Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το Νταβός που οι δημοσιογράφοι «κυνηγούσαν» τον Γ. Παπανδρέου

to-ntabos-pou-oi-dimosiografoi-kunigousan-ton-g-papandreouΙανουάριος 2010- Ιανουάριος 2017: επτά χρόνια από την εκκίνηση των Μνημονίων στην Ελλάδα, στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός δεν παρευρέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Παρόλαυτά όμως η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και της διευθύντριας
του ΔΝΤ Κριστίν Λα γκαρντ όπου ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης για μία ακόμη φορά αποφασίστηκε η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η ανάληψη σκληρών μέτρων για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Οι διαφορές με το Νταβός το 2010 είναι αρκετές αλλά οι ομοιότητες φαίνεται να είναι περισσότερες παρά το γεγονός ότι δεν παρευρέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο φετινό φόρουμ. Το 2010 τα μέτρα που ανακοίνωσε ο τότε Πρωθυπουργός σήμαιναν την μείωση μισθών και συντάξεων. Επτά χρόνια αργότερα απουσία Έλληνα αξιωματούχου, ο Β. Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα που σημαίνει νέα μέρα μείωσης συντάξεων και αύξηση φόρων όπως έχουν ζητήσει οι δανειστές. 


Τι είχε γίνει το 2010

Το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδειχνε να μην είχε συνειδητοποιήσει ακόμη το τσουνάμι που είχε χτυπήσει την ελληνική οικονομία. Λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει για το Νταβός είχε μοιράσει σχεδόν ένα δις. ευρώ σε πολίτες μειονεκτουσών ομάδων ως απόρροια της πολιτικής που είχε υποσχεθεί να ακολουθήσει υπέρ των αδυνάμων. Ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των δημοσιογράφων που ζητούσαν διακαώς απαντήσεις για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Στο Νταβός το 2010 ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει επώδυνα μέτρα για να βάλει την οικονομία στον «ίσιο» δρόμο και έτσι από αυτό το σημείο αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για το πρώτο Μνημόνιο, που ανακοινώθηκε επισήμως στον ελληνικό λαό στις 23 Απριλίου του 2010.  Ο πρωθυπουργός το 2010 στο Νταβός είχε δεχτεί πιέσεις ενώ  διέψευδε κατηγορηματικά τα σενάρια πτώχευσης της Αθήνας.
Ο τότε πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Για το πρόβλημα στην Ελλάδα ευθυνόμαστε εμείς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την οικονομία μας, για να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης του φορολογικού συστήματος, του συνταξιοδοτικού. Είναι πρόγραμμα σταθερότητας, ελέγχεται από την ΕΕ και έχει την έγκρισή της. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Προφανώς για το ότι γίναμε ευάλωτοι στις αγορές και στους κερδοσκόπους υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων χωρών». Ήταν τότε που είχε συναντηθεί στην κουζίνα του φόρουμ μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν όπου συζητούσαν την λύση για το ελληνικό πρόβλημα και την εμπλοκή του ταμείου στο πρόγραμμα.

Η εικόνα το 2017

2017: η Ελλάδα δεν δήλωσε παρών με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης στο φόρουμ του Νταβός. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος προτείνει την επέκταση του κόφτη και μετά το 2018. Οι αποφάσεις όμως για την Ελλάδα πάρθηκαν ακόμη και χωρίς την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Μία ημέρα μετά  τις δηλώσεις - τελεσίγραφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την υπόθεση της Ελλάδας.
Σε αυτή αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία  για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου. Παρά τις πολεμικές ανακοινώσεις της Αθήνας κατά του ΔΝΤ και του Π. Τόμσεν, το ΔΝΤ παραμένει στην Ελλάδα με την  επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να διαβεβαιώνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου