Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην πορεία για το 2ο Συνέδριο του κόμματος γνωστά στελέχη (υπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και συνεργάτες του Πρωθυπουργού) δεν εκλέχτηκαν ούτε για σύνεδροι ή εκλέχτηκαν σε …χαμηλές θέσεις.
Στην μη εκλογή των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης διαδραμάτισαν ρόλο δύο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να συγχρονιστεί με την κοινωνία και να πραγματοποιήσει ένα ουσιαστικό άνοιγμα στις κοινωνικές δυνάμεις που τον έχουν στηρίξει και από την άλλη είναι δέσμιος των τάσεων και των ομαδοποιήσεων που έχουν την νοοτροπία του κόμματος του 4%.
Στον Πειραιά ο Θ. Δρίτσας εκλέχτηκε μόλις 6ος στους 8 συνέδρους από τα 61 μέλη της κομματικής οργάνωσης. Δεν εκλέχτηκε ο εκλεκτός πανεπιστημιακός του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του επικεφαλής της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση κ. Σπουρδαλάκης, όπως επίσης και οι βουλευτές Δουζίνας και Σταματάκη. Η Ελένη Σταματάκη έλαβε 6 ψήφους, ενώ ο Κώστας Δουζίνας… μόλις 3 σταυρούς. Στην οργάνωση του Πειραιά υπάρχει έντονη παρουσία της κίνησης Πράττω του Ν. Κοτζιά όπου με επικεφαλής την βουλευτή Γ. Γενιά έχει καταφέρει να διευρύνει την επιρροή της στο κόμμα.
Δεν εκλέχτηκε σύνεδρος ούτε ο... κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
Όμως εκτός από τον πόλεμο μεταξύ των ΠΑΣΟΚΟγενών της κίνησης Πράττω και της Ομάδας των 53+, τα μέλη του κόμματος απεχθάνονται την …δημοσιότητα καθώς και τα στελέχη που τα θέλουν όλα, δηλαδή προβολή, κυβερνητικές θέσεις και …Συνέδριο. Την ίδια τύχη με τον Κ. Δουζίνα είχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς ο οποίος δεν εκλέχτηκε σύνεδρος στα Ιωάννινα αν και είναι προβεβλημένο στέλεχος της τάσης των 53+. Οι οργανώσεις πέταξαν εκτός Συνεδρίου και τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Ν. Καρανίκα ο οποίος δεν εκλέχτηκε στην οργάνωση του Παγκρατίου ενώ ακόμα και ο Π. Κουρουμπλής δυσκολεύτηκε να εκλεγεί σύνεδρος.
Πάντως τόσο για τον Χρ. Μαντά όσο και για τον Ν. Καρανίκα βρέθηκε η λύση να συμμετέχουν στο συνέδριο ως μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής. Αντίστοιχα στην οργάνωση των Εξαρχείων που έχουν πλειοψηφία οι 53+ εξέλεξαν πρώτο σε σταυρούς τον Αλ. Φλαμπουράρη υπό τον φόβο των τηλεοπτικών καμερών που καραδοκούσαν έξω από τα κομματικά γραφεία.
Οι ψηφοφόροι 1,9 εκατ. αλλά τα μέλη 25.000
Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως κόμμα αναντίστοιχο με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί. Το κυβερνών κόμμα έχουν ψηφίσει 1,9 εκατομμύρια πολίτες ενώ μόνο 25.000 κομματικά μέλη προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν συνέδρους. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει από την μία πλευρά ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα αναδεικνύοντας την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως νίκη του Αλέξη Τσίπρα και ότι το κόμμα παραμένει δέσμιο του 4% αδυνατώντας να προχωρήσει σε ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία.
Στο σύνολό του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχεται από τα μέλη και τα στελέχη της εποχής που ήταν στο 4%, δεν δέχτηκε να …ΠΑΣΟΚοποιηθεί
Στην πραγματικότητα η ουσιαστική σύγκρουση στο εσωτερικό του κομματικού σχηματισμού είναι εάν πρέπει να τεθεί ως στόχος η προοπτική άσκησης κυβερνητικής εξουσίας σε περιόδους Μνημονίου όπως υποστηρίζουν με σθένος η Ενωτική Κίνηση και οι Πασοκογενείς ή εάν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει με προοδευτικό πρόσημο και κατόπιν να παραδώσει την εξουσία ασκώντας αριστερή αντιπολίτευση.
Στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των συγκρούσεων μεταξύ Ενωτικής Κίνησης και Πλατφόρμας 2010 με την τάση των 53+, οι τάσεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά σκληρών μηχανισμών. Στο σύνολό του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχεται από τα μέλη και τα στελέχη της εποχής που ήταν στο 4%, δεν δέχτηκε να …ΠΑΣΟΚοποιηθεί με την εισροή χιλιάδων μελών και φίλων που θα μπορούσαν να …κουβαλήσουν οι έμπειροι πολιτικοί προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να εφαρμοστεί το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνών κόμμα και προτάσσουν τις ιδεολογικές συγκρούσεις μεταξύ της Ενωτικής Κίνησης και των 53+ που και αυτοί με τη σειρά τους είναι μοιρασμένοι στα δύο. Στην κυβερνητική τάση των 53+ στην οποία ανήκουν ο Ευ. Τσακαλώτος, η Θ. Φωτίου κ.α και στην κοινωνική τάση που έχουν δεσμούς με την ριζοσπαστική αριστερά όπως είναι ο Π. Λάμπρου.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφώνονται στο Συνέδριο σύμφωνα με πληροφορίες δίνουν ένα ποσοστό 55-60% στην «προεδρική» Ενωτική Κίνηση στην οποία εντάχθηκαν και οι ΠΑΣΟΚογενείς, 15-20% για την επίσης Προεδρική Πλατφόρμα 2010 και 10-15% για την τάση των 53+. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναδειχτεί κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού σε ένα …αριστερό κόμμα που απεχθάνεται τους προσωποπαγείς μηχανισμούς.
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου