Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Toυ Βαγγέλη Γιακουμή : Ανοίγει και πάλι η συζήτηση με πιο ευνοϊκούς όρους για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, που θα μπει «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

    Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής : Η νέα στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • Ανοίγει και πάλι η συζήτηση με πιο ευνοϊκούς όρους για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, που θα μπει «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ
  • Πιο φειδωλή η Άννα Διαμαντοπούλου που κατηγορεί τη ΔΗΣΥ για έντονο κρατισμό
  • Ερωτηματικό για τη στάση που θα κρατήσει ο Γιάννης Ραγκούσης
  • Τα νέα σύμβολα που συζητούν οι επικεφαλής των κομμάτων της ΔΗΣΥ
Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή θα παρευρεθεί τελικά όπως απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμού Σταύρος Θεοδωράκης.Η απόφασή του να παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου της ΔΗΣΥ σηματοδοτεί όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη και της Αγίου Κωνσταντίνου, την προοπτική της συνένωσης της κεντροαριστεράς με την αυτονομία φυσικά των κομμάτων που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Η Φώφη Γεννηματά πήρε πρωτοβουλία και αφού πρώτα αντάλλαξε μαζί του μηνύματα για το θέμα της υγείας του, ενώ η ίδια σε τηλεοπτική της αναφορά στην ΕΡΤ μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον προσωπικό αγώνα που δίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη  συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον προσκαλέσει στο συνέδριο.
Η απόφαση του κ. Στ. Θεοδωράκη δείχνει και κάτι άλλο, ότι πολιτικά το Ποτάμι κινείται προς την προοδευτική κατεύθυνση και όχι όπως ήθελαν να πιστεύουν ορισμένοι προς τη συντηρητική παράταξη. Τα στελέχη της ΔΗΣΥ δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αυτή και έλεγαν πως η ενοποίηση όλου του χώρου είναι προς όφελος των πολιτών που κινούνται στο χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας και προς όφελος των κομμάτων και των κινήσεων που από νωρίς είχαν αντιληφθεί την ανάγκη του χώρου να ενοποιηθεί και να εκφραστεί ενιαία σπάζοντας το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ.
Στις διεργασίες που διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα μέχρι το συνέδριο είναι έντονες, καταβάλλονται δε προσπάθειες στο συνέδριο να παραστεί και να μιλήσουν από την κίνηση της «Ώρας Αποφάσεων» η Άννα Διαμαντοπούλου ή οι κ.κ Ραγκούσης και Φλωρίδης.
Φαίνεται όμως πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές πλευρές, η κ. Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται μέχρι στιγμής διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της και να κάμψει τις δικές της απόψεις , που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από εκείνες των κομμάτων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ.
Ενδεικτικό τούτων , είναι τα όσα έγιναν χθες στον Πειραιά. Στο πρώτο λιμάνι της χώρας και σε ομιλίες στελεχών από όμορους πολιτικούς χώρους , η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην ουσία στο πρώην κόμμα της το οποίο κατηγόρησε για έντονο κρατισμό.
Συγκεκριμένα σε εκδήλωση που πήραν μέρος εκτός από την ίδια, και οι  Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο Μίλτος Κύρκος Ευρωβουλευτής του Ποταμιού και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ, αντελήφθησαν πως η κα Διαμαντοπούλου κινήθηκε πολιτικά περισσότερο «εχθρικά»  προς την  πλευρά των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας και λιγότερο προς την κατεύθυνση της συντηρητικής παράταξης, σημειώνοντας μάλιστα σύμφωνα με τους υπόλοιπους ομιλητές , ότι δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός. Την απάντησαν τα στελέχη της κεντροαριστεράς, ότι υπάρχει το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού φέρνοντας της συγκεκριμένα παραδείγματα όπως στη Μ. Βρετανία,  την έδωσαν αμέσως στην πρώην επίτροπο με ανεβασμένους τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Ως εκ τούτου, οι παρευρισκόμενοι κατάλαβαν πως η κ. Άννα Διαμαντοπούλου μάλλον δεν θα παραστεί στο επικείμενο συνέδριο της ΔΗΣΥ καθώς όπως αναφέρουν ορισμένοι, μάλλον λοξοκοιτάζει προς την πλευρά της ΝΔ, όχι όμως με την ενεργό συμμετοχή της στις εκλογές αλλά μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που η ΝΔ χρειαστεί να κάνει άνοιγμα σε ανθρώπους και στελέχη εκτός της Νέας Δημοκρατίας, όταν θα το έχει ανάγκη. Με την έννοια αυτή, λένε, πως η κ. Διαμαντοπούλου αισθάνεται μακριά από τη ΔΗΣΥ και λίγο κοντά προς τη Ν.Δ. Η ίδια φυσικά το απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο κιόλας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση…
Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο τι θα κάνει ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. Ο πρώην υπουργός του Γ. Παπανδρέου και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διάκειται πιο φιλικά απ΄ ότι η κα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης προς τη ΔΗΣΥ αλλά δεν γνωρίζουν τι τελικώς θα πράξει ο ίδιος και αν θα παραστεί στο επικείμενο συνέδριο κατά την έναρξή του.
Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται και οι συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη της ΔΗΣΗ και για το νέο σύμβολο που θα έχει η συμπαράταξη. Μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει σε τρία  πιθανά σύμβολα: Το πρώτο που είναι και το πλέον επικρατέστερο είναι ένα σύμβολο που θα έχει μερικά πρόσωπα όχι συγκεκριμένα , άνδρες, γυναίκες  και παιδιά που θα συμβολίζουν τη συμπόρευση στη συμπαράταξη, φανταστείτε κάτι ( σαν τον πίνακα του Γαϊτη) αλλά χωρίς καπέλα και θα είναι πρόσωπα πολύχρωμα , Λαχανί, πράσινο , κόκκινο κλπ. Η δεύτερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ένα σήμα περίπου σαν του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος (PES)   το κόκκινο κλειστό τριαντάφυλλο αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ένα λουλούδι με περισσότερα φύλα και μια τρίτη εκδοχή είναι μια σύνθεση χρωμάτων που να αποτυπώνει όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ.
Σε αυτές τις προτάσεις αντιδρά το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου που θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι κάτι πιο απλό όπως «ΔΣ» Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλαδή. Διευκρινίζεται πως κάτω από το νέο σήμα που θα επιλέξουν οι επικεφαλής των κομμάτων της  συμπαράταξης που θα λάβουν την οριστική απόφαση θα περιλαμβάνει σε μικρότερο μέγεθος τα σήματα των κομμάτων της συμπαράταξης, έτσι όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε.
thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου