Το σύνθημα ήταν:
"Τα μνημονια καταργούνται, με ένα νόμο και ένα άρθρο" και το Καλοκαίρι υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, που ενσωματωσε τα μέτρα, των δύο πρώτων και προσθεσε νέα.
Το "Πρόγραμμα", είχε τον κωδικό "Θεσσαλονίκη". Χαρακτηριστηκε, ως
"αυταπατη, απο τον Πρωθυπουργό και αντικατασταθηκε, στις εκλογές του Σεπτέμβρη, με το "Παράλληλο πρόγραμμα".
Βασικό μέρος, του "Παράλληλου προγράμματος", ήταν η Συνταγματική αναθεώρηση.
Η Συνταγματική αναθεώρηση όμως, χρειάζεται ώριμους στόχους και συναινετικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ώριμοι στόχοι υπάρχουν, δεν περιλαμβανονταν όμως, στην εκδήλωση - φιέστα, του Πρωθυπουργού, την ημέρα της επετείου της αποκαταστασης της Δημοκρατίας, στο προαύλιο της Βουλής.
Συναινετικό περιβάλλον, δεν υπάρχει, αφού κυρίως η Κυβέρνηση, αλλά και η Αξιωματικη αντιπολιτευση, πυροδοτουν καθημερινά την σύγκρουση, στα όρια του διχασμου.
Η σημερινή επιλογή του Πρωθυπουργού, να ανακοινώσει την "Επιτροπή διαλόγου", για την Συνταγματική αναθεώρηση, πέρα από την προβληματικοτητα της συνθεσης της, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το πολιτικο και κοινωνικό περιβάλλον, καθιστώντας αδύνατη, την Συνταγματική αναθεώρηση.
Ακόμη χειρότερα, υπονομεύει το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει συγκεκριμενες και αυστηρές θεσμικες διαδικασίες, για την αναθεωρηση του, για να αποτρέπει κάθε σκέψη για εκτροπή, κάθε μορφής.
Αυτές οι διατάξεις, έγιναν σεβαστές μέχρι και την τελευταία Συνταγματική αναθεώρηση, για αυτό, παρότι δεν υπήρχε στις περισσότερες περιπτώσεις συναινετικό περιβάλλον, για να υιοθετηθουν ώριμες αλλαγές, δεν υπήρξε και παρεκτροπή, ή αμφισβήτηση, των οποιων αλλαγών έγιναν.
Πεποίθησή μου είναι, πως η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία, δεν έχει πρόθεση εκτροπής, ούτε και μπορεί.
Οι επιλογές της γίνονται, όχι για να προχωρήσει την Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά για να προετοιμάσει την ατζέντα των διχαστικων εκλογων, που σχεδιάζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου