Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Οι προοδευτικοί πολίτες δεν ψάχνουν έναν «ΣΥΡΙΖΑ» της κεντροαριστεράς αλλά μία σοβαρή Παράταξη που εκφράζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα

.: Προσυνεδριακές διαδικασίες για τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος
;Άλλη μία επικοινωνιακή παράσταση της Κυβέρνησης έλαβε τέλος. Και άλλη μία ευκαιρία χάθηκε για τη χώρα, για να προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα σε ουσιαστικές αλλαγές, ώστε να βρεθεί διέξοδος από την κρίση με μία πραγματική εθνική στρατηγική. Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος φέρουν εξολοκλήρου την ευθύνη. Οι Βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Τα ήξεραν, τα ψήφισαν, τα αποδέχθηκαν, και φόρτωσαν τους πολίτες με πολλά ακόμη βάρη για πολλά χρόνια.



2. Γίνεται πολύς λόγος για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Ποιες είναι αυτές και σε ποιους τομείς; Τι προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη; 

Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Επειγόντως. Ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μία ανταγωνιστική οικονομία για το μέλλον. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι όμως ανάχωμα στην ανάπτυξη της χώρας, με τις εμμονές, τα ψεύδη και την ανικανότητά της. Δείτε το Ελληνικό: το πρώην αεροδρόμιο ρημάζει, αντί να έχει ήδη ξεκινήσει η τεράστια επένδυση για την αξιοποίησή του, να εργάζονται ήδη εκεί 10.000 άνθρωποι, να έχει αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 2% (όσο δηλαδή τα μέτρα που έφερε ο κ.Τσίπρας και ο κ.Τσακαλώτος με το 4οΜνημόνιο), αντί να έχουν εισρεύσει ήδη 300 εκ.ευρώ στα ταμεία του κράτους. Δείτε τι γίνεται με τα υδροπλάνα, τις μαρίνες, και εκατοντάδες άλλες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα. Δείτε τι γίνεται με τον αναπτυξιακό νόμο, με το ΕΣΠΑ 2014-2020: ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία, μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς ζητούμε να σταματήσει το ψέμα και η κοροϊδία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές, και αμέσως μετά εθνική συνεννόηση για μία αναπτυξιακή στρατηγική. Με φθηνούς και αδιέξοδους λαϊκισμούς, δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα.


3. Στο τέλος του μήνα έχει προγραμματισθεί το πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τι σηματοδοτεί αυτό το συνέδριο για την κεντροαριστερά και γιατί δεν γίνεται από αυτό το συνέδριο η μετάβαση της ΔΗΣΥ σε ένα ενιαίο κόμμα;

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί και έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές. Στο πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο του Ιουνίου, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το σχέδιο της Παράταξης για τη χώρα, αλλά και για την πορεία του πολιτικού μας χώρου προς το μέλλον. Εκεί, θα δοκιμασθούν και οι πραγματικές ομοιότητες ή οι τεχνητές διαφοροποιήσεις πολλών, αλλά και οι αντοχές όλων στην ενότητα, στον πολιτικό διάλογο και στην κοινή προοπτική.
Η δική μου άποψη ήταν ξεκάθαρη από την αρχή: μετασχηματισμός σε ένα νέο, ενιαίο κόμμα και εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Χαίρομαι που πλέον όλοι έχουν προσχωρήσει σε αυτή την άποψη. Ελπίζω ο πολιτικός διάλογος του Ιουνίου να καταλήξει σε έναν ουσιαστικό προγραμματικό λόγο που θα αφορά άμεσα την κοινωνία και σε μία έντιμη προοπτική ενότητας της Παράταξης.


4. Εσείς τι λέτε για το οργανωτικό σχήμα; Ενιαίο κόμμα με κεντρικά όργανα και ηγεσία χωρίς συνιστώσες αλλά με τάσεις και εσωκομματικά ρεύματα ή ομοσπονδιακός συνασπισμός με αυτοτέλεια κομμάτων αλλά κοινά αποδεκτή ηγεσία;

Η πρότασή μου δεν έχει αλλάξει. Ενιαίο κόμμα, ενωμένος πολιτικός χώρος, μία σαφής πολιτική πρόταση για την Ελλάδα του 2030. Η Παράταξή μας πρέπει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα που παράγει, την Ελλάδα που δημιουργεί. Τους ανθρώπους που παράγουν πλούτο για τη χώρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, στηρίζουν την πραγματική οικονομία και κάνουν την πατρίδα μας ανταγωνιστική. Όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές άλλων εποχών.
Οι προοδευτικοί πολίτες δεν ψάχνουν έναν «ΣΥΡΙΖΑ» της κεντροαριστεράς, αλλά μία σοβαρή και υπεύθυνη Παράταξη που θα εκφράσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.


5. Έχετε θέσει ως στόχο την επιστροφή της κεντροαριστεράς στο δίπολο εξουσίας μετά από παραγκωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εφικτό είναι αυτό όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ είναι κυρίως το κόμμα που «κεφαλοποιεί» την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ;

Η δεύτερη θέση στις εκλογές είναι εφικτή για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Χρειάζεται όμως σοβαρότητα και ενιαία στρατηγική, όχι «δούρειους ίππους» που εξυπηρετούν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των φιλικών τους επιχειρηματικών ή μιντιακών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να παραγκωνίσουμε εμείς το ΣΥΡΙΖΑ – τον έχουν παραγκωνίσει ήδη οι πολίτες. Εμείς οφείλουμε μόνο να αναλάβουμε το ρόλο μας και την ιστορική μας ευθύνη.


6. Μήπως πρέπει να υπάρξει πλήρης ανανέωση σε όλα τα ηγετικά και καθοδηγητικά όργανα; Εσείς θα είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου κόμματος; 
   
Η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά θέμα νοοτροπίας. Το έχει αποδείξει ο κ.Τσίπρας περίτρανα. Δεν ψάχνουμε το παλιό με καινούργια ρούχα. Το νέο προκύπτει μέσα από τη βάσανο του ειλικρινούς διαλόγου, με ευθύνη, μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες. Οι νοοτροπίες του παρελθόντος, όταν αναπαράγονται από νεότερες γενιές, μπορούν να έχουν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Η ανανέωση θα έρθει μέσα από την ουσία της πολιτικής.
Η δική μου φιλοδοξία είναι να γίνει πάλι η Παράταξή μας μία μεγάλη Παράταξη, πρωταγωνίστρια στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σε αυτή τη μάχη θα είμαι παρών και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις.


Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου