Με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής αξιοποίησης του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
συμμετέχουν από κοινού στην ανάληψη μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας με τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».
Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας των φορέων είναι η ανάδειξη της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείου πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης και η αξιοποίηση της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί τριήμερο εκδηλώσεων που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4-5-6 Νοεμβρίου 2016.
Στόχοι της πρωτοβουλίας
- Η δημιουργία μόνιμου θεσμού ανάδειξης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης, και η προβολή της Βυζαντινής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης μέσω συνδυασμένων δράσεων πολιτισμού, τέχνης, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας
- Η προβολή της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης ως μιας πολυπολιτισμικής πόλης που ανέπτυξε αυτήν της την ιδιότητα μέσα στην μήτρα της Βυζαντινής – Μεσαιωνικής της ιστορίας, και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της πόλης με τη δημιουργία ενός εργαλείου μόχλευσης της τουριστικής ζήτησης στην ευρύτερη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να ενταχθούν οργανωμένες δράσεις πολιτιστικού/θρησκευτικού/εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
- Η ανάληψη πρωτοβουλίας για τον προσδιορισμό και συντονισμό ενός παγκόσμιου δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, με στόχο την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης ανέφερε ότι «ανοίγει η πόρτα ενός μεγάλου έργου, που φιλοδοξούμε να γίνει μεγάλο στη διάρκεια των ετών. Το μόνο που θα συμβεί είναι να κερδίσει αυτή η πόλη. Σκεφτόμαστε στο επόμενο διάστημα να εμπλακούν όλοι οι φορείς της πόλης για να μπορέσει να πετύχει το έργο. Είναι ένα στοίχημα το οποίο θα το παίξουμε όλοι μαζί».
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη στο Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΣΕ και συντονίστρια του έργου, Χαρά Παπαδοπούλου- Μάρδα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Θεσσαλονίκη είναι ένα ανοιχτό μουσείο, ίσως είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που μπορεί να έχει μία τέτοια αποτύπωση του βυζαντινού πολιτισμού. Ένα μουσείο ανοιχτό, λειτουργικό και απολύτως επισκέψιμο. Αυτό το πράγμα η πόλη κάποια στιγμή έπρεπε να το αξιοποιήσει για να ανοίξει και να απομυθοποιήσει το Βυζάντιο στον κόσμο».
«Η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να το κάνει για δύο λόγους. Έχει μία δυνατή επιστημονική κοινότητα, έχει μία πολύ σημαντική και ενεργό επιχειρηματική κοινότητα και μία ενεργό εκκλησία. Το Βυζάντιο είναι όλα αυτά. Επίσης, το δεύτερο είναι ότι η πόλη μπορεί να αναλάβει μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία και τον συντονισμό ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων.Στόχος είναι να γίνουν δράσεις οι οποίες θα προκαλούν ένα brand στην πόλη, μία ταυτότητα στην πόλη, ικανή να δημιουργήσει μία άλλη λογική τουριστικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Ο πατήρ Βαρνάβας, ηγούμενος της Αγίας Θεοδώρας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη στο έργο Βυζαντινή Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «η εκκλησία μας και ο σκοπός μας είναι πάντα ανοιχτός, οπότε συμμετέχει στη ζωή της πόλης και σε ότι είναι καλό και δημιουργικό. Ευθύνη όλων μας είναι να υπάρχει έμπνευση, να αφυπνιστεί η συνείδηση του κόσμου, να δει με θαυμασμό αυτό που παρήξε η πόλη μας και παράγει διαρκώς και να δώσουν μία διαχρονική συνέχεια. Να καταλάβει ο κόσμος ότι το παρελθόν έχει μία δυναμική διάσταση και μπορεί να γίνει καινούργιο μέσα στο παρόν και να δώσει ελπίδα μέσα στο μέλλον».
Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, Θανάσης Σέμογλου σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την έμπνευση σε επίπεδο έρευνας, ώστε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ελπίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα μας βοηθήσει και θα ενισχύσει την πρωτογενή έρευνα στις βυζαντινές πηγές».
Οι τριήμερες εκδηλώσεις 4-6 Νοεμβρίου στην πόλη προσδιορίζονται από: Συναυλία στο ΟΜΜΘ με θέμα «Μουσικές στα Ίχνη του Βυζαντίου», Επιστημονική Ημερίδα στο ΟΜΜΘ με τίτλο «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης: Η Περίπτωση της Θεσσαλονίκης» και Πατριαρχική – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, και αποτελούν την έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας μας
Συνδιοργανωτές του τριημέρου είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ο ΟΜΜΘ, το ΚΘΒΕ, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκκρεμεί πρόταση να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου