Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ανάπτυξη

Αποτέλεσμα εικόνας για αγροτικεσ καλλιεργειεσΤη συμβολή των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών επιχειρήσεων τροφίμων στη διατροφική ασφάλεια φιλοδοξεί να αναδείξει το ερευνητικό πρόγραμμα «SALSA – Small farms, small food businesses and sustainable food and nutrition security»στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας μέσω του
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).
«Αν και έχουν γίνει δεκάδες έρευνες που αφορούν τον αγροτικό τομέα, η συμβολή των μικρών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων τροφίμων δεν έχει μελετηθεί αρκετά», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης, καθηγητής του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΓΠΑ, το εργαστήριο του οποίου συμμετέχει ως εταίρος στο τετραετές (2016-2020) Κοινοτικό Πρόγραμμα Horizon2020/Grant Agreement: 677363.
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, η κατανάλωση, τα διατροφικά συστήματα και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ ορεινών, πεδινών και αστικών περιοχών αποτελούν μερικούς από τους κύριους άξονες στους οποίους κινείται το πρόγραμμα SALSA, με κύριο στόχο τη διασφάλιση και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των υπό εξέταση περιοχών της Ευρώπης και αυτών της Αφρικής.
Διαφορετικά διατροφικά συστήματα
Το SALSA συντονίζεται από την Πορτογαλία (Πανεπιστήμιο Evora, ICAAM) και συμμετέχουν σε αυτό 17 οργανισμοί από δέκα ευρωπαϊκά (Αγγλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σκωτία) και τέσσερα αφρικανικά (Τυνησία, Γκάνα, Κένυα Πράσινο Ακρωτήρι) κράτη. Συνολικά, ερευνώνται 30 περιοχές, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να ανήκουν και σε όμορα κράτη (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία κ.ά.). Η Ελλάδα συμμετέχει με τρεις περιφερειακές ενότητες (ΠΕ), της Ηλείας, της Ημαθίας και της Λάρισας. «Για κάθε μία ΠΕ, επιλέγουμε κάποια αντιπροσωπευτικά προϊόντα και, μέσω ερευνών, προσπαθούμε να βγάλουμε μια γενική εικόνα ως προς την παραγωγή και την κατανάλωση», μας αναφέρει ο κ. Τσιλιγκιρίδης και προσθέτει: «Έτσι θα μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για όλα τα διατροφικά συστήματα που αφορούν τον ελλαδικό χώρο και τις πιθανές διαφοροποιήσεις τους μεταξύ ορεινών, πεδινών και αστικών περιοχών. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εξετάσει τη συμβολή των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών επιχειρήσεων τροφίμων στη διατροφική ασφάλεια με το νόημα φυσικά της επάρκειας».
Καλύπτει το κενό
Το πρόγραμμα επιδιώκει να καταγράψει μια πρώτη εικόνα, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στην έρευνα, σχετικά με το τι επικρατεί στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τροφίμων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στους παραγωγούς και στα προϊόντα, τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιγκιρίδη, το πρώτο μέρος που αφορά την προτυποποίηση του συστήματος και έχει ολοκληρωθεί υπάρχει η δυνατότητα διερεύνησης όχι μόνο της εξαγωγικής δράσης των προϊόντων, αλλά και των χωρών στις οποίες αυτά διοχετεύονται. Στην ουσία, δηλαδή, μιλάμε για ένα είδος ιχνηλασιμότητας προϊόντων, ή καλύτερα δικτύων διανομής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω των οποίων αυτά τα προϊόντα θα μπορούν να ενισχυθούν, αναπτύσσοντας νέες υποβοηθητικές πολιτικές για την προώθησή τους.
Το τεχνολογικό μέρος
Από τους βασικούς στόχους του προγράμματος SALSA είναι να χρησιμοποιήσει τις δορυφορικές παρατηρήσεις σε συνδυασμό με τις επίσημες γεωργικές έρευνες και τα δεδομένα κάλυψης γης, προκειμένου να αναλυθούν η κατανομή και τα χωρικά χαρακτηριστικά των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεόδωρο Τσιλιγκιρίδη, η ομάδα του οποίου είναι συνυπεύθυνη με την αντίστοιχη ομάδα των Πορτογάλων συναδέλφων για τη συνολική εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας που προτείνεται και αφορά τη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας, και ειδικότερα της τηλεπισκόπησης, μπορεί να γίνει εκτίμηση της κατανομής και της παραγωγικής εξειδίκευσης και ικανότητας των μικρών εκμεταλλεύσεων. «Εδώ συμμετέχουμε ενεργά και εμείς, ως Ελλάδα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να εντοπίσουμε τόσο τις μικρές εκμεταλλεύσεις σε κάθε ΠΕ (ή και ευρύτερα) που εξετάζουμε, όσο και τα διάφορα είδη καλλιεργειών σε αυτές. Κάτι που διαφέρει από χώρα σε χώρα βέβαια, καθώς η μικρή εκμετάλλευση στις βόρειες χώρες είναι κάτω από 50 στρέμματα, ενώ στην Ελλάδα κάτω από 20 στρέμματα», μας εξηγεί.
Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «με την απελευθέρωση των γεωγραφικών δεδομένων μπορούμε πιο αποτελεσματικά να επεξεργαστούμε τις νέες υπερυψηλής ανάλυσης εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2A, καθώς και του επερχόμενου Sentinel-2Β. Επομένως, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το είδος των καλλιεργειών που υφίστανται σε μία καλλιεργητική περίοδο και, στη συνέχεια, να μπορούμε να προσδιορίσουμε τις τάσεις. Το ποια και πόσα είδη καλλιεργειών θα αναγνωρίσουμε είναι ασφαλώς θέμα έρευνας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν και επιτόπιες επαληθεύσεις, με επισκέψεις αγρονόμων στα χωράφια. Η διαδικασία του δεύτερου μέρους θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβρη. Ευελπιστούμε ότι μετά από δύο χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ένα διατροφικό πρότυπο, το οποίο θα βασίζεται στα τοπικά προϊόντα των υπό εξέταση περιοχών και τα οποία θα έχουν αναδειχθεί από την έρευνα».

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου