Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρά μηνύματα, αυτοκριτική και «ρουκέτα» Σκουρλέτη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρά μηνύματα, αυτοκριτική και «ρουκέτα» ΣκουρλέτηΑνέβηκαν οι τόνοι χθες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη του κόμματος πήραν το λόγο και… ζέσταναν τους συνέδρους με τις παρεμβάσεις τους.Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι δυσκολίες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που υλοποιεί, με τους
περισσότερους συνέδρους να ζητούν να μην αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλά και για τη διεύρυνση στην οποία αρκετά στελέχη αναφέρθηκαν αρνητικά.
Η Αίθουσα γέμισε, όταν στο Βήμα ανέβηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Στον Φίλη και στη διαμάχη με την εκκλησία είχαν αναφερθεί ήδη και άλλοι σύνεδροι στις ομιλίες τους, όπως η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η οποία εξήρε τη στάση του. Οι σύνεδροι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όπως και σε χειροκροτήματα ξέσπασαν όταν ανέβηκε στο Βήμα ο Νίκος Φίλης.
Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και το κόμμα "βρίσκονται σε καμπή" και τόνισε πως δεν πρέπει να περιπέσουμε "από την Σκύλλα των αυταπατών στην Χάρυβδη της ηττοπάθειας".
"Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και από τις αρχές μας", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ σημείωσε πως "όσοι επιμένουν στην αριστερή παρένθεση διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να διαμορφώσουν όρους δικής τους ηγεμονίας".
Αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας τόνισε πως υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση, ενώ έκανε λόγο για "αιφνίδια ανάφλεξη" του θέματος των Θρησκευτικών, εκφράζοντας την ελπίδα να μην επιβεβαιώσει τους φόβους πως "η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους, εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική".
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία (του περσινού καλοκαιριού) "έχει πολλές αναγνώσεις".
Σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Ενέργειας αντιτάχθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: "Αυτό που μας δεσμεύει στους πολίτες είναι ό,τι τους είπαμε τον περσινό Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι πρέπει να φύγει το 17% της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,40%. Μία συρρικνωμένη ΔΕΗ θα είχε ασκήσει κοινωνική πολιτική σε αυτές τις συνθήκες; Δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών αυτές, είναι μάχες βαθιά πολιτικές".
Επικριτική ωστόσο ήταν και η αναφορά του στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα του χρέους. "Η συζήτηση γίνεται με αντιφατικό τρόπο. Αν η απόφαση συνοδευτεί από νέο μνημόνιο πρέπει να απαντηθεί πού πάμε".
Και πρόσθεσε: "Αν δεν απαντηθούν όλα αυτά, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι ένα πρόγραμμα ξένο με εμάς, ακραίο νεοφιλελεύθερο, δεν το υιοθετούμε". Στελέχη του κόμματος σχολίαζαν στη συνέχεια, πως η ομιλία του κ. Σκουρλέτη έβγαλε έναν αριστερό σκεπτικισμό.
Ηγετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως είναι ο μόνος στον κόσμο που δεν έχει προσέξει πως αποδυναμώνονται οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού ενώ αντιπαρήλθε την κριτική για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Λένε δεν ήταν καλό το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ήταν καλή η πολιτική του Βαρουφάκη. Εγώ σας λέω λοιπόν και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν στη θέση του και ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης στη θέση του Βαρουφάκη, τα ίδια θα έλεγαν για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, γιατί ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά».
Ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι τα συμφωνηθέντα είναι ένας συμβιβασμός αναγκαίος, αλλά με μια υποσημείωση: “Όλοι μαζί τα συμφωνούμε κι όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε. Δεν τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος και οι αριστεροί λένε κάτι άλλο”.
Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε επίσης τους υπουργούς που εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική και αναφέρθηκε ονομαστικά στους Ξανθό, Κατρούγκαλο, Χουλιαράκη, Σταθάκη.
Σε ό, τι αφορά το υπερταμείο είπε: «Μας επέβαλαν το υπερταμείο. Έχουμε ιδέες για να νοικοκυρέψουμε την περιουσία του δημοσίου; Να αναδιαρθρώσουμε τις επιχειρήσεις να μη λέμε πάντα φταίνε οι άλλοι. Να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε στρατηγική για το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα”.
Ο κ. Τσακαλώτος στήριξε και τον υπουργό παιδείας κ. Φίλη λέγοντας ότι είναι περήφανος για τη κόντρα του με την Εκκλησία και “είμαι απογοητευμένος με το πόσο λίγοι διανοούμενοι τον υποστήριξαν”.
Ευθέως στον Πάνο Σκουρλέτη απάντησε ο Νίκος Παπάς, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με όσους λένε ότι η κυβέρνηση ασκεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς μάλιστα αναρωτήθηκε: “Χωρίς την κυβέρνηση θα είχε επωφεληθεί ο λαός μας από τις 100 δόσεις; Θα είχαν πρόσβαση στην υγεία 2,5 εκ. ανασφάλιστοι θα είχαν ανοίξει στην ώρα τους τα σχολεία; Θα είχαμε εξασφαλίσει 300 εκ από τους καναλάρχες;”. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, είπε ότι είναι μίγμα της δικής μας πολιτικής και αυτής που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας.
Ο Νίκος Παππάς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. “Έχουμε διαλύσει το παραμύθι των μονόδρομων. Το άγχος των αντιπάλων μας είναι να φύγουμε από τη διακυβέρνηση και να ζητήσουμε συγνώμη που τους νικήσαμε”, συνέχισε, ενώ τους προέτρεψε να πουν “όχι στο αυτομαστίγωμα της Αριστεράς”.
Χαμηλών τόνων με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής ήταν η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε πως “είμαστε στη μέση ενός στοιχήματος που δεν έχει κριθεί, αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κερδίσουμε” ενώ παραδέχθηκε πως “έχουμε τώρα μεγαλύτερη επίγνωση των ελλειμμάτων μας”.
O κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως ο αδύναμος κρίκος ήταν η χαμηλή δεσμευτικότητα σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων μας. “Παίρναμε αποφάσεις αλλά έμεναν στα χαρτιά”, ήταν ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε και είπε ότι το κλειδί είναι πως “ό,τι λέμε πρέπει να το κάνουμε”.
Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για “ένα σχέδιο για το κόμμα και την κυβέρνηση που θα ενσωματώνει μαθήματα από τη δράση μας” και που δεν θα είναι ευχολόγιο.
Ο γραμματέας του κόμματος Π. Ρήγας είπε ότι στο διάστημα μεταξύ του 1ου και του 2ου Συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κόμμα των μελών του και σημείωσε ότι οι τάσεις διαμόρφωσαν ένα νέο κομματικό μοντέλο, όπου σε ένα πολιτικό χώρο υλοποιούνται διαφορετικές επιλογές.
Επισήμανε πάντως ότι η αριστερά δεν χρωστά στις δομές εξουσίας ενός κόμματος και έκανε λόγο για απομείωση της συλλογικότητας στην κυβέρνηση, το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε ό,τι αφορά το μοντέλο κόμματος, είπε ότι αυτό παραμένει ανοιχτό ζήτημα και έκανε λόγο για δύο αντιλήψεις επί του θέματος με την πρώτη να τάσσεται υπέρ του κόμματος-αυτοσκοπού, δηλαδή ενός κόμματος ικανού μεγέθους για να παρεμβαίνουν στελέχη και ενδεχομένως τμήματα της ηγεσίας του και όπως είπε, αυτό είναι σήμερα το ΚΚΕ.
Ο κ. Ρήγας είπε ότι η άλλη αντίληψη, η "εργαλειακή", κάνει λόγο για ένα κόμμα-όχημα που θα ωθεί την κοινωνία προς τα μπρος και πρόσθεσε είναι το κόμμα που θέλουμε.
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε πάντως και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάνοντας λόγο για επιλογές που δεν δικαιώθηκαν, όπως τον Τάσο Κορωνάκη στο κόμμα και το Γιάννη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε “με αυτογνωσία και ειλικρίνεια να δούμε λάθη και να τα διορθώσουμε” και πρόσθεσε:.
“Χρειαζόμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς και όχι φυσικά της σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα ανοιχτό σε νέες ιδέες και ερμητικά κλειστό στα λαμόγια και τους ιδιοτελείς, ενιαίο χωρίς φέουδα και καπετανάτα. Ένα ΣΥΡΙΖΑ που να μη μοιάζει με έναν ανασφαλή σκατζόχοιρο. Επιτέλους τα λόγια να γίνουν πράξη: Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά με κριτική υποστήριξη της κυβέρνησης”.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία και στον ανιοδοτελή και απλό κόσμο που παλιά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ: “Κρίνεται ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μεγάλο προοδευτικό, δημοκρατικό μέτωπο” επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι “οφείλουμε να αναμετρηθούμε με τις επιλογές για τις συμφωνίες με την Αμερική και τον Καναδά που θα επιφέρουν ένα Μεσαίωνα στην Ευρώπη”.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου