Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει εκλογές την άνοιξη

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει εκλογές την άνοιξη - Κεντρική ΕικόναΔιπλή στόχευση έχει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλιμακώσει τη ρητορική του περί ανάγκης άμεσης προσφυγής στις κάλπες, την οποία και περιβάλλει πλέον με τη λήψη ηχηρών πρωτοβουλιών, όπως η επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο και η
κατάθεση άτυπων νομοσχεδίων για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός επιθυμεί να καταδείξει ότι εν μέσω της αποδρομής στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, παίρνει το πάνω χέρι στην πολιτική σκακιέρα, αποτελώντας τη μοναδική διέξοδο για τη χώρα. Αφετέρου, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας, αλλά και υπευθυνότητας στους κόλπους του στελεχιακού του δυναμικού, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στο κομμάτι τόσο της υλοποίησης της κεντρικής στρατηγικής όσο και της εσωκομματικής συνοχής. «Τώρα που η κυβέρνηση δείχνει συμπτώματα απόλυτης μπαχαλοποίησης, εμείς οφείλουμε να δείχνουμε στην πράξη ότι παραμένουμε ο διαχρονικός πόλος σοβαρότητας και σταθερότητας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις, αλλά και τους μύχιους πόθους της Πειραιώς, με βάση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν θα μπορεί να σταθεί στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο πέραν της άνοιξης του 2017 και ως εκ τούτου ετοιμάζονται με το νέο έτος να... φουλάρουν τις μηχανές. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο τον αέρα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση, και μάλιστα με ξεκάθαρη (όπως υποστηρίζουν στο περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη) προοπτική αυτοδυναμίας, θέλουν πάση θυσία να διαφυλάξουν όσο τίποτα την ηρεμία που επικρατεί εσχάτως στο εσωτερικό του κόμματος και να αποφευχθούν τα φαινόμενα διαφοροποιήσεων του πρόσφατου παρελθόντος.
ΔΙΑΡΡΟΕΣ. «Μετά την προσέγγιση με τον Καραμανλή, έχουν ησυχάσει οι “καραμανλικοί”, με τον Κυριάκο να έχει απαλλαγεί από τον πιο σημαντικό εσωκομματικό του “πονοκέφαλο”», λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς. Εξάλλου, οι «γαλάζιες» διαρροές περί εθνικών εκλογών από τον προσεχή Μάρτιο και μετά, πέραν της τακτικής που εξυπηρετούν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αγγίζουν και το εσωκομματικό κομμάτι, καθώς το σύστημα Μητσοτάκη υπενθυμίζει με νόημα προς πάσα κατεύθυνση πως την άνοιξη θα έχει παρέλθει το χρονικό όριο (των δεκαοκτώ μηνών) για τη διεξαγωγή εκλογών με λίστα. «Πλέον, το κόμμα δεν θα έχει καμία ηθική ή πολιτική υποχρέωση να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ευχέρεια κινήσεων να προχωρήσει στις επιλογές που πιστεύει ότι θα του δώσουν περαιτέρω ώθηση. Για αυτό και ξεκαθαρίζει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα κρίνονται άπαντες για τα πεπραγμένα και τη συμπεριφορά τους», τονίζουν συνομιλητές της ηγετικής ομάδας.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά, η οποία άνοιξε το… κουτί της Πανδώρας για τον Αλέξη Τσίπρα, το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ. σπεύδει να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η κριτική είτε περί πρόωρου αιτήματος για εκλογές είτε για τη στάση της Πειραιώς στα κρίσιμα ζητήματα έχει πάει… περίπατο», σχολιάζουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ακόμη και σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, που είχαν σταθεί αφορμή για να υπάρξουν αντίρροπες δυνάμεις στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (π.χ. Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος και άλλοι, που υπερθεμάτιζαν συνεχώς στην ανάγκη να συναινέσει η Ν.Δ. για τη συγκρότηση του ΕΣΡ), κανείς πλέον δεν μπαίνει στη διαδικασία να αμφισβητήσει τους χειρισμούς του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα.
Ψηφοδέλτια με νέο αίμα
Ο αρχηγός της Ν.Δ., από τη στιγμή που θα το επιτρέπουν τα δεδομένα, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε «μετάγγιση» νέου αίματος στα ψηφοδέλτια του κόμματος, με την… ποσότητα να διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Αν και, όπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την προηγούμενη εβδομάδα, δεν πρόκειται να έλθει σε ρήξη με τη συντριπτική τουλάχιστον πλειονότητα των εν ενεργεία βουλευτών, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να σπάσει… αυγά στις περιπτώσεις αρκετών πολιτευτών, οι οποίοι μάλιστα στο παρελθόν ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων... προβεβλημένων.
Ωστόσο, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι οι κραδασμοί που πιθανόν θα δημιουργηθούν στο εσωκομματικό σκηνικό από τις εν λόγω διορθωτικές κινήσεις θα απορροφηθούν από την προοπτική εξουσίας που διανοίγεται για τη Ν.Δ., και μάλιστα με το σενάριο της αυτοδυναμίας να είναι ορθάνοικτο, καθώς και από την όλο και αυξανόμενη δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε πρόθεση αμφισβήτησής του.
Αλλωστε, η διενέργεια μιας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη του 2017 θα αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών και ως μια προσωπική νίκη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα έχει προκαλέσει τις εξελίξεις, πείθοντας για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έθεσε υπ’ όψιν των πολιτών.
* Από την εφημερίδα Παραπολιτικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου