθηκε (Σταθόπουλος), ένα μέλος παραιτήθηκε (Παραράς) κι ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό εκπροσωπεί ο Κιμούλης».
Αλλο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτιόταν «πώς θα εμφανιστεί ο Κώστας Αγοραστός ενώπιον των 208.000 ψηφοφόρων του να πει ότι μετέχει σε μια επιτροπή εμπνεύσεως Τσίπρα, δηλαδή του ανθρώπου που απαξιώνει καθημερινά τη χώρα».
Το παρασκήνιο
Οταν έγινε γνωστή η σύνθεση της επιτροπής και η συμμετοχή των δυο «γαλάζιων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Αγρίνιο όπου πραγματοποιούσε περιοδεία και η Πειραιώς οχυρώθηκε πίσω από την επίσημη αντίδρασή της, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για μια επιτροπή «χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος». Σε σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».
Παρασκηνιακά, στελέχη της ΝΔ επέμεναν πως είναι «ακατανόητη» ακόμη και η δικαιολογία επίκλησης του θεσμικού ρόλου των δύο (πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών και πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων, αντίστοιχα).
Στελέχη που γνωρίζουν τον Κώστα Αγοραστό, πάντως, επεσήμαιναν ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών με ευρύτερες συμμαχίες (πέραν των 10 «γαλάζιων», ψηφίστηκε κι από προσκείμενους στους Τατούλη και Τζιτζικώστα, καθώς κι από τον Γιάννη Σγουρό), συνεπώς στη θεσμική του ιδιότητα δεν μπορεί να λειτουργεί κομματικά. Παρόμοια επιχειρήματα περί διακριτών ιδιοτήτων ακούγονται κι από τον κόσμο των Επιμελητηρίων για τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Σε κάθε περίπτωση, τα χειρότερα αποσοβήθηκαν για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος πριν από 10 μήνες, Απόστολος Τζιτζικώστας, τελικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επιτροπή αναθεώρησης. Πάντως, «γαλάζια» στελέχη που έχουν δικά τους γραφεία στα κεντρικά της ΝΔ, σχολίαζαν πως η επιθετική τακτική Τσίπρα να ζητήσει «ως κι από τον Τζιτζικώστα» τη συμμετοχή του στην επιτροπή, δείχνει ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, ανοίγει μέτωπα και επιχειρεί ανυποχώρητα να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής της ανάκαμψης.
Κάποιοι πρόσθεταν ότι «η ΝΔ έχει τόση και τέτοια υπεροχή, ώστε έχει την πολυτέλεια να είναι μεγαλόψυχη» με όσους τελικά είπαν ναι στον πρωθυπουργό, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, να ανοίξει θέματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη δημοσκοπική της υπεροχή έναντι του διδύμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου