Αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων.
Φίλες και Φίλοι,
Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπρόσωπους των φορέων που είναι σήμερα κοντά μας για την παρουσία και την συμμετοχή τους με τις δικές τους απόψεις.
Να συγχαρώ επίσης όλη την Ομάδα των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που δούλεψε για την
συγκρότηση της πρότασής μας, όπως και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα που διοργάνωσε την σημερινή ημερίδα.
Το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα – η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων - είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Οικονομία, τις επιχειρήσεις, και το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.
Δεν μπορεί όμως να το δει κανείς αποσπασματικά, επομένως είναι αναγκαίο, ξεκινώντας, να αναφερθώ στα επίκαιρα θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη συνολική πορεία της χώρας και της οικονομίας.
Φίλες και Φίλοι,
Η Κυβέρνηση δυστυχώς παίζει ένα ανεύθυνο και επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος της χώρας.
Οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί της στο θέμα της Αξιολόγησης, στοίχισαν πολύ ακριβά στην οικονομία, οδηγούν σε ένα ακόμη δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για τους πολίτες.
Μείωση αφορολόγητου, νέα μείωση συντάξεων, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων.
Τώρα κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, αναζητά επικοινωνιακούς χειρισμούς, προσχήματα, για να εξωραΐσει μια συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου, για να εξασφαλίσει την ψήφο των βουλευτών της.
Φυσικά λέμε ΟΧΙ στα νέα εξοντωτικά μέτρα, και θα τα καταψηφίσουμε όταν έρθουν στη Βουλή.
Όμως υπάρχει και το χειρότερο.
Η Συμφωνία αυτή στην ουσία θα αποτελεί ένα 4ο Μνημόνιο –και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση- χωρίς παράλληλες εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος, με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.
Εγκλωβίζει την χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής Λιτότητα» , που υπονομεύει την ανάπτυξη, απομονώνει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, απειλεί με ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Και αυτό είναι το κύριο ζήτημα που θα πρέπει αύριο να αντιμετωπίσουμε.
Φίλες και Φίλοι,
Δεν υπάρχει success story για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όσο κι αν προσπαθούν.
Κανένας πολίτης στην Ελλάδα σήμερα δεν ζητάει από τους κκ Τσίπρα - Καμμένο να εξηγήσουν γιατί δεν έσκισαν τα μνημόνια, ούτε καν γιατί δεν κατάργησαν τον ΕΝΦΙΑ ή γιατί δεν έδωσαν τη 13η σύνταξη.
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά και πολλά άλλα ήταν μεγαλειώδη και συνειδητά ψέματα με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλουν απαντήσεις σε πολύ απλά και εντελώς συγκεκριμένα ερωτήματα όπως :
"Πλην των 153 Βουλευτών της πλειοψηφίας και κάποιων εκατοντάδων (ή χιλιάδων;) μετακλητών υπαλλήλων, υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να δηλώνει σήμερα ότι η ζωή του βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια;" Η απάντηση είναι γνωστή.
Ας μην αναζητούν λοιπόν δράκους στα παραμύθια τους.
Η απειλή για τον Πρωθυπουργό Τσίπρα δεν βρίσκεται στα ευφάνταστα σενάρια συνομωσιών που διακινεί, αλλά στην ανικανότητα και στην τυχοδιωκτική πολιτική του.
Αυτό βέβαια είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.
Γι' αυτό και επαναλαμβάνουμε διαρκώς, ότι όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα.
Επιμένουμε σε αυτό. Είναι όμως πολιτικά κοντόφθαλμο το να λες να φύγουν αυτοί, χωρίς να πεις τι θα γίνει για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.
Δεν αποτελεί επομένως βιώσιμη λύση –όταν θα γίνουν εκλογές- μια αδύναμη Κυβέρνηση, με οριακή Κοινοβουλευτική και λαϊκή πλειοψηφία (λόγω του bonus των 50 εδρών), που θα αποδειχθεί ουσιαστικά «μιας χρήσεως», που δεν θα μπορεί να εγγυηθεί το «Αύριο» του λαού και της χώρας.
Η απαισιοδοξία που φτάνει στα όρια της παραίτησης και η προσχώρηση στη λογική ότι όλοι είναι ίδιοι καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες.
Έχουμε χρέος στο λαό και στην πατρίδα να αντιδράσουμε πριν είναι αργά.
Δεν μπορούμε να δώσουμε ελπίδα ούτε να εμπνεύσουμε τους πολίτες, με λόγια κούφια και μεγάλα, ούτε με πολωτικές και διχαστικές λογικές.
Οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να δώσουμε στη χώρα αυτό που της έλειψε τα τελευταία χρόνια τη ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.
Εμμένουμε απόλυτα και αταλάντευτα στην αναγκαιότητα της Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και στην Εθνική Συνεννόηση.
Με μία βιώσιμη Κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας:
- την αναδιάρθρωση και απομείωση του Δημόσιου χρέους,
- την αλλαγή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% σε 2% του ΑΕΠ, για ενίσχυση της ανάπτυξης και απασχόλησης,
- την προώθηση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ζητάμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την αποφασιστική στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να επιβάλλουμε Εθνική Γραμμή και προοδευτική διακυβέρνηση στο τόπο.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Έρχομαι τώρα στο θέμα της εκδήλωσής μας.
Πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες τις συνέπειες της πολύχρονης ύφεσης.
Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν περίπου το 60% των κόκκινων δανείων στην χώρα μας.
Αλλά ειδικά για τις μικρομεσαίες αυτά ανέρχονται στο 70% του συνόλου των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και της Κοινωνικής συνοχής.
Συνεπώς οι προτεινόμενες λύσεις, πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία όσων έχουν πληγεί από την κρίση, με ειδικές ρήτρες αποκλεισμού των κακόπιστων δανειοληπτών που αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει ευθύνη γιατί με την πολιτική της εδώ και 2 χρόνια:
- ενέτεινε τα προβλήματα για την οικονομία,
- οδήγησε και πάλι σε ύφεση,
- σε μια Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος (που προκάλεσε απώλεια 20 δις ευρώ για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία),
- και είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιαίτερα το έτος 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017.
Έχει όμως συμφωνήσει με τους εταίρους και πιστωτές μας για ένα «μείγμα» πωλήσεων-ρυθμίσεων κόκκινων δανείων, έτσι ώστε μέχρι το 2019 να έχουν «τακτοποιηθεί» από τους ισολογισμούς των Τραπεζών, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 40,2 δις ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Τι έκανε για να υλοποιήσει την δέσμευση αυτή;
Δεν παρουσίασε έγκαιρα ένα σοβαρό σχέδιο για την διαχείρισή τους, εντός του ισολογισμού των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, αλλά ένα χρόνο μετά, προχωρεί σε ένα ελλειμματικό σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όμως για την Δημοκρατική Συμπαράταξη
Πρώτον: Η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών σε Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων ( που είναι distress funds), αν εφαρμοστεί μαζικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.
Ιδιαίτερα μάλιστα αν οδηγήσει σε «βίαιη τακτοποίηση» μέσω πώλησης ή ρευστοποίησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με ανεπανόρθωτη ζημιά γι’ αυτές και μεγάλα προβλήματα για την απασχόληση.
Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές έχουν βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές επιδιώξεις που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά.
Με δεδομένο μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των δανείων διασφαλίζεται με ακίνητη περιουσία, μια μαζική πώληση των ακινήτων αυτών , θα δημιουργήσει απότομα, απρόβλεπτα δυσμενή αποτελέσματα στην ήδη υποβαθμισμένη αγορά ακινήτων.
Δεύτερον: Το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», είναι προβληματικό, γεμάτο αναποτελεσματικές διατάξεις και αδικαιολόγητους περιορισμούς που απειλεί και ναρκοθετεί εξ αρχής όλη την προοπτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκλείονται με τις διατάξεις του από τις ρυθμίσεις αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με δεδομένα και τα μεγάλα προβλήματα των τελευταίων ετών.
Η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα παρουσιάσει αναλυτικά στην Βουλή τις συγκεκριμένες προτάσεις της για την βελτίωση αυτού του Νομοσχεδίου.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Για την Δημοκρατική Συμπαράταξη η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Αυτή θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά με το «Πρόγραμμα Ελλάδα» στο Συνέδριό μας τον ερχόμενο Ιούνιο.
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη επίσης με την αποκατάσταση της ικανότητας του Τραπεζικού Συστήματος να χρηματοδοτεί με ευνοϊκούς όρους την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, να αποκαθιστά την ρευστότητα στην αγορά, να ευνοεί την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να προστατεύει απόλυτα τους καταθέτες.
Γι’ αυτό και καταθέτουμε σήμερα 3 Προτάσεις μας που αφορούν:
- Λύσεις για τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με το Πιστωτικό Σύστημα
- Με ενίσχυση των διατάξεων για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό ώστε να καλύπτει με σαφή-τυποποιημένα κριτήρια βιωσιμότητας, και δείκτες, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Κριτήρια και δείκτες όμως που να περιλαμβάνουν και ποιοτικά-αναπτυξιακά κριτήρια, ώστε να μην επιλέγονται ισοπεδωτικές «λύσεις».
- Με καθιέρωση ειδικής διαδικασίας διαμεσολάβησης με δεσμευτικό για τα μέρη αποτέλεσμα, στην οποία θα προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον καθορισμό της δυνατότητας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Κρίσιμο ζήτημα βέβαια είναι η αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων των Τραπεζών, ώστε να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων με τις άλλες Ευρωπαϊκές.
- Με πρόβλεψη για εναλλακτικούς τρόπους ρυθμίσεων όπως μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και δυνατότητα υιοθέτησης μιας περιόδου που το δάνειο είτε θα παγώνει, είτε θα εξυπηρετείται με μικρή δόση. Στο πέρας αυτής της περιόδου θα αναζητείται η οριστική διευθέτηση ανάλογα με τις εξελίξεις.
- Με θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας για την στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων, που θα συνδέεται όμως από ρήτρα απασχόλησης, στα πλάνα αναδιάρθρωσής τους για την διατήρηση ή την δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Πρόσθετες παρεμβάσεις από την Πολιτεία για κίνητρα προς τις Τράπεζες υιοθέτησης γενναίων πολιτικών αναδιάρθρωσης των χρεών.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
- Την κατάργηση μιας σειράς επιβαρύνσεων των Τραπεζικών συναλλαγών.
- Αναλογικές προσαρμογές του νομοθετικού πλαισίου του Πτωχευτικού Δικαίου.
- Αναδιάρθρωση του Τειρεσία, ώστε να υπάρχει ευμενής αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
- Περιορισμός- με βάση όρια και προϋποθέσεις- της ευθύνης των εγγυητών δανείων, εφόσον δεν συμμετέχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης που εγγυήθηκαν, με στόχο την προστασία της Α’ κατοικίας τους.
- Σύνδεση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων με το Περιουσιολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (με κανόνες-προϋποθέσεις), ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να αποκλείονται των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Πέρα των ανωτέρω η Πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει την Πρόνοια για όσους αναγκαστούν να διακόψουν την επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά την διάρκεια της κρίσης (ένταξη σε προγράμματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ).
- Την Ίδρυση Ταμείου Ανασυγκρότησης επιχειρήσεων ως καταλύτη για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών χρεών και την επιτάχυνση της Οικονομίας.
Ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι μνημονιακές επιταγές, η Ελλάδα θα έπρεπε να πετύχει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, την δραστική απομείωση των κόκκινων δανείων.
Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ωφέλιμο εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους πανευρωπαϊκά, επιταχύνοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως για χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα «κόκκινων» δανείων όπως η Ελλάδα.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει την ωρίμανση μιας τέτοιας πρότασης στο διάλογο που ξεκίνησε δημόσια τον Ιανουάριο του 2017 μετά από σχετική πρόταση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Ωστόσο με δεδομένη τη γνωστή βραδύτητα του μηχανισμού αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν δραστικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ως ένα ακόμη εργαλείο στο μίγμα της πολιτικής διαχείρισης του κόκκινου επιχειρηματικού χρέους.
Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ιδιωτικός οργανισμός διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών παραδειγμάτων.
Το προτεινόμενο Ταμείο θα αναλάβει τμηματικά τη διαχείριση μέρους των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί τους από το έτος 2018 και μετά.
Το Ταμείο θα αποτελεί το θεσμικό και λειτουργικό εργαλείο, εμπέδωσης της νέας αναπτυξιακής συμφωνίας, για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.
Το Ταμείο θα μπορεί να προβαίνει σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, με πολύ χαμηλά επιτόκια, διαγραφές οφειλών, προσέλκυση επενδύσεων, και μόνο εάν δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες σε πωλήσεις δανείων και ρευστοποίησης.
Θα μπορεί επίσης να δανειοδοτεί project επιχειρήσεων που παρουσιάζουν καινοτομική και εξωστρεφή δραστηριότητα σε συγκεκριμένους κλάδους την ελληνική οικονομίας.
Με αυτή την πρόταση δημιουργούνται μακροχρόνιοι ορίζοντες για την αντιμετώπιση του προβλήματος –συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη της οικονομίας- ενώ απελευθερώνονται οι Τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πρωτογενή οικονομία με νέα κεφάλαια, και αποφεύγεται κάθε φόβος ή ανασφάλεια για τους καταθέτες.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η δύναμη ευθύνης που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση ανάσχεσης της ύφεσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Στηρίζουμε την αρχή ότι το Κράτος, η Αγορά και η Κοινωνία, δε μπορούν να έχουν σχέση αντίθεσης. Και είμαστε αποδεδειγμένα ο Πολιτικός φορέας που επιτυγχάνει την αναγκαία ισορροπία αυτών των Πυλώνων της Πατρίδας μας.
Η πρότασή μας μαζί με αυτήν που καταθέσαμε πριν λίγο καιρό για τα Στεγαστικά δάνεια, περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.
Αξιοποιεί όλα τα νομοθετικά εργαλεία που σήμερα, υπάρχουν αλλά και προτείνει και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Η πρότασή μας είναι βασισμένη στη διεθνή πραγματικότητα, λαμβάνει υπόψη της τις διεθνείς πρακτικές, αλλά και τις ιδιομορφίες της χώρας μας, μετά από μια δραματική απομείωση του εγχώριου προϊόντος και εισοδήματος.
Θεμέλιο της πρότασής μας είναι η Συνταγματική Αρχή της Ισότητας που επιτάσσει την συμμετοχή όλων ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους. Και για αυτό επιδιώκουμε, να δώσουμε λύσεις αποτελεσματικές αλλά και λύσεις δίκαιες πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.
Βασική προϋπόθεση όμως για την επιτυχία της είναι να χτιστεί μια μεγάλη εθνική συμφωνία σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Και η Δημοκρατική Συμπαράταξή μπορεί να είναι ο μόνος αποτελεσματικός καταλύτης για αυτό.
Με την δική σας βέβαια συμμετοχή, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είναι βέβαιο ότι μπορούμε.
Είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου