Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Έκλεισε το κατασταστατικό για τη Διεπαγγελματική Φέτας

Αποτέλεσμα εικόνας για fetaΤις υπογραφές των ιδρυτικών µελών περιµένει το καταστατικό για την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση της Φέτας, σε υλοποίηση των όσων δροµολογήθηκαν πριν από δύο εβδοµάδες στα Γιάννενα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Προσωρινή ∆ιοικούσα Επιτροπή της οργάνωσης να έχει συναντηθεί την περασµένη ∆ευτέρα στα γραφεία του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων
(ΣΕΒΓΑΠ) στην Αθήνα, όπου και µπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο υπό κατάθεση καταστατικό.
Αντίθετα, προς µεγάλη απογοήτευση των «δορυφόρων» της πλατείας  Βάθη δεν πραγµατοποιήθηκε τελικά (την Πέµπτη) η πολυδιαφηµισµένη συνάντηση του Stanley, την οποία επεδίωκε διακαώς ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος.

Η τυπική αιτιολόγηση είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, είχε ανειληµµένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό και αδυνατούσε να συµµετάσχει στο ραντεβού του Stanley. Το περίεργο είναι ότι το ταξίδι στο εξωτερικό δεν προέκυψε ξαφνικά (άλλωστε δεν είναι βέβαιο ότι έλλειψε) κι αν ήταν να λείψει µάλλον θα το ήξερε, λίγες µέρες νωρίτερα, όταν κάποιοι έσπευσαν να φιξάρουν τη συνάντηση. Το ρεπορτάζ λέει πάντως τα εξής: Προς στιγµήν, αµέσως µετά τη συνάντηση των Ιωαννίννων, έπεσαν κάποια τηλέφωνα και ασκήθηκαν ορισµένες πιέσεις στον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ... να δει και τους άλλους, δηλαδή την «παρέα Πεβερέτου» που πριν από πολύ καιρό έκανε κινήσεις για τη δηµιουργία ∆ιεπαγγελµατικής. Βέβαια, όλη η προσπάθεια έµπαζε από παντού, καθώς ούτε αιγοπροβατοτρόφοους εκπροσωπεί, ούτε αξιόλογους τυροκόµους έχει πείσει. Μόνο µε διασυνδέσεις στην πλατεία Βάθης και την Κουµουνδούρου ∆ιεπαγγελµατική δεν χτίζεται. 

Τώρα, οι γνώστες της όλης κατάστασης υποστηρίζουν ότι το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω, ο κύβος έχει ριφθεί. Το «δροµολόγιο» προβλέπει την δηµιουργία Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής της Φέτας µε συµµετοχή των παραδοσιακών κτηνοτρόφων, όπως αυτοί εκφράζονται µέσα από τις οργανώσεις τους (Οµοσπονδίες-ΠΕΚ) και του ΣΕΒΓΑΠ, στον οποίο σηµειωτέον έχουν προσχωρήσει προσφάτως καταξιωµένοι τυροκόµοι που έλειπαν από το club για χρόνια. Η υπό συγκρότηση ∆ιεπαγγελµατική αφήνει έξω τον ΣΕΚ, µε τον πρόεδρό του να ελπίζει σε ένα νέο ραντεβού την ερχόµενη Τρίτη.        

Ανέλπιστα ήρθε η προστασία της Φέτας στην Ιαπωνία 
Εκεί που δεν το περιµέναµε παραδέχεται η κυβέρνηση ότι ήρθε η προστασία της ονοµασίας προέλευσης της Φέτας στην αγορά της Ιαπωνίας και αφού είχε προηγηθεί το πρόβληµα µε τις συµφωνίες της ΕΕ µε τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Η εξέλιξη αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίµου στις αρχές της εβδοµάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα µε τη συµµετοχή των υπουργών Οικονοµίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Παπαδηµητρίου και Αποστόλου, µε τον τελευταίο να λέει χαρακτηριστικά «µακάρι να µπορέσουµε να ικανοποιήσουµε τη ζήτηση που θα έχουµε από την Ιαπωνία». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτυχία, λέγοντας: «όποιος διαπραγµατεύεται µε σχέδιο, πετυχαίνει τους στόχους του», προκαλώντας την αντίδραση της Ν∆. Συγκεκριµένα, η τοµεάρχης αγροτικού, Φωτεινή Αραµπατζή προτρέπει τον πρωθυπουργό να µην «τρέχει να οικειοποιηθεί νίκες» πριν καθαρογραφεί η πολιτική διαπραγµάτευση της συµφωνίας θυµίζοντας ότι οι διαπραγµατευτικές συνοµιλίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013 επί Ν∆ και όχι το 2015


agroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου