Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Δίκη Διώτη: Κατέθεσε ο Βενιζέλος -Οι διάλογοι με τον πρόεδρο του δικαστηρίου

Απαλλάσσει από τον δόλο ο Ευ. Βενιζέλος τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.Στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας ως πρώτος
μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο για απιστία τον κ. Διώτη σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε υπερεκτιμημένη τη λίστα Λαγκάρντ καθώς, όπως είπε, την ίδια περίοδο υπήρχαν «πιο βαρβάτες» λίστες φοροδιαφυγής όπως αυτή του Λιχτενστάιν.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος του κ. Διώτη την επίμαχη περίοδο, μίλησε για πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες που στόχο είχαν να πλήξουν την τότε κυβέρνηση και για το λόγο αυτό, όπως είπε, μεγαλοποίησαν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την κατέστησαν «διάσημη».
Στην πολύωρη κατάθεσή του, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «έγκριτο εισαγγελικό λειτουργό» , τον κ. Διώτη, αποκλείοντας να είχε δόλο στις ενέργειές του ή προσπάθεια να βλάψει το δημόσιο. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανακρίβεια» του κατηγορούμενου όσα φέρεται να είχε αποκρύψει αρχικά σχετικά με τον αριθμό των αντιγράφων της λίστας Λαγκάρντ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέδωσε τις ενέργειες του Ιωάννη Διώτη στην πικρία που είχε , την επίμαχη περίοδο, γιατί δεν παρέμεινε στη θέση του αλλά και στο γεγονός ότι θεωρούσε πως το υλικό της λίστας είναι παράνομο υλικό. «Υπήρχαν νόμιμα αποκτηθείσες λίστες που δεν έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας- Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
  • Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να εκτιμήσω ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Σημασία για μένα έχει το ότι ο κ. Διώτης απεχώρησε από τη θέση του, δεν ενημέρωσε το διάδοχό του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κράτησε κανέναν αντίγραφο. Αυτό εκτιμώ οφείλεται σε δύο λόγους: Δεν ήθελε να έχει εμπλοκή γιατί έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν, και δεύτερον ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τη λήξη της θητείας του και την μη ανανέωσή του.
  • Πρόεδρος: Και μετά μου λέτε ότι δεν είχε δόλο;
  • Ευ. Βενιζέλος: Λέω ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχθώ με βάση τη διαδρομή του ότι είχε δόλο να βοηθήσει τους καταγεγραμμένους στη λίστα.
  • Εισαγγελέας: Αφού το θεωρούσε παράνομο αποδεικτικό υλικό, τότε γιατί το κράτησε;
  • Ευ. Βενιζέλος: Συμβαίνει αυτό. Αυτό γίνεται από κρατική σκοπιμότητα, όχι κρατική νομιμότητα όμως.
  • Εισαγγελέας: Σας εξήγησε γιατί το κράτησε, έστω εκ των υστέρων;
  • Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Παράνομο υλικό φτάνει κατά κόρον στο ΣΔΟΕ. Έχω την άποψη ότι δέχθηκα πολιτική επίθεση από την αντιπολίτευση, γιατί ειπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί από τον κ. Διώτη. Πολιτικά και εγώ θέλω να μάθω γιατί με ενέπλεξε.. Ευθύνες αποδόθηκαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου και αυτό έγινε από το Ειδικό Δικαστήριο. Θέλω να καταλάβω τις πολιτικές ευθύνες...
  • Εισαγγελέας: Δεν το καταλαβαίνω, τί σημαίνει πολιτικές ευθύνες;
  • Πρόεδρος: Ούτε κι εγώ το αντιλαμβάνομαι...
  • Ευ. Βενιζέλος: 'Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Διώτη υπήρξαν πολιτικές διαμαρτυρίες...
  • Πρόεδρος: Εδώ δικάζουμε ποινικές ευθύνες. Ο κ. Διώτης ήταν πολιτικός. Για εμένα ένα και ένα κάνουν δύο, για εσάς μπορεί να κάνουν 2,5...
  • Ευ. Βενιζέλος: Δεν μιλάτε σε έναν πολιτικό απλώς, αλλά σ’ έναν Καθηγητή. Καταλαβαίνω τις έννοιες του Ποινικού Δικαίου. Δεν έχει νομική λογική το να θέλεις να μετακυλήσεις την ευθύνη σε υπουργό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο κ. Διώτης δεν μπορούσε να προστατευθεί ποινικώς γιατί διαχωρίζεται η υπόθεση ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Οσο για τον προκάτοχό του Γ. Παπακωνσνταντίνου, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν είχε ενημερώσει το κ. Διώτη πως το υλικό είχε ληφθεί επίσημα από τις γαλλικές αρχές με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην μπορεί κατά την κρίση του να αξιοποιήσει το στικάκι που είχε στα χέρια του.
Το ελληνικό Δημόσιο παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, όση φέρεται να είναι η ζημία κατά το παραπεμπτικό βούλευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου