Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Οικουμενικό» παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα

oikoumeniko-parwn-stin-parousiasi-tou-bibliou-tou-dimitri-tsiodra«Εβλεπα στην ΕΡΤ - ίσως είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που βλέπει ΕΡΤ σ' αυτή την αίθουσα...- το κλάμα που έπεσε όταν στις πρόσφατες Ολλανδικές εκλογές κέρδισε ο  φιλελεύθερος πρωθυπουργός Mark Rutte αντί του ισλαμόφοβου και αντιευρωπαϊστή Geert Wilders. Να γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν
πολλοί που επιθυμούν την "μπαχαλοποίηση" της Ευρώπης κι αυτοί δεν είναι μόνο οι Ακροδεξιοί...»


  Αιχμηροί με σπόντες και «μπηχτές», όπως αυτές που εξαπέλυσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, βαθιά προβληματισμένοι όπως η Πρόεδρος του Δικτύου Για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ΄Αννα Διαμαντοπούλου, περισσότερο θεωρητικοί, όπως ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, γλαφυροί όπως ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με πολλές απορίες για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη και της θεώρησης της χώρας μας ως «μαύρο πρόβατο», όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί: Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ» (εκδόσεις Μίνωας) του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα εξέφρασαν το βράδυ της Δευτέρας στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην συντριπτική πλειοψηφία τους την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα ήταν καταστροφική.


Τη συζήτηση που έγινε ενώπιον πλήθους εκπροσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής - οικουμενική εκπροσώπηση των κομμάτων έβλεπε κανείς στην αίθουσα - συντόνισε εμπεριστατωμένα και με εύστοχες επισημάνσεις ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης. Μια συζήτηση που - καθόλου τυχαίο - έγινε λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της 60ης επετείου της ιδρυτικής συνθήκης της Ρώμης και σε μια περίοδο που δεν μοιάζει με πάρτι γενεθλίων της γηραιάς ηπείρου...


   «Είναι κρίμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι τα τελευταία χρόνια με βάση στενές πολιτικές παρωπίδες και πολιτικά σχέδια που αφορούν σε εξυπηρέτηση ιδιαίτερων συμφερόντων, ορισμένοι  μηχανεύονται και να προπαγανδίζουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα και διαδοχικές "πολιτικές παρενθέσεις" για την παρούσα διακυβέρνηση», είπε ο Νίκος Βούτσης. Και ήταν οι «σκεπτικισμοί» του Νίκου Βούτση - μόνος που κράτησε πιο επιφυλακτική στάση από τους υπόλοιπους συνομιλητές μιλώντας για «αυξανόμενη τάση  για αποστασιοποίηση και κριτική απόρριψη προς το εγχείρημα της Ε.Ε.» αλλά και για «εγκληματικά λάθη» που τα προαναφερθέντα πολιτικά σχέδια σφράγισαν τις διαδοχικές συμφωνίες-μνημόνια με τη χώρα μας  - οι οποίοι έκαναν την Ντόρα Μπακογιάννη να πει: «Τώρα ανησυχώ σοβαρά για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως»...


 «Είπε πολλά "γιατί' o Νίκος Βούτσης. Απλά η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται στο "διότι" επεσήμανε η Αννα Διαμαντοπούλου που έκλεισε την δική της ομιλία σημειώνοντας ότι «τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο» και υπογραμμίζοντας μια ανησυχία στα όρια της βαθιάς αγωνίας για το μέλλον: «Είναι χρέος να μείνουμε στην Ευρώπη για τα παιδιά μας», κατέληξε.


  «Η Ευρώπη γηράσκει και μικραίνει», παραδέχτηκε ο Ευάγελος Βενιζέλος ο οποίος αξίωσε μια καλύτερη θέση για τη χώρα μας - κι όχι αυτή του «φτωχού συγγενή», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης με την ευχέρεια του πολιτικού προϊσταμένου του συγγραφέα ήταν ο μόνος που με χαρακτηριστική άνεση σηκώθηκε από το πάνελ και μίλησε όρθιος. «Μ' αυτό τον τρόπο θα μιλήσω λιγότερο», είπε, κι αποδείχτηκε ότι το εννοεί. Πράγματι, η ομιλία του ήταν πολύ μικρή και κατέληξε σχετικά με την ΕΕ: «Ο Κ. Καραμανλής κέρδισε το πρώτο στοίχημα, ο Κ. Σημίτης το δεύτερο κι εμείς καλούμαστε να κερδίσουμε το τρίτο που θα έχει να κάνει με την επιβίωση των επόμενων γενεών». Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο συγγραφέας.


 Κατά την εκδήλωση ομιλία απηύθυναν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης. 

Οικουμενική αίθουσα

  Το παρών στην παρουσίαση έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γκίκας Χαρδούβελης, Σταύρος Δήμας, Νίκος Δένδιας, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Ζαννιάς και πολλοί πολλοί άλλοι.








 Εκεί ήταν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο πατριάρχης της ελληνικής διπλωματίας Πέτρος Μολυβιάτης, η πρώην βουλευτή και υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη και σύσσωμο το ΠΟΤΑΜΙ.  
 Δυο λόγια για το βιβλίο
Ο Δημήτρης Τσιόδρας στο βιβλίο του «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί, Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ.» παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της «ευρωπαϊκής ιδέας» μέσα από διάφορες κρίσεις: Απόρριψη σχεδίου Αμυντικής Κοινότητας, κρίση «άδειας καρέκλας», διαμάχη για τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης, προβλήματα γύρω από τη γερμανική επανένωση, ανταγωνισμό στη ζώνη του ευρώ…


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου