1.Μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη; Έντιμος συμβιβασμός, επώδυνη υποχώρηση, σύγκρουση και εκλογές;
Σκηνοθετούν ήδη μια νέα συνθηκολόγηση. Αγοράζουν πολιτικό χρόνο, μεγαλώνουν το λογαριασμό και τον φορτώνουν στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Από τη μία, οι απαιτήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, των Η.Π.Α και του Δ.Ν.Τ. κι από την άλλη η κυβερνητική ανικανότητα, μας παγιδεύουν στο επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα». Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
2.Πάντως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικοί και απόλυτοι, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχονται νέα μέτρα…
Κατηγορηματικοί ήταν και όταν έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες μιλάνε για νέα μέτρα 3,6 δις. Λόγια χωρίς αντίκρισμα . Από το «δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα», πήγε στο «δεν θα υποχωρήσουμε στις αρχές μας» . Η υποχώρηση είναι δεδομένη. Το μπουγιουρντί έρχεται.
3.Στην περίπτωση που τελικά χρειαστεί προληπτική νομοθέτηση μέτρων, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τι στάση θα κρατήσει;
Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί σε προμελετημένο από την κυβέρνηση έγκλημα. Με ευθύνη τους έφτασαν ξανά σε αδιέξοδο, μεγάλωσαν το λογαριασμό και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ψηφίσουμε νέα μέτρα
4.Αναφέρεσθε διαρκώς στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Είναι εφικτό από την παρούσα Βουλή ή πρέπει να μεσολαβήσουν εκλογές;
Ζητήσαμε πολλές φορές ως τώρα την Εθνική Συνεννόηση, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της στείρας, με μικροκομματικά κριτήρια, άρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Αν η πρότασή μας είχε γίνει αποδεκτή, τα αποφασιστικά βήματα για την έξοδο από την κρίση θα είχαν γίνει, η χώρα θα πατούσε σε στέρεο έδαφος, η οικονομία θα ήταν σε πορεία ανάκαμψης και η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο θα είχε επιστρέψει.
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα μετά από 7 χρόνια κρίσης και τη χώρα στην εντατική, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μείνω ακόμα» και της ΝΔ « να έλθω τώρα».
Επομένως ο σχηματισμός μια κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με δική τους ευθύνη.
Για αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη, παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και καταλύτη εθνικής συνεννόησης. Εμείς αυτή τη συνεννόηση μπορούμε να την εγγυηθούμε, γι’ αυτό και διεκδικούμε την αποφασιστική ενίσχυση μας.
5.Η ΝΔ θεωρεί τις πρόωρες κάλπες λύση. Συμφωνείτε;
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ζητούν μονότονα και ανεπιτυχώς εκλογές εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αίτημα που βασίζεται στην αναγκαιότητα να «φύγουν αυτοί» αλλά περιορίζεται στην αλαζονική και αδιέξοδη επιδίωξη «για να έρθω εγώ». Είναι επιλογή που σχετίζεται αποκλειστικά με κοντόφθαλμες, μικροκομματικές στοχεύσεις και αντανακλά μια παρωχημένη αντίληψη ,βγαλμένη από την ναφθαλίνη ,κατάλοιπο άλλων εποχών, που σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στα μεγάλα σημερινά αδιέξοδα, της χώρας.
6.Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Δημοκρατική Συμπαράταξη; Πότε θα γίνει το συνέδριο, θα είναι μόνο πολιτικό-προγραμματικό, ποιοι θα λάβουν μέρος…
Προχωράμε τον Ιούνιο σε ένα θεσμικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία Συνέδριο. Πολιτικής και προγραμματικής εμβάθυνσης και οργανωτικής συγκρότησης ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις, δημιουργούμε το νέο. Μέσα στο 2017 η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα παρουσιάσει μια ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση. Διεκδικούμε να γίνουμε και πάλι η φωνή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη , που αναζητούν πραγματική ελπίδα.
7.Άρα, στις επόμενες εκλογές θα κατέβετε ως ενιαίος φορέας ή ως συνομοσπονδία κομμάτων;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέβηκε στις εκλογές και κρίθηκε θετικά. Αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα ως φορέας συνάντησης, συμπόρευσης και ισότιμης συμμετοχής για την ενιαία πολιτική έκφραση του προοδευτικού χώρου. Αποτελεί το προϊόν της ειλικρινούς συνεργασίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Το εγχείρημα αποδίδει καρπούς, δυναμώνει και μας δικαιώνει.
8.Παραμένει σε ισχύ η θέση σας για εκλογή ηγεσίας από τη βάση;
Δεν αλλάζουμε θέσεις στις αρχές μας. Η εκλογή της ηγεσίας από τη βάση αποτελεί ιστορικό κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ και της παράταξής μας και βρίσκεται σε αρμονία με την πολιτική μας φιλοσοφία της συμμετοχικής δράσης.
9.Τάσσεσθε υπέρ της ενότητας και της διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς. Όμως, το Ποτάμι και άλλες πρωτοβουλίες όπως π.χ. η «Ώρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ σας κατηγορούν ότι δεν σας ενδιαφέρει κάτι καινούριο και δυναμικό, αλλά η «αναπαλαίωση» και η διατήρηση των θώκων… Γιατί δεν πάτε όλοι μαζί;
Ήδη πάμε μαζί, με όσους φυσικά το επιθυμούν. Έχουμε σε μεγάλο βαθμό επιτύχει την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξης. Δεν κλείσαμε την πόρτα σε κανένα. Καλό όμως είναι ο καθένας να έχει συναίσθηση του μεγέθους του και των ευθυνών του απέναντι στη χώρα.
Κάνουμε μια προσπάθεια που υπηρετεί την ανάγκη της χώρας και την απαίτηση της κοινωνίας, να διαμορφώσουμε με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών μια οραματική και μαζί ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Μακριά από εσωστρέφειες που αποδυναμώνουν το εγχείρημα και δεν υπηρετούν το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον. Το νέο χτίζεται από τους παρόντες.
10.Πως εννοείτε το αίτημα για αλλαγή των συσχετισμών; Μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να καταλάβει τη θέση που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό; Μήπως θέλετε να είστε οι ρυθμιστές;
Όχι ρυθμιστές. Πρωταγωνιστές θετικών εξελίξεων και εγγυητές μια βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με σημαντική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μείωση των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα και την Εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Για αυτό είναι στόχος μας και σταθερή επιδίωξη μας. Ήδη καταγράφουμε παντού σημαντική ενίσχυση. Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε αποφασιστικά και διεκδικούμε την περαιτέρω ισχυροποίησή μας. Έχουμε εμείς την ευθύνη και την υποχρέωση να γίνουμε ένα ισχυρό ρεύμα εναλλακτικής, προοδευτικής επιλογής απέναντι στην αριστερή και δεξιά συντήρηση.
11.Στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες πρώιμες ενδείξεις μικρής ανάκαμψης των δυνάμεων που μάχονται την λιτότητα και τις λογικές τύπου Σόιμπλε. Θα επιδιώκατε λοιπόν στο μέλλον μια ευρεία προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα απέναντι στη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό;
Είναι αναγκαία η στροφή των σοσιαλιστικών- σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην κοινωνία. Να εκφράσουν τα συμφέροντα όλων αυτών που σήμερα αισθάνονται και είναι αποκλεισμένοι, όλων όσων έχουν υποστεί τις συνέπειες της σκληρής λιτότητας που πρέπει να τελειώσει. Και να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και τον κάθε είδους λαϊκισμό. Ήδη αυτή η στροφή φαίνεται να πραγματοποιείται και τα πρώτα δείγματα γραφής σε Γαλλία και Γερμανία, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ελλάδα η δημιουργία μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, περνάει μέσα από την ενίσχυση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Και βέβαια μέσα από την πολιτική ήττα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ήττα της κίβδηλης fake αριστεράς που προδίδει τις αρχές και τις αξίες της γνήσιας αριστεράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου