Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Φώφη Γεννηματά: Συλλογικό μας όραμα η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη

Ομιλία Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της ΔημοκρατικήςΣυμπαράταξηςστην Συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,


Α. Ένα Συνέδριο  για την Ελληνική Κοινωνία

Η πορεία  προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκίνησε.
Ένα Συνέδριο πολιτικό και προγραμματικό.
Ένα Συνέδριο που θα προσδιορίσει και αναδείξει
τη στρατηγική,
τη φυσιογνωμία,
τις βασικές πολιτικές μας κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.
Ένα Συνέδριο που θα διατυπώσει την «νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης», την πρόταση της Κεντροαριστεράς την πρόταση μας.
Με τις δικές μας απαντήσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Ελληνικό λαό,
την ανάπτυξη,
το κοινωνικό κράτος,
τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη,
αλλά και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Ένα Συνέδριο που επίσης θα αποφασίσει για τις αρχές και τις διαδικασίες λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ενιαίου πολυκομματικού φορέα.
Κάνοντας  ένα αποφασιστικό βήμα για τον Ενιαίο Φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που αποτελεί πάντα τον στόχο μας.
Το ΠΑΣΟΚ και όλες οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προχωρούμε σε ένα Συνέδριο που το περιεχόμενο και οι αποφάσεις του αφορούν πρώτα και πάνω από όλα την Ελληνική Κοινωνία. Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Θέλουμε να αποτελέσει σταθμό στην πορεία αναγέννησης της παράταξής μας.
Γιατί η Κεντροαριστερά είναι εδώ.
Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το Συνέδριο αφορά την κοινωνία, γιατί γίνεται  με τη συμμετοχή της.
Στο Συνέδριο φυσικά, θα είναι παρόντα όλα τα ενεργά και καταξιωμένα στελέχη των κομμάτων και των φορέων της Συμπαράταξης.
Αλλά όχι μόνον αυτοί.
Μας ενδιαφέρει όμως να είναι παρόντες και οι εκλεγμένοι από τους πολίτες εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τις επιστημονικές οργανώσεις, τους αγροτικούς συλλόγους, τα οικολογικά κινήματα, τις γυναικείες οργανώσεις, τις οργανώσεις μεταναστών, των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι πιο ενεργές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας.
Και πολλοί ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και άνεργοι και άνθρωποι που αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να ξενιτευτούν. Όλοι αυτοί που μπορούν και θα φέρουν μια νέα δυναμική πνοή ανανέωσης και δημιουργίας στον χώρο μας.
Σήμερα εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο ΝΑΙ σ’ αυτή την πορεία. Το ιδρυτικό Συνέδριο παραμένει ο τελικός μας στόχος όσμωση – συνάφεια – συνοχή γύρω από πολιτικές προγραμματικές θέσεις – πολιτικές εξελίξεις.
Ως ο μεγαλύτερος φορέας έχουν ευθύνη να πρωταγωνιστήσουμε ώστε αυτό που επαγγελλόμαστε να γίνει πράξη, με στέρεα βήματα και όχι άλματα στο κένο.
  • ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΙ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΑΞΗ

Β. Εθνική ομοψυχία και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η πορεία προς το Συνέδριό μας γίνεται σε πυκνή πολιτικά περίοδο.
Η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου σε συνδυασμό με την Τουρκική προκλητικότητα επηρεάζουν τα Εθνικά μας θέματα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος είπαμε ότι περιμένουμε ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες.
Δεν έχουμε δυστυχώς ως τώρα ανάλογες ενδείξεις. Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας βασισμένες στο διεθνές δίκαιο.
Οι δύο λαοί μόνο μέσα από τη συνεργασία θα κερδίσουν. Γι’ αυτό και ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή προκειμένου η Τουρκία να κρατηθεί στην δημοκρατική τάξη και να σεβαστεί τις αρχές της καλής γειτονίας.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εγρήγορση προκειμένου  η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής, έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων.
Χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά όχι αδράνεια, εθνική ομοψυχία και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Γ. Άλλη μία συνθηκολόγηση με όρους παράδοσης ηττημένου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την προ-συμφωνία της Μάλτας, μας καθιστούν ιδιαίτερα απαισιόδοξους.
Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου.
Συνθηκολόγηση με 4 δυσβάσταχτους για την Ελλάδα και τους Έλληνες όρους:

  1. Την προνομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων για τους οικονομικά ασθενέστερους, με την περικοπή των κύριων συντάξεων, και την μείωση του αφορολόγητου.
  2. Καμία ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος, με μοναδική πια ελπίδα μήπως και αποδώσει κάτι  η πίεση που θα ασκήσει το ΔΝΤ στην Ε.Ε.
  3. Δέσμευση για πολλά χρόνια σε στόχους για απαράδεκτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα(3,5% του ΑΕΠ), που θα αλυσοδέσουν την χώρα στο απαράδεκτο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής λιτότητα».
  4. Την απαίτηση από το ΔΝΤ της κυριότητας του προγράμματος. Θα είναι εκείνο που θα κρίνει αν υλοποιούνται οι στόχοι, αν και πότε θα δοθούν τα αντίμετρα  και αν απαιτείται η λήψη  νέων μέτρων.
Επιπλέον στην  πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αμφισβητείται  ευθέως ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί το 2018, προαναγγέλλοντας και νέα επιπλέον μέτρα.
Και η Κυβέρνηση περιορίστηκε στο να προβάλλει  ως επιχείρημα τον ήδη ψηφισμένο «κόφτη» για το 2018, που είναι κόφτης μισθών και συντάξεων.
Λες και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί «νέο μέτρο».
Την ίδια στιγμή πανηγυρίζουν για το πλεόνασμα του 2016.
Δυστυχώς για τη χώρα το υψηλό πράγματι πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Δεν συνδέεται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ.
Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν.
Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Θέμα όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ Τσιπρα είναι πραγματικά θλιβερές.
Αυτές οι επιδόσεις έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δις ευρώ και αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις και  το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε κ.Τσίπρα για την υπερφορολόγηση των πολιτών της μεσαίας τάξης και των πιο αδύνατων.
Πρόκειται για εξελίξεις που οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
Για αυτό έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι θα καταψηφίσουμε τα Κυβερνητικά μέτρα όταν αυτά έρθουν στην Βουλή!

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Δ. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες.

Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εντείνουμε  την πολιτική μας δράση και τις πρωτοβουλίες- μέσα και έξω από τη Βουλή- για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.
Μας λένε μερικοί , ότι αφού ζητάτε να φύγει η Κυβέρνηση, γιατί δεν «ζητάτε εκλογές;»
Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν μπορεί να τις επιβάλλεις.
Και μάλλον είναι γραφική η εικόνα Κομμάτων που ήδη εδώ αι ένα χρόνο ασχολούνται μόνο με το να ζητούν μονότονα εκλογές, και όχι με τις εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα.
Οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν πριν την λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, γιατί η λαϊκή πίεση και το βάρος της αποτυχίας τους θα την αναγκάσουν.
Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες.
Όμως αυτό δεν αρκεί.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι το πώς η χώρα θα βγει από τα αδιέξοδα.
Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ διεκδικούν την εξουσία.
Με τι στόχο;
Να αποτελέσουν άλλη μια Κυβέρνηση «μιας χρήσης», να οδηγήσουν σε ένα ακόμη Μνημόνιο, ή να εφαρμόσουν -όπως έσπευσαν να δεσμευθούν- κατά γράμμα όλα όσα συμφώνησε και εγκλώβισε σ’αυτά τη  χώρα ο κ. Τσίπρας;
Ή το χειρότερο να εφαρμόσουν μια ανάλογη συνταγή της περιόδου 2004-2009, που είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία;
Για αυτό βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι ότι η  επανάληψη παλαιών συντηρητικών συνταγών δεν αποτελεί λύση για την χώρα.
Αυτό απαιτεί τον διακριτό ρόλο μας απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, στην Ελληνική δεξιά.
Τις δυνάμεις της προόδου μπορεί να εκφράσουν μόνο η Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.
Η «προοδευτική διακυβέρνηση» απαιτεί τομές, ριζικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε ότι καθηλώνει την χώρα, σε όλους τους τομείς. Τομές στο κράτος, στην δικαιοσύνη, στην Παιδεία, την Υγεία, τις αγορές, το φορολογικό σύστημα.
Απαιτεί όμως και αναμέτρηση με τον Λαϊκισμό, είτε όπως αυτός εκφράζεται από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είτε με όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμπεριφορές στον Δημόσιο βίο. 
Η δημιουργία του νέου προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος στην πολιτική ζωή, αυτού που εμείς εκφράζουμε, και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την προϋπόθεση για τον στόχο μας αυτό.
Και είμαστε αποφασισμένοι να τον κάνουμε πράξη.

Ε. «Εθνική Συνεννόηση ή Εθνική Καταστροφή»

Το στρατηγικό δίλημμα παραμένει για μας πρόοδος ή συντήρηση. Όμως δεν βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο.
Τώρα το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση η εθνική καταστροφή;
Γι αυτό σ’ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ , ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ.
Πότε μας πάνε από δω, πότε μας πάνε από κει. Εμείς σταθερά αυτόνομη πορεία.
Μας χτυπούν από όλες τις μεριές και από τη  Δεξιά και από την δήθεν Αριστερά, ακριβώς γιατί βλέπουν ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Εμείς θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την  επεξεργασία και υιοθέτηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.
Μόνο μια βιώσιμη Κυβέρνηση, με ευρεία  λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί  αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται.
Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού.
Αυτή όμως η τακτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο.
Γι αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναδεικνύεται καθημερινά ως ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα.
Δεν επιθυμούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεων μας.
Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.
Που θα επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη, πάνω σε τρεις άξονες: αναδιάρθωση χρέους – μείωση πλεονασμάτων – πρόγραμμα Ελλάδα για τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές τομές και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

ΣΤ.  Σχέδιο Ελλάδα για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Θέλω πριν έρθω στα διαδικαστικά του Συνεδρίου μας να σταθώ ιδιαίτερα στο ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ.

Αυτό που θα αποτελέσει κύριο ζήτημα συζήτησης πρώτα σε όλη την Περιφέρεια, στην συνέχεια στις διαδικασίες του Συνεδρίου.
Πρόκειται για έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Για ένα πραγματικό αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κι αυτό δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ξανά συνθήκες δίκαιης ανάπτυξης για τους πολλούς κι όχι μόνο τους προνομιούχους.
Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στις βασικές επιλογές, στόχους και προτεραιότητες που κατά τη γνώμη μου οφείλει να υπηρετήσει.
Στην καρδιά κάθε προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής βρίσκεται ασφαλώς η παραγωγή νέου πλούτου σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις εργασίας που επιβάλλεται να δημιουργεί.
Επίσης και η ακριβοδίκαιη και αναλογική κατανομή του κόστους και των ωφελειών της ανάπτυξης στο κοινωνικό σύνολο.
Στο κρίσιμο ερώτημα από ποιους και για ποιους η ανάπτυξη, η απάντηση μας είναι ξεκάθαρη.
Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, το γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων έργων κυρίως για υποδομές, το κράτος – επιχειρηματίας σε εκτεταμένους τομείς, έχει φθάσει στα όριά της.

Να βγάλουμε τη νέα γενιά μπροστά. Να είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει τη στροφή και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Το σύνθημα να παραμείνουν και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο τόπο μας, το πιο παραγωγικό κεφάλαιο για τη χώρα και να ενισχυθεί τόσο η νέα επιχειρηματικότητα όσο και οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, είναι απόλυτη προτεραιότητα. Είναι εθνικός στόχος.

Δεύτερος εξ ίσου καθοριστικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της ραχοκοκαλιάς της ανάπτυξης που ήταν και πρέπει να είναι και  στο μέλλον η μικρή και η μεσαία τάξη.
Πάνω της θα στηριχθεί το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης και της παραγωγής του πλούτου.
Και βεβαίως σε ότι αφορά το κοινωνικό περιεχόμενο της προσπάθειας το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας για την οικογένεια, συμπληρώνει τις επιλογές μας.

Θέλουμε η οικονομία να στηριχτεί σε δύο πυλώνες:

Ο ένας πόλος των μεγάλων, ξένων, διακρατικών επενδύσεων που προέκυψαν και που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες.
Ο δεύτερος πόλος της οικονομίας θα συγκεντρώσει ,θα αναδιαρθρώσει, θα επεκτείνει και θα βοηθήσει την εξωστρέφεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανικές, μεταποιητικές.
Τομείς που ενώνουν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και που ενώνουν την εθνική οικονομία με τις περιφερειακές.
Που συνδέουν την παραγωγική κοινωνία της «σκέψης των μυαλών» με την δύναμη της εφαρμογής και του αποτελέσματος. 
Οφείλουμε να οικοδομήσουμε και να στηρίξουμε μια νέα συμφωνία κοινωνίας – κράτους – αγοράς.
Οφείλουμε να δείξουμε πως υπάρχει και άλλος δρόμος με ελπίδα και προοπτική για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Η Ελλάδα μπορεί.
Δουλεύουμε για μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα.
Καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Ζ. Η πορεία προς  συνέδριο

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έρχομαι τώρα στα άμεσα ζητήματα που συνδέονται με το Συνέδριό μας.
Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
 Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη  στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
 Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.
Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.
 Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.
 Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με
(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα
(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,
(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.
(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.
 Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.
Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.
 Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν  καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και  προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.
Στο συνέδριό  μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.
Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει  συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.
Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.

Το δικό μου όραμα – με αυτό εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.- είναι να κάνουμε ξανά μεγάλη την Παράταξη.
Από τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα, από τις συζητήσεις με τον κόσμο και τα στελέχη έχω καταλάβει ότι αυτό είναι ένα συλλογικό όραμα. Άρα είναι στο χέρι μας να το κάνουμε πράξη.
Θέτοντας τις βάσεις για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας.
Σ’ αυτή την πορεία, ζητώ την συμμετοχή ΟΛΩΝ. Και πρώτα και κύρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου