Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Διεργασίες «εντός, εκτός και επί τα αυτά» στην Kεντροαριστερά

diergasies-entos-ektos-kai-epi-ta-auta-stin-kentroaristeraΕξελίξεις και στο χώρο της κεντροαριστεράς φέρνει ο νέος χρόνος, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα προκύψει τελικά κοινός πολιτικός εκφραστής όλων των τάσεων και των επιδιώξεων.
Μέχρι στιγμής δεδομένο είναι το συνέδριο της
Δημοκρατικής Συμπαράστασης τους επόμενους μήνες, αλλά και το νέο εγχείρημα των Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη- Ραγκούση που πρόκειται να κάνει τα πρώτα επίσημα βήματα από την Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου.
Αν και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι στόχος είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος του προοδευτικού χώρου, το «πείραμα» προκαλεί ήδη προβληματισμό και δυσφορία στην Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλογίζουν στους πρώην υπουργούς προσωπικά κίνητρα και επιδιώξεις υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την απουσία των «τριών» όταν η παράταξη βάλλονταν πανταχόθεν. Παράλληλα η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει προσεκτικές κινήσεις προσέγγισης ανεξάρτητων βουλευτών ή άλλων «προθύμων» που θα ήθελαν να συνεργαστούν. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά υπέγραψαν ο βουλευτής του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν αλλά και οι ανεξάρτητοι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Καρράς.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι εμφανίζονται κατ΄ αρχήν θετικοί απέναντι στο εγχείρημα των πρώην υπουργών και αναμένουν να δουν τι θα προκύψει για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.
Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Σπύρος Λυκούδης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης ενός ενδιάμεσου ισχυρού πόλου με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Την πρόταση του αυτή την επαναφέρει με άρθρο του στο Βήμα προτείνοντας μια ευρεία σύσκεψη όλων όσων «ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση του χώρου και την ενιαία του πολιτική έκφραση χωρίς αποκλεισμούς για να συζητηθούν τα διάφορα ζητήματα για μια κοινή πορεία».
Ο κ. Λυκούδης κρατά στάση αναμονής για την κίνηση Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη- Ραγκούση.
«Δεν είναι σαφές, υπογραμμίζει, αν στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών συγκρότησης και ενότητας της μεγάλης παράταξης, πράγμα που θα προσδώσει σε αυτή την πρωτοβουλία θετικά χαρακτηριστικά ή αν θα εμφανιστεί διεκδικώντας την γνησιότερη έκφραση του χώρου, συμβάλλοντας έτσι όχι στην συνάντηση όλων των δυνάμεων, αλλά στην επιβεβαίωση του κερματισμού τους».
Στέλνει τέλος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  τονίζοντας ότι «όσοι πιστεύουν στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς οφείλουν να εγκαταλείψουν τις μικρές παραταξιακές λογικές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η λογική διατήρησης, επέκτασης ή και κατάληψης κάποιου τμήματος του χώρου, τα προσκλητήρια ένταξη στο «δικό μας» μαγαζί δεν συσπειρώνουν και δεν οδηγούν πουθενά».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον δικό του «Κύκλο Ιδεών», (αν και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για κόμμα). Αδιευκρίνιστη παραμένει ως σήμερα η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου αν και κατά πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται πιο κοντά στην Χαριλάου Τρικούπη.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου