Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος: Η σημασία του στη ζωή του παιδιού

Αποτέλεσμα εικόνας για γαλα
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία
ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί δεν πίνει γάλα; Μην αγχωθείτε. Αφού του αλλάξετε κούπα με το αγαπημένο του σχέδιο, του σερβίρετε τα αγαπημένα του κουλουράκια ή μπάρες δημητριακών και βλέπετε ότι δεν γίνεται κάτι, τότε αγοράστε του σοκολατούχο!
Είναι το ίδιο θρεπτικό με το λευκό γάλα ή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υγεία του παιδιού; Είναι οι δυο πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι μαμάδες σε τέτοια περίπτωση.
Καταρχήν το γάλα χωρίς γλυκαντικές ουσίες έτσι και η σοκολάτα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη D, συστατικά τα οποία τα παιδιά χρειάζονται έτσι κι αλλιώς. Το γάλα με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, όπως αυτές της σκόνης του κακάο ή της σοκολάτας, προσδίδει περισσότερες θερμίδες λόγω των προστιθέμενων σακχάρων, αλλά τα συγκεκριμένα σάκχαρα συμβάλλουν και στη δημιουργία τερηδόνας όσο και κάθε άλλος τύπος υδατάνθρακα π.χ η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη.
Το μόνο αρνητικό σημείο είναι πως το γάλα ίσως να εμποδίζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών του κακάο και ειδικότερα των κατεχινών. Από κει και πέρα εσείς επιλέγετε τι θα κάνετε και τι θα πείτε στο παιδί προκειμένου να το ξεγελάσετε για να ξαναπιεί το γάλα που έπινε όταν ήταν μικρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου