Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Νέοι από τις Σέρρες έφτιαξαν ούζο με γεύσεις και κάνουν θραύση!

Νέοι από τις Σέρρες έφτιαξαν ούζο με γεύσεις και κάνουν θραύση! [εικόνες]Το ούζο είναι από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα στην Ελλάδα που παράγεται από απόσταξη αγνών υλικών της γης και αποτελεί σήμα κατατεθέν της ελληνικής παραγωγής.Χαρακτηριστικά ως βάση, χρησιμοποιείται απόσταγμα από σιτηρά, το οποίο τοποθετείται σε χάλκινα
καζάνια και αρωματίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης, με βότανα και καρπούς, με κυρίαρχο το γλυκάνισο που του δίνει αυτή την υπέροχη γεύση.
Ωστόσο, μια θεωρία για την ονομασία της προέλευσης του ούζου είναι η παρακάτω: Η Μασσαλία αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό εξαγωγών της Ελλάδας. Στα κιβώτια που εξάγονταν, αναγραφόταν η φράση "uso di Massalia", δηλαδή "προς χρήση στη Μασσαλία".
Λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που εξάγονταν η φράση αυτή έγινε συνώνυμη της καλής ποιότητας. Μια λαϊκή παράδοση του Τυρνάβου λέει ότι επί τουρκοκρατίας έφτασε εκεί ένας Οθωμανός γιατρός ο Σταυράκ Μπέης. Στην πόλη τότε συνήθιζαν να πίνουν ένα τοπικό ποτό που έμοιαζε με το ούζο. Ο Σταυράκ μπέης βρέθηκε κάποια μέρα στο σπίτι του πρόκριτου Αντώνη Μακρή με τον οποίο διατηρούσε φιλία. Τον συμβούλεψε να προσθέσει στην απόσταξη ένα ακόμη αρωματικό βότανο, το οποίο κι έκανε, δημιουργώντας το σημερινό ούζο. Ο Μακρής μόλις δοκίμασε το νέο απόσταγμα του άρεσε και φώναξε: «Μωρέ τι είναι τούτο; Ούζο Μασσαλίας!»,εννοώντας με τη φράση αυτή ότι ήταν εκλεκτής ποιότητας. Στη συνέχεια, η λέξη "Μασσαλία" έφυγε και έμεινε η λέξη uso=ούζο που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό. Έτσι επικράτησε η ονομασία του!
Αυτό σκέφτηκε μια παρέα νεαρών και θέλησε να επιχειρήσει να φτιάξει το δικό της ποτό αφού προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, κάτι που όπως φαίνεται έχει στεφθεί με απόλυτη μέχρι στιγμής επιτυχία.
Το ονόμασαν «Sun Ouzo» και η παραγωγή και η εμφιάλωση πραγματοποιείται σε αποστακτήριο στις Σέρρες. Εκείνο που το κάνει πολύ ξεχωριστό είναι ότι περιέχει μόνο 4,8% αλκοόλ, ενώ μπορείς να το πιεις με χυμό λεμόνι, πορτοκάλι και βύσσινο!
Μάλιστα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι νέοι παραγωγοί έχουν καταφέρει να το ταξιδέψουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ενώ ιδιαίτερη ευχάριστη έκπληξη ότι και πολλά μπαράκια των Αθηνών το εντάσσουν στον κατάλογό τους, ενώ φέρει και την κατάλληλη πιστοποίηση ποιότητας.
Η επιλογή του λεμονιού θα σου προσδώσει μια ιδιαιτέρως γλυκόξινη γεύση, εξαιτίας των δύο αυτών έντονων επιλογών, ενώ η επιλογή του πορτοκαλιού θα σε αποζημιώσει από τα αρώματα που θα ξεχειλίσουν με το άνοιγμα του μπουκαλιού. Οσον αφορά, τέλος, την επιλογή για το ιδιαίτερο ούζο με βύσσινο, αποτελεί την καλύτερη γλυκιά πρόταση αφού πολλοί ήταν εκείνοι που ως τώρα το ζητούσαν ξεχωριστά ως ποτό. Τώρα υπάρχει ως ενιαία επιλογή.
Επομένως, δοκίμασε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου