Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Καλαμπόκι: Κολλημένες οι τιμές, παρά τις εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για καλαμποκιαMειωμένη αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή καλαμποκιού, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), γεγονός που αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στις μειωμένες αποδόσεις της ισπανικής παραγωγής, όπου η ξηρασία και οι καύσωνες έχουν πλήξει τις καλλιέργειες.

Μειωμένη αναμένεται όμως και η ελληνική παραγωγή, που την τελευταία διετία, τουλάχιστον στρεμματικά, κυμαίνεται στα 1,03 εκατ. στρ. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι –εκτός απροόπτου– αναμένονται περίπου έναν μήνα πριν από το αλώνισμα και οι τιμές παραγωγού που, επίσης, την τελευταία τετραετία κινούνται χαμηλά (16-18 λεπτά/κιλό).

Diabrotica στις Σέρρες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η περιοχή που φέτος φαίνεται ότι θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής είναι οι Σέρρες, αφού σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής, η καταστροφή που έχει προκαλέσει το έντομο diabrotica είναι δίχως προηγούμενο. «Η καλλιέργεια, αυτή την περίοδο, βρίσκεται στη φάση της σκλήρυνσης της ρόκας και περίπου στις 15 Αυγούστου θα σταματήσουμε το πότισμα. Ήδη, ξεκίνησε το ενσίρωμα. Το αλώνισμα υπολογίζεται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ζημιά, ωστόσο, από το έντομο diabrotica αγγίζει το 30% με 70% στις περιοχές του Δήμου Βισαλτίας, αλλά και στα παραστρυμώνια χωριά. Βέβαια, έχουμε ραντίσει με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά που μας υπέδειξαν οι γεωπόνοι, αλλά φέτος μιλάμε για πανδημία, η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μελλοντική μείωση της καλλιέργειας από την επόμενη χρονιά. Οι αποδόσεις στον Νομό Σερρών κυμαίνονται από 1.200 έως 1.500 κιλά. Αυτήν τη στιγμή, η πολύ καλή παραγωγή θα είναι στα 1.000 κιλά, ενώ η μίνιμουμ δεν θα ξεπερνάει τα 500 κιλά», τονίζει ο Π. Αραμπατζής.

Στροφή σε άλλες καλλιέργειες

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας εκτίμησε ότι την επόμενη χρονιά οι παραγωγοί, που θα εγκαταλείψουν το καλαμπόκι, θα στραφούν στον ηλίανθο, στο βαμβάκι και στα τεύτλα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τεράστια ευκαιρία την προοπτική αύξησης των στρεμμάτων στα τεύτλα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ώστε να αποκτήσει τα χαμένα 100.000 στρ. του Νομού Σερρών. «Είναι ευκαιρία να ανακάμψει το εργοστάσιο. Ας ξυπνήσουν πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι πολιτικοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής.
Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Αραμπατζής μας έκανε γνωστό ότι ακόμα είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ότι ήδη ο συνεταιρισμός της Βισαλτίας έχει δώσει μια προκαταβολή των 15 λεπτών/κιλό. Τέλος, επεσήμανε πως, εκτός από τις εισαγωγές από τη Βουλγαρία –οι οποίες πλήττουν και την εμπορική πορεία του ελληνικού αραβόσιτου– πλέον ξεκίνησαν μεγάλες εισαγωγές από τη Σερβία. «Οι αθρόες εισαγωγές αποθαρρύνουν τις τιμές, που τα τελευταία χρόνια είναι κολλημένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας.

Πυραλίδα στην Ηλεία

Χτύπημα από εχθρούς δέχθηκε, όμως, και το καλαμπόκι της Ηλείας, αφού, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί, η κάμπια πυραλίδα έχει καταστρέψει ήδη το 30% των καλλιεργειών στον κάμπο και κυρίως στις περιοχές Λευκοχώρι, Γαστούνη, Λεχαινά και Μυρσίνη. Μάλιστα, ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών, σε συνδυασμό με την ύπαρξη χορταριών ανάμεσα στα καλαμπόκια, ενίσχυσε την παρουσία της κάμπιας. Ο συγκεκριμένος εχθρός προσβάλλει όλα τα όργανα του υπέργειου τμήματος των φυτών, κατατρώει τα φύλλα, μετά κατευθύνεται προς τον στρόβιλο με τα τυλιγμένα νεαρά φύλλα και προκαλεί σημαντική μείωση στις τελικές αποδόσεις.

Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Καλύτερα είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, «η καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά και ευτυχώς δεν υπάρχουν προβλήματα από το έντομο diabrotica. Ωστόσο, η καλλιέργεια σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένη σε ποσοστό 10% περίπου, γεγονός που αποδίδεται στις χαμηλές τιμές, στον άνισο ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από τα Βαλκάνια, αλλά και τις προσδοκίες που γεννά στους παραγωγούς το βαμβάκι. Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν στα 15-16 λεπτά το κιλό. Φέτος, η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει ζήτηση, αλλά είναι δύσκολο να αυξηθεί πολύ. Ακούγονται διάφορα, αλλά θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα 16 λεπτά/κιλό».
Για την πορεία της καλλιέργειας στη Θεσσαλία μίλησε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός και μέλος της Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το καλαμπόκι εξελίσσεται καλά, αφού οι βροχές μάς βοήθησαν ιδιαίτερα. Φέτος, κρατήσαμε τα στρέμματά μας, γεγονός που οφείλεται στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, που το θέλουν για ζωοτροφή». Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Σιδερόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι αναμένεται να κυμανθεί στα 19 λεπτά, ενώ ακούγονται και κάποιες τιμές στα 21 λεπτά το κιλό από εμπόρους της Ελασσόνας.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου