Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Χρόνης Μακρίδης : Η προοδευτική παράταξη έχει αποδείξει ότι µπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Στις 12 Νοεµβρίου υπάρχει η διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου και ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Είναι η ώρα να απαντήσουν οι πολίτες, κυρίως οι πολίτες που διακατέχονται από προοδευτικές ιδέες. Χρειάζεται η πατρίδα ένα κόµµα που θα κινείται στη σφαίρα της λογικής και της πραγµατικότητας και που µε συγκροτηµένο προοδευτικό λόγο θα επαναφέρει
την εµπιστοσύνη και την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών στα µάτια των πολιτών; Χρειάζεται ένας νέος φορέας έναντι του συντηρητισµού των εθνικολαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αµετανόητης κοιτίδας του πελατειασµού και της αλαζονείας, της δεξιάς, της ΝΔ;
Όσοι συµφωνούµε ότι την λύση για ακόµη µια φορά θα δώσει η δηµοκρατική παράταξη γνωρίζουµε ότι τώρα είναι ώρα συµµετοχής, ανασυγκρότησης, ανάταξης. Η προοδευτική παράταξη έχει αποδείξει ότι µπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Η πρωτόγνωρη διαδραστική διαδικασία που κινήθηκε µε πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης Φώφης Γεννηµατά τάραξε τα λιµνάζοντα νερά της κεντροαριστεράς. Έφερε στο προσκήνιο το ζήτηµα της ενότητας ως βασική προϋπόθεση για τα επόµενα βήµατα που είναι αναγκαία ώστε και δυναµική να αποκτήσει το εγχείρηµα αλλά και πολιτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη προγραµµατικού λόγου και σχεδίου που θα προτείνει λύσεις σε πραγµατικά προβλήµατα µαζί µε τις δοµικές ανατρεπτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος κυρίως ως προς την θεσµική λειτουργία του πολιτικού συστήµατος και την λειτουργία της δηµόσιας διοίκησης, του κράτους. Για να περάσουµε στην Δ’ ελληνική δηµοκρατία πρέπει να κόψουµε τους γόρδιους δεσµούς του παρασιτισµού, του πελατειασµού, του κοµµατισµού, των ανισοτήτων και της επιβράβευσης της ήσσονος προσπάθειας. Να προτείνουµε λύσεις ανάπτυξης της πραγµατικής παραγωγικής οικονοµίας που µε την αξιοποίηση της καινοτοµίας και της εξωστρέφειας θα δηµιουργήσει προϋποθέσεις αναδιανοµής και πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το πρώτο βήµα, αυτό της ενότητας µε σύνεση και χαµηλούς τόνους υλοποιείται µε την συµβολή όλων. Πρέπει να ακολουθήσει αυτό της ενιαιοποίησης των κοµµάτων και των κινήσεων. Έχουµε δρόµο ακόµη για να εµπεδωθεί η αµοιβαία εµπιστοσύνη και αξιοπιστία. Να πάµε στο επανιδρυτικό συνέδριο της παράταξης και να αποκρυσταλλώσουµε το πολιτικό µας πρόγραµµα αλλά και την καταστατική λειτουργία µας. Αυτό όµως που πρέπει να γίνει τώρα, στις 12 Νοεµβρίου είναι να δηµιουργηθεί το ρεύµα της Νέας Αλλαγής µέσα από την µαζική συµµετοχή όλων των πολιτών που θεωρούν ότι η λύση στο αδιέξοδο είναι η δύναµη των ιδεών και των αξιών  του δηµοκρατικού σοσιαλισµού, των µεταρρυθµιστικών δυνάµεων. Υποχρέωσή µας είναι να κινηθούµε. Να πείσουµε για την µεγαλύτερη συµµετοχή. Από το debate των υποψηφίων  διαπιστώσαµε  την διάθεση συνεργασίας και συνεργειών.
Είναι η ευκαιρία µετά από πολύ µεγάλο χρονικό διάστηµα να συζητήσουµε όλοι µαζί.  Να συµφωνήσουµε µε δηµοκρατική συµµετοχική, ανοιχτή διαδικασία να κινηθούµε, να αφουγκρασθούµε τους πολίτες και να αποφασίσουµε να κάνουµε τις επόµενες εκλογές αναµέτρηση για τρείς. Η πατρίδα µας έχει ανάγκη από προοδευτικές λύσεις και σταθερότητα. Κατανοούµε όλοι τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην γειτονιά µας αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές διεργασίες που συντελούνται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των κεντρώων, των µεταρρυθµιστών, των οικολόγων, των σοσιαλδηµοκρατών και των σοσιαλιστών. Των παραγωγικών και δηµιουργικών πολιτών, των ανέργων, των νέων, των γυναικών.
Τώρα είναι η ώρα να µπουν οι βάσεις για την νέα µεγάλη πατριωτική δηµοκρατική παράταξη. Η ιστορία µας διδάσκει ότι πάντα στις δύσκολες εποχές αυτή είναι το υποκείµενο που  αναγεννά την πατρίδα µας από τις στάχτες της και το όχηµα των δοµικών αλλαγών που είναι αναγκαίες ώστε να την καθιστούν κάθε φορά  σύγχρονη θεσµικά και ισχυρή παραγωγικά. Όµως πρέπει να περάσουµε από την θεωρία στην πράξη. Και τώρα είναι η ώρα της πρώτης πράξης που δεν είναι άλλη από την συνειδητή συµµετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή επικεφαλή της κεντροαριστεράς.
*Ο κ. Μακρίδης είναι µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου