Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

dimar22Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις, την αξιολόγηση και τις διεργασίες στην Δημοκρατική Συμπαράταξη – Κεντροαριστερά. Μετά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


Διαπραγμάτευση – Αξιολόγηση
  • Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά στο ίδιο έργο θεατές. Από την μία πλευρά υπάρχει η αναποτελεσματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πoυ αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα και από την άλλη υπάρχουν εταίροι-δανειστές με εμμονές και απαράδεκτες απαιτήσεις.
  • Η αξιολόγηση δεν έκλεισε όπως θα έπρεπε εγκαίρως εντός του 2016. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια λάθη. Όσο πιο πίσω πάει την αξιολόγηση, τόσο σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση είναι η χώρα μας και τελικά στο τέλος αναγκάζεται να δεχθεί τα πάντα. Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία.
  • Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η αξιολόγηση πρέπει επιτέλους να κλείσει χωρίς νέα απαράδεκτα μέτρα. Να αποφευχθεί ένα νέο αδιέξοδο και να σταματήσει η αβεβαιότητα έστω και την ύστατη στιγμή. Για να μην βρεθεί η χώρα οριστικά στο δίλημμα: τέταρτο μνημόνιο ή Grexit.
Εθνική Συνεννόηση
  • Δεν θα είχαμε φτάσει στα σημερινά αδιέξοδα αν είχε γίνει δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η πρόταση για εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
  • Η πρότασή μας για να συγκροτηθεί μία τέτοια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα στηρίζεται και από τα δύο πρώτα κόμματα, με πρόσωπα και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ισχύει σταθερά: χθες, σήμερα και αύριο.
  • Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να υπονομεύουν αυτή την ανάγκη στήνοντας ένα τεχνητό δίπολο με συνθήκες ακραίας πόλωσης. Για αυτό επιδιώκουμε την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να υπάρχει ένα ισχυρός προοδευτικός φορέας με σύγχρονες προγραμματικές θέσεις που θα επιβάλει την εθνική συνεννόηση για την υπέρβαση της κρίσης.
Ψευδεπίγραφες προσκλήσεις
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασίαδύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά.
  • Ταυτοχρόνως στο πρόσφατο Συνέδριό του οριστικοποιήθηκε η στροφή προς τον εθνικολαϊκισμό και υπήρξε η επιβεβαίωση της απομάκρυνσης από κάθε τι κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό.
  • Οι διάφορες μεμονωμένες προτάσεις που γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είτε τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αδιέξοδα.
  • Να μην ψάχνουν συνενόχους στις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζουν. Κανείς δεν είναι αφελής, οι προοδευτικοί πολίτες πλέον έχουν και γνώση και κρίση.
  • Έχοντας υπόψη μας τα παραδείγματα κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ε.Ε. της κεντροαριστεράς με τη ριζοσπαστική αριστερά, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Πορτογαλίας, θεωρούμε ως προϋπόθεση μιας ανάλογης συνεργασίας και στην Ελλάδα την αλλαγή του συσχετισμών των δυνάμεων υπέρ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την ήττα της αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοκρατική Συμπαράταξη – Κεντροαριστερά
  • Σταθερή δική μας επιδίωξη είναι ένας ισχυρός φορέας της κεντροαριστεράς χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα ανατροπών και αλλαγών.
  • Στην ΔΗΜΑΡ είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε για έναν ισχυρό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς με στόχο την ισχυρή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, την μεγάλη Κεντροαριστερά καθώς στόχος μας δεν είναι η οποιαδήποτε επιστροφή στο χθες αλλά το παρόν και το μέλλον του χώρου.
  • Με δεδομένο ότι οι διεργασίες στην κεντροαριστερά απαιτούν μεταβατικούς χρόνους για συνθέσεις, το Συνέδριο τον Ιούνιο είναι ένα θετικό βήμα που οφείλει να οδηγεί στην δημιουργία του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε το ΝΕΟ σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα.
  • Το Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου, προγραμματικής ανανέωσης και ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες. Στη ΔΗΜΑΡ δεν μας αφορά ένα Συνέδριο που θα περιορίζεται σε μία δημόσια εικόνα συμμαχίας γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο οφείλει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της προοδευτικής παράταξης που συνθέτει διαφορετικές ιστορικότητες, αφετηρίες και ευαισθησίες σε μία νέα πολιτική πρόταση. Για μία μεγάλη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, για μία ισχυρή ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου